€ 512,88 bij Azerty

Fractal Design Refine Mesh Dark Review

3 oktober 2025, laatste update op 8 oktober 2025, 14 views Rapporteer
Testpanel +1

Ik mocht deze stoel namens het Tweakers test panel reviewen.

Montage was vrij makkelijk, al had ik wat moeite met het vastklikken van de wieltjes.
Comfort is erg goed, stevige zit met genoeg steun overal, door de vorm moet je je houding wel wat aanpassen (zeker vergeleken met de vrij vlakke Ikea Markus die ik eerst had) maar daardoor zit het ook meer ontspannen.

Armsteunen zijn volledig aanpasbaar waardoor ik nu de leuningen ook meer op hoogte van mijn buro kan brengen, voelt meteen ontspannener voor de schouders en nek.
Nek- en rugsteun zijn comfortabel en geven prima steun.
Armsteunen schieten wel afen toe naar voren als je met je ellebogen je houding wil aanpassen.

Kwaliteit is top, knoppen van metaal ,mooie stof em mesh, stiksels mooi afgewerkt
Sowieso een flinke upgrade vergeleken met mijn oude Ikea Markus.

Pluspunten

• Kwaliteit en afwerking
  • uiterlijk
  • Zitcomfort

Minpunten

• Montage van de wieltjes
  • Armsteunen schuiven net wat te makkelijk naar voren.
  • best laag

Unboxing en building

De stoel zit verpakt in een stevige doos met genoeg opvulmateriaal om eventuele schade te voorkomen.
De doos weegt ook 40 kilo dus moet ook tegen een stootje bestendigd zijn.
Alle onderdelen zitten netjes in plastic en piepschuim verpakt zodat eventuele schade voorkomen kan worden.

Het in elkaar zetten van de stoel gaat ook redelijk makkelijk, ik kon het in mijn eentje in een half uurtje doen.
De instructies zijn ook makkelijk te volgen, naast een klein boekje met bouwinstructies is er ook een groot vel met de instructies meegelevert, best handig tijdens het bouwen want je ziet in 1 oogopslag wat je moet doen.
Waar ik wel tegenaan liep was dat er bij het installeren van de wieltjes volgens het plaatje een "klik" te horen zou moeten zijn.
Ik hoorde geen klik, ook niet toen ik er met een hamer op zat te meppen (wel met wat piepschuim ertussen om schade te voorkomen, zo slim was ik dan nog wel).
NU kunnen ze er niet uitvallen als je gewoon gebruik maakt van de stoel dus ik heb dat verder laten zitten.

Kwaliteit en comfort:

De bouwkwaliteit is zeer goed, mooie zachte stof, stiksels mooi afgewerkt.
De knoppen in de armsteunen zijn metaal, rammelen wel iets als je er aan zit en de handels om de armleuningen in hoogte te verstellen hebben een ietwat scherp randje, een harde hoek van 90 graden, had iets ronder gemogen voor wat meer comfort maar zo vaak hoef je de armsteunen niet te verstellen.
De knoppen om de rugleuning naar achter te kunnen bewegen en de knop om de stoel in hoogte te verstellen zijn goed afgewerkt maar voelen wel wat stroef aan, per ongeluk verstellen zal niet gebeuren, je hebt er redelijk wat kracht voor nodig.
Zelfde geldt voor de hoofdsteun en rugsteun.

De stoel zit goed stevig, de mesh geeft veel steun aan alle kanten en je wordt toch wel een beetje gedwongen om een goede zithouding aan te nemen.
Ik merk ook dat ik mijn toetsenbord bijvoorbeeld nu anders op mijn buro heb gelegd zodat ik een betere houding heb, vroeger nooit opgevallen, nu wel.

Rare houdingen:

Ik vind het zelf ook fijn om lekker ontspannen met mijn linker onderbeen onder mijn rechter bovenbeen te zitten maar met deze stoel kan dat niet meer omdat de zitting een curve heeft, dan zit de voet in een rare oncomfortabele hoek.
Beide voeten op de zitting kan, maar glijdt door de mesh en vorm van de zitting wel iets meer weg.

Minpunten:

Wat ik wel merk en dat is ook iets om op te letten voor toekomstige kopers is dat de stoel best hoog is.
Ik heb een redelijk normaal postuur van 1,78m maar als ik de stoel op de laagste stand zet dan kom ik nog met mijn voeten op de grond, met hogere instellingen niet meer.
Een korter persoon zou de stoel niet laag genoeg kunnen zetten.

En een ander puntje waar ik tegenaan liep was dat het lijkt alsof de voorkant van de zitting iets hoger is dan de achterkant, dat merk je vooral bij het opstaan en zitten zelf.
Dat lijkt te maken hebben met hoe je de hoek van de rugleuning ingesteld hebt.
Misschien dat ik de juiste setting nog niet gevonden heb.

Mijn vorige stoel was een Ikea Markus (zie ook de voor en na foto).
Die had minimale instellingen en het is nu dus ook nog even wennen aan de nieuwe (betere) stoel.
Komende tijd ben ik nog wel even bezig om de nieuwe stoel in te stellen.

Heb jij ook een Fractal Design Refine Mesh Dark?