Functies UI en Gemini
Circle to search is een functie waar ik per ongeluk achter kwam. In combinatie met de Gemini assistent wordt er context gebruikt uit wat je omcirkeld en daar informatie over opgezocht.
Daarbij doet Gemini aannames en meldt dit ook netjes in de zoekresultaten.
Gemini zelf voelt aan als de Google assistent die een stuk slimmer is geworden. Bij het eerste gebruik, had ik verwacht dat het net als de assistent simpele taken direct kon uitvoeren.
Zoals de lichten aandoen, of de TV aanzetten op Netflix. Toen dit in eerste instantie niet lukte, kwam dit omdat je Google Home nog moest integreren en toestemming moest geven. Daarna werkte de simpele commando’s even goed als met de oude assistent.
Het moment dat je vragen stelt die net wat ingewikkelder zijn, dan krijg je vaak wel wat je hoopt te horen. De vraag die ik vaak stel is over het weer, voordat ik de deur uitga. Ik wil graag weten hoe het buiten aanvoelt, wat de temperatuur is, of het winderig is en of het gaat regenen.
Bij de standaard assistent moet je dit ook daadwerkelijk in aparte vragen opslitsen om die informatie te krijgen. Gemini geeft je dit direct als context mee wanneer je vraagt of je bijvoorbeeld een jas aan moet buiten.
Het is me alleen niet helemaal duidelijk hoe je Gemini als standaard voice assistent instelt. Want de ene keer krijg ik nog gewoon de Google Assistent die me helpt. En de andere keer is het Gemini. Voor mijn gevoel, moet je het op specifieke wijze benaderen of activeren voordat je Gemini krijgt. Maar ik kan hier iets fout in doen…
Batterij en opladen
Ironisch genoeg voelt de Fold 7 qua batterijlevensduur “slechts” iets beter aan dan mijn huidige toestel (Xperia 1V). Beide toestellen moeten aan het eind van de dag weer opgeladen worden. Mijn Xperia heeft na 2 jaar gebruik nog 85% van de capaciteit van de batterij over. En die laadt ik dagelijks tot 80% via battery care. De Fold laadt ik tot 100% en die heeft aan het einde van de dag nog 20% over. Dus komt redelijk overeen.
Heeft te maken met het gebruik van de openklap functie. Daarbij gebruik je voor mijn gevoel twee schermen tegelijk en is het niet gek dat dit twee keer zo veel energie kost. Voor de functionaliteit is de batterijlevensduur indrukwekkend. Twee keer zo veel scherm en genoeg batterij om de dag door te komen.
De laadsnelheden bij mijn eigen toestel via PD is 30W. Wat tegenwoordig niet heel bijzonder is. Bij de Fold is de laadsnelheid maximaal 25W. Het verschil is exacte laadtijd is verwaarloosbaar voor mij. Maar voor een flagship toestel uit 2025 is dit natuurlijk niet echt snel te noemen…
Design en scherm
De fold 7 heb ik zonder hoesje gebruikt. Zelden heb ik me zo ongemakkelijk gevoeld met een glad toestel. Dichtgeklapt voelt het vergelijkbaar met mijn ander toestel. Alleen dan glad en voel je het camera eiland als enorm uitsteeksel. De camera zorgt er ook voor dat het toestel niet normaal neer te leggen is. Tenzij je het op het front scherm neerlegt. Dit kan overigens wel omdat de randen er een heel klein beetje uitsteken. Ik mis grip enorm. Mijn huidige toestel heeft bijzonder veel grip aan de achterkant, waardoor het vasthouden heel comfortabel is.
Bij het openvouwen, heb ik een beetje moeite door de gladheid om mijn vingers goed tussen de schermen te krijgen. Eenmaal openklapt is het een indrukwekkend gezicht. Voelt aan als een tablet en functioneert ook vergelijkbaar. De streep in het midden, valt mij bij normaal gebruik niet op en is netjes.
De helderheid van de schermen is dik in orde. Al spiegelt het wel merkbaar. Vooral in de volle zon zie je niet veel. Beide schermen hebben de frontcamera in het scherm “verstopt” zitten. Ze vallen nauwelijks op en vallen weg in het UI wat al bovenin je scherm zit. Vooral uitgeklapt merkte ik het de eerste paar keren niet eens op omdat het helemaal rechtsboven zit naast je batterijpercentage en connectiviteitsicoon.
Camera
Het camera eiland achterop zorgt voor de nodige kwaliteit bij fotografie. Ik kreeg het voor elkaar met de instellingen om een foto van 48MB te schieten. Scherp in kwaliteit en inzoomen na het nemen van de foto was tot in detail mogelijk. In de opties is het mogelijk om een foto op 12M, 50M of 200M te schieten. Blijkbaar heeft dit toestel een 200 Megapixel sensor in de hoofdcamera zitten. Bizar , want de bestandsgrootte liegt er niet om.
Hier zit ook een nadeel aan. Met zulke grote bestanden en mogelijkheid tot bewerken, is het raar dat dit toestel geen SD slot heeft. Het is ideaal om via dit toestel je foto's en video's te tonen. Een collage laten zien heeft wat opslag nodig. Niet vreemd om dan een snelle SD kaart te kunnen toevoegen, maar dat is iets wat weinig toestellen hebben tegenwoordig.
De camera’s hebben een portretstand die de instellingen direct geschikt maken voor foto’s van personen of dieren die wat meer close-up zijn. Tweemaal op de powerknop tikken, activeert direct de camera. Fijn en snel te benaderen op die manier. Jammer dat er geen sluiterknop op het toestel zit.
De selfiecamera is te gebruiken in zowel de ingeklapte modus als uitgeklapt. Waarbij het uitklappen je het voordeel geeft dat je veel beter jezelf ziet.
En wat hier natuurlijk uniek is, je kunt de hoofdcamera gebruiken voor een selfie als het toestel uitgeklapt is. Door simpelweg een vakje rechtsbovenin aan te tikken, activeer je het “derde” scherm. Je draait het uitgeklapte toestel om en op het “hoofdscherm” zie je viewfinder.
Ik vraag me ook af waarom er dan überhaupt nog selfiecamera’s op het toestel zitten, omdat dit in kwaliteit vele malen beter is. Waarschijnlijk het gebruiksgemak bij iets als videobellen?
Wat foto's uit de Capelse omgeving:
:strip_exif()/m/377273/1V1O48yiWJ0UxiF6S6N35ZQEg5OSPOjQlXWaqJTIFIp4NU7sEs.jpeg?f=620xauto)
Mooi en fijn toestel in het gebruik. Het UI is gebruikersvriendelijk en neemt je bij veel functies aan de hand. Het zijscherm waarmee je Gemini via AI select toepast op wat je op je scherm omcirckeld is erg handig. En wel een functie die ik ga missen.
De prijs is vrij hoog voor een flagship toestel. De meerwaarde is het uitgeklapte scherm. Ik vind het praktische nut van het grotere scherm niet de meerprijs waard persoonlijk. Want je levert er eigenlijk ook weer op in omdat het ingeklapte scherm het net niet is qua ervaring.
Ik denk wel dat het een kwestie van gewenning is. En de week die ik ermee heb doorgebracht is daar net te weinig tijd voor.