OWC 1M2.
- Deze gaat nooit meer van het bureau af
- Wie is OWC
- Drie dingen die je even nog niet wist, maar wel wil weten
- De kabel maakt uit, maar je indeling ook
- Workflow
- Stress test binnen multi user gebruik
- Er komt een tweede
- Conclusie en laatste gedachten
Deze gaat nooit meer van het bureau af.
Als je een product mag testen is dat natuurlijk geweldig, gratis kleurt je blik op een product echter ook een beetje. Als je van tevoren weet dat het product weer terug moet, dan kijk je er weer wat objectiever naar. Reviews schrijven is een balans tussen objectief schrijven. Het wordt een heel ander verhaal als je er in gaat met de gedachte ‘laten we kijken of dit wat is’ en daarna uitkomt bij ‘hier moeten ze een factuur voor gaan sturen want deze lever ik nooit meer in’.
En ja. De 1M2 van OWC is echt zo goed dat zelfs ik als doorgewinterde tech 'enthousiast' nog verbaasd en vol verwondering kan zijn.
Wie is OWC?
OWC, ofwel Other World Computing, is een van origine Amerikaans bedrijf dat al vele jaren specialistische oplossingen maakt voor Apple, je workflow, opslag en in het algemeen creatieve industrie. Binnen audioproductie en video editing zijn al jaren grote pijlers van expertise en ook met opslag zijn ze geen onbekende partij. In Amerika.
Toch zat er in mijn 2009 Mac Pro ook al een beugel van OWC en kon je ook jaren daarvoor al via macsales.eu aan OWC producten komen. Producten die slimmer, betaalbaarder (dan Apple) en vooral beter compatibel waren met Apple dan wat er verder in de markt te koop was.
Zo had mijn Mac Pro 48GB RAM voor nog geen 40% van de prijs die Apple er voor vroeg.
En niet alleen Apple. Door uitgebreid te testen en feedback van gebruikers mee te nemen in productontwikkeling heeft OWC onder professionals een beetje de status gekregen van ‘het best bewaarde geheim van de pro-markt'. Als je een medegebruiker van OWC producten tegenkomt, heb je toch altijd een beetje het idee dat je met iemand praat die er echt verstand van heeft.
Drie dingen die je even nog niet wist, maar wel wil weten.
Ten eerste, bij elke 1M2 krijg je een schroevendraaier. Niet omdat er wat mis mee is, maar zodat je zelf een upgrade kunt doen, de ssd wisselen naar een andere behuizing of wat je maar van plan bent. Je merkt dat OWC de gebruiker serieus neemt.
Twee. Een 1M2 gaat warm worden. Verwacht niet dat dit bakje losjes aan je laptop of desktop kan hangen of in de hand vastgehouden kan worden. De hele behuizing is eigenlijk een enorme heatsink en die doet fantastisch zijn werk. Niet laten vallen op een glazen bureau dus, dat kan een duur grapje worden. De warmte, bouwkwaliteit en gewicht zijn een feature.
Als laatste, drie, is de 1M2 is echt gemaakt voor M serie Apple computers. Ja de drive werkt als je deze format naar exFAT ook prima met Windows. Maar de poort, USB4-kabel en de pcb binnenin zijn gericht op praten met M serie chips. Thuis heb ik een Mac Studio M1 MAX en een Macbook Air M2. Beiden hebben geen issues met de 1M2. Mijn oudere Macbook Air met Intel Core i5 en Thunderbolt 3 connectie is duidelijk minder blij met deze hardware. Niet alleen lag de snelheid lager (logisch) maar ook het gedrag van de 1M2, onder andere te herleiden uit de zeer onregelmatigheden van de status LED, maakte de ervaring op de i5 niet fijn initieel. Een format naar exFAT bracht duidelijk meer stabiliteit en minder connectie verlies met zich mee. Maar exFAT betekent nog weer een nog een prestatieverlies boven de al lagere snelheden op de oude Thunderbolt standaard. Geen aanrader dus.
De kabel maakt uit, maar je indeling ook.
Standaard krijg je bij een 1M2 een USB4 kabel of equivalent voor de nieuwe modellen die tot 80 Mbps gaan. Mijn model is de 4 TB versie met 40 Gbps en zou dus genoeg hebben aan een USB4 kabel met volledige specificatie. OWC was zo aardig om een Thunderbolt 4 kabel mee te leveren. Geen snelheidsverschil maar wel leuk.
Voor wie USB-C echter een beetje beter kent zal het volgende geen nieuwe informatie zijn. De oriëntatie van de kabel maakt wel degelijk uit. Soms. USB-C heeft als nare eigenschap dat tenzij de host, source en kabel allemaal van dezelfde specificatie zijn en voorzien van de juiste markers voor identificatie, je soms even een kabel moet omdraaien voordat een apparaat op volle snelheid presteert dan wel herkend wordt. Zeldzaam maar op ultra hoge snelheden een factor waar je op moet letten. Er bestaan namelijk ook USB-C kabels die niet bidirectioneel zijn om hoge snelheden te garanderen. Iets waar fotografen soms tegenaan lopen met een tetherkabel.
Omdat mijn testmodel met Thunderbolt geleverd was, had ik dit issue niet. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. De digitale handshake zit je soms dwars, zeker na formatteren in een andere indeling. Daarom deze top tip: na formatteren even de 1M2 ontkoppelen en weer herkoppelen. Na format van exFAT naar APFS haalde mijn 1M2 opeens minder dan 40 Mbps read/write. Onmogelijk natuurlijk. Hier heb ik ook contact over gehad met OWC en zij bevestigden dat de drive het beste presteert in APFS op M series Apple computers. Mijn eerste keuze om voor 'compatibiliteit’ te gaan en bestanden over te zetten tussen mijn i5 en M2 Macbook Airs waren hoewel goed bedoeld simpelweg niet waar deze drive voor gemaakt is.
Workflow en Copy That & Lightroom.
Als fotograaf kom ik regelmatig thuis met duizenden foto’s van een bruiloft. Ingest is dan prioriteit nummer 1. Alle foto’s gaan zo snel mogelijk op de editing ssd. Een uur later heeft de backup-software ook een cycle gemaakt en staat alles op Backblaze ergens ver weg in de cloud. Met de komst van de 1M2 zijn de ingest tijden drastisch sneller geworden. Voorheen werkte ik vanaf een sata gebaseerde ssd over USB3.0 maar overstappen op USB4 waar een nvme ssd aan hangt maakt een wereld van verschil. Het hele verhaal wordt pas echt interessant als je ook (macOS only) de software Copy That van OWC gaat gebruiken. Hiermee geef je aan welke data waarheen moet. Inclusief een check door de software of alles ook echt over gezet is. Zo kan ik twee sd-kaarten in één opdracht naar twee verschillende locaties sturen. Nu gaat alles naar de 1M2 en ook direct naar de 10TB harddisk die aan de Mac Studio hangt puur ter backup, en zoals eerder genoemd ook naar de cloud via Backblaze.
Volgende stap is de map in Lightroom Classic slepen en het edit proces starten.
Zonder dollen. Het is echt net alsof je op een interne Apple ssd werkt. Geen vertraging, verwerkingen en bewerkingen zijn direct gedaan. Het contrast met de sata ssd is echt dag en nacht. Ook exporteren gaat veel sneller. Je merkt dat de 1M2 hardware aan boord heeft die perfect communiceert met de Mac Studio, het is niet alleen maar een dom stukje opslag. Naadloze integratie in de workflow en super snelle import, bewerking en export. Wat wil je als professional nog meer! Wie nog steeds werkt op een externe harddrive met USB 3, laat staan een draaiende interne harddisk, moet echt een keer gaan kijken bij een gebruiker met een OWC 1M2 of andere ssd oplossing van dit merk. Ook grote bestanden van meerdere gigabytes groot zoals een panorama die bestaat uit 18x een 30 megapixel raw foto is gewoon te bewerken alsof het bestand lokaal op de computer staat.
Niet meer hoeven wachten of nadenken of nu exporteren uit komt is een grote luxe geworden. Eentje waar ik nu echt niet meer zonder kan.
Stress test binnen multi user gebruik.
Bijzonder scenario misschien, maar de 1M2 heeft ook tijdens een live foto event dienst gedaan als centrale opslag. Het is misschien lastig voor te stellen misschien, maar over een lokaal netwerk (LAN) zaten drie laptops aangesloten. Twee laptops waren verbonden met camera’s en elke keer dat de fotograaf een foto maakt, wordt deze direct opgeslagen in Lightroom. Er komt daarna een preset op in Lightroom en vervolgens exporteren we de foto naar een doelmap en kan de derde laptop deze map zien en versturen naar de bezoeker van de fotostudio.
Bedenk dus, deze 1M2 zat aan de eerste laptop, terwijl laptop 2 ook de raw-bestanden naar de 1M2 stuurde, via het LAN. En beide computers deden export naar de 1M2 terwijl de derde laptop over het LAN de bestanden inziet en verstuurde over een 5G-connectie naar de klant.
Complex? Ja. Werkt het? Jazeker! Maar het LAN was wel de bottleneck voor de tweede laptop, maar dat viel te verwachten gezien het complexe scenario.
Eigenlijk zouden we een NAS moeten gebruiken, maar dat is nog even toekomstmuziek.
Er komt een tweede.
Bovenstaande multi user scenario is waarom ik binnenkort een tweede 1M2 haal. Dan kunnen beide laptops direct naar een eigen 1M2 opslaan. Minder kwetsbaar en vooral nog sneller!
De tweede 1M2 gaat buiten de events om dienst doen als opslag van videobestanden aan de Mac Studio.
Geweldig detail, je kunt ook los een 1M2 kopen en zelf kiezen welke nvme ssd je in de behuizing zet! Check de website van OWC voor meer details welke ssd’s allemaal geschikt zijn.
Conclusie en een paar tips.
Het eerste dat ik altijd zeg tegen collega’s is ‘extern je bestanden opslaan is geen backup’.
Daarom gaan bestanden bij ingest bij mij ook altijd naar twee externe schijven en staat Backblaze constant aan en wordt de hele Mac Studio en alle aangesloten schijven constant naar de cloud opgeslagen met een backup.
De 1M2 van OWC is echt wel zo betrouwbaar als je maar kunt kopen voor een single drive opslag. OWC verkoopt ook modellen met meerdere nvme ssd’s zoals de X8 en X16 Thunderblade's. Als video pro zou ik daar zeker naar kijken. Ook als mijn fotografie uit grote projecten, Photoshop-composities van honderden bestanden of een enorme catalogus zou bestaan. Tijd is uiteindelijk kostbaar als zzp’er, ons uurtarief weegt gewoon niet op tegen moeten wachten op de computer hardware en de rekensom is snel gemaakt.
Investeren in een 1M2 heeft mij al zoveel uur bespaard dat ik dit product aan elke media professional aanraad.