€ 89,95 bij 123led.nl

Philips Hue Bridge Pro Review

19 september 2025, laatste update op 19 september 2025, 5.735 views Rapporteer

Dit is een review van (alleen) het verhuizen van de vorige Hue Bridge naar de nieuwe Hue Bridge Pro, die circa 3 x zoveel lampen, schakelaars en bewegingsmelders aankan. Dat verhuizen gaat goed binnen de Hue app, daar ben je ongeveer een uur mee kwijt, inclusief het opnieuw verbinden van een enkele veelal oudere Hue lamp of schakelaar.
Maar het verhuizen van de circa 50 lampen, en 20 schakelaars en bewegingsmelders naar de nieuwe bridge pro in Apple Homekit, betekent toch dat je daar flink wat (niet alles) opnieuw moet instellen. Zoals in welke kamer elke lamp of accessoire zicht bevindt, en moeten de automatiseringen in die Home app opnieuw worden ingesteld (althans het Hue deel ervan).
Mocht je een Homey Pro gebruiken, dan moet je daar (vooralsnog) alles opnieuw instellen. Ik verwacht dat Homey Pro of Hue binnenkort wel met een instructie of update komen.
Zie videolink hieronder.

Pluspunten

• Maakt systeem uitbreidbaar tot 150 lampen en 50 accessoires
  • Migratie in Hue app goed voor elkaar
  • Extra functionaliteit, zoals de bewegingsdetectie MotionAware, de wifi connectiviteit van de bridge, en het toekomstgerichte, leveranciersonafhankelijke matter over thread.
  • Bridge zou sneller reageren

Minpunten

• Toch even wat werk in Apple Home app om de boel over te zetten
  • Verhuizing werkt nog niet met Homey Pro => aanvullend overzet/koppelwerk
  • Prijs: deze Hub Pro kost 90 euro. Best wel weer geld, naast de bridge die je al eerder aanschafte

Van de verhuizing maakte ik deze video op Youtube:

Inleiding

Voor de meeste mensen zal de migratie beperkt blijven tot de verhuizing binnen de Hue app. Daar beginnen we mee. Maar eerst uitpakken.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1YCIibtcsUPuH6giAypN855t0-M=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxfv8PAZ4WmOuOLdqeQD34MyZFdp14q1IXovZfcxz1XXh7F.png?f=620xauto

In de doos zitten een netwerkkabel, een adapter met usb-c snoer, en de Hue Bridge Pro.

Meerwaarde nieuwe bridge pro

De Hue Bridge Pro is een upgrade van de Hue Bridge versie 2. Daarop kon je (tussen aanhalingstekens) ‘ maar’ 50 lampen en 20 accessoires aansluiten. Op de Bridge Pro schijn je tot 150 lampen en 40 accessoires als schakelaars en bewegingsmelders aan te kunnen sluiten.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VIQRyp431e-nzhCOXqFACdFB0DI=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxdUkqYpez0ADRdDSKqbxkkXBYKnP82XjAaDeHxEGFWaa3y.png?f=620xauto

Verder kan de Hue Bridge pro een set van 3 lampen in een kamer inzetten als bewegingsmelder,
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WLD4EUzSgjjDaB-jMzPBCJ-mi_g=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxf0D6s8NSWrrHhBhRtcjYzaY5plffW3hd3lseEHcqpxAhJ.png?f=620xauto
en ondersteunt de bridge wifi voor de verbinding van de bridge met de router, naast de ethernet verbinding die ook al op de versie 2 van de Bridge zat, en matter over thread voor communicatie met lichten die die standaarden ondersteunen.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8gkB7XBtJzBevpwP_OtZX2V_stQ=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxfpvpKFN1jPcQqGjzHr61ZVxOlwaMB7HogVWoaJmbR4O98.png?f=620xauto

Voor mij is de uitbreidbaarheid van deze Pro versie het belangrijkst. Met de vorige versie liep ik tegen de grens van 50 lampen en 20 schakelaars en bewegingsmelders aan. 50 klinkt veel, maar als je in elke kamer en gang meerdere lampen, een bewegingsmelder, een stopcontact en 2 schakelaars hebt, kom je daar snel in de buurt. Vooral vervanging van de spotjes in het plafond, de zogeheten GU10 lampen, door Hue lampen, zorgt ervoor dat het aantal lampen snel oploopt.

Ik had daarom lampen, schakelaars en bewegingsmelders, in onze garage al op een tweede separate bridge aangesloten.

Met de nieuwe Bridge is dat niet meer nodig, en kan ik het aantal lampen en schakelaars in huis zo nodig in de toekomst nog verder uitbreiden.

Bedenk wel dat het vooralsnog maar mogelijk is om 1 bestaande bridge te verhuizen naar de pro versie. In de app wordt aangegeven dat er gewerkt wordt aan een update, zodat later ook meer dan 1 bridge kan worden overgezet.

Verloop verhuizing

De verhuizing verloopt zonder echte problemen. Het duurt wel even. Eerst een update van de Bridge van 5 minuten, en daarna 30 minuten voordat alle lampen zijn overgezet. Vervolgens moet je de oude bridge resetten en verwijderen.

In de app worden bepaalde problemen, zoals met het koppelen van oudere lampen, duidelijk gemeld.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/g859tCwnd4L7KbOnXySbtAspJUc=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxeYxOTPxExC43GvmJbHdTLKDW609AEgyoo5lMYbkIHU9O1.png?f=620xauto

Op mijn 44 lampen en 16 accesoires, werkt er 1 niet meer met deze bridge (dat was zo’n lamp met een spiraalvormige tl achtige vorm),
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dBt1OncpyBKrCJbEthN5eySQwVA=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxeSMfiZib4CbpOZbLP8hB3IvwAEp1B7Sye6oOps6nztnWL.png?f=620xauto

en moet ik 2 Hue Taps en een Dimmer opnieuw koppelen.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/QIxoioFlKXP7mj8WFKDX9usgE-c=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxe7hmAVA71ln8L41pPZOZLloHINm0yavtv6tcEvTY361n2.png?f=620xauto

Dat verliep prima. Eén van de Hue Taps en een dimmer moest ik wel naast de bridge leggen voordat de koppeling goed werkte.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kaN5a1MIfuQsYCqTbhvHIKEOumg=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxeBE1lr1hBagmAwgkywHnvqSIOHixHOhs20EQoc2LAquPs.png?f=620xauto

Binnen de Hue app werden naast de lampen en schakelaars, ook de koppelingen in welke kamers die lampen en schakelaars zaten goed overgezet. Evenals de verschillende scenes en automatiseringen.

In klein uur was alles naar de nieuwe bridge overgezet.

Gevolgen verhuizing in Apple Home

Naast de Hue app, gebruik ik ook Apple Home. Het verhuizen naar de nieuwe bridge pro was ook daar goed te doen, maar wel omslachtiger. De Hue app vertelt je overigens goed wat je moet doen, ook in de Apple Home app.

Ik gebruik de Apple Home app naast de Hue app omdat ik een aantal accessoires in mijn smart home heb, die alleen met Apple Home werken, althans als je al hun functionaliteiten wil gebruiken. Dat zijn met name accessoires van Eve, zoals de Eve Energy, Weather en Aqua. Ook in Apple Home heb ik wat automatiseringen staan, omdat ik daarin ook die accessoires gemixt met de Hue lampen kan gebruiken.

Na de migratie vraagt de Apple Home app je 1 voor 1 in welke kamer je lamp of schakelaar staat. Als je er bijna 50 hebt, is dat niet altijd eenvoudig als je dat niet aan je lampnaam of accessoire naam kunt herkennen. Helaas kun je ook niet even terugklikken in de Apple Home App. Gelukkig komen wel alle kamernamen, lampnamen en accessoire namen over van de oude bridge.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FQ8uHsFLvFjorGfvX1LQwaKzlHA=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxeIjNJCPDeOAaS9ozJvA645ZbAhUzSl1n4HUwazocTLpAg.png?f=620xauto

Dat geldt niet voor de automatiseringen. Daarvan zul je de Hue lampen en Accessoires opnieuw moeten instellen.
Hoeveel werk dat is, is afhankelijk van het aantal automatiseringen die je in Apple Home hebt ingesteld, en de complexiteit ervan. Ik zou voor de migratie een paar screenshots maken van je automatiseringen met Hue in Apple Home, zodat je kan afkijken bij het opnieuw instellen ervan.

Bij mij viel het aantal automatiseringen in Apple Home met Hue gelukkig mee.

Voor de meeste mensen, is het beeld van een verhuizing daarmee denk ik wel compleet.

Homey Pro

Voor mensen met nog verdergaande smart home automatisering, met andere apps en bridges alleen nog niet. Zo heb ik zelf een Homey Pro bridge, die allerlei andere accessoires aan elkaar kan verbinden.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cdrLoem0CMWXdFvIpGbdT2RkAbA=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxeb8s0zAO52vDr1WgacwPHHCnTgiPNescqJnkbgXIXDIEl.png?f=620xauto
Zo gaan de lichten en mijn sonos luidsprekers in het huis aan als er door mijn Eufy alarm insluipers worden gedetecteerd. In de Homey Pro app zijn de lampen en schakelaars van Hue niet meer te zien na de migratie, dus ook niet in de automatiseringen, die door Homey flows genoemd worden.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uoVfkPthpJFh4mOB0pvkzTz4Cpw=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxdyIIdWXBWrzTUMRJPPM3H4w00rzBU7vYOHcZXJSPwVh98.png?f=620xauto
Ik vrees dat ik de koppeling met de Homey Pro helemaal opnieuw moet doen, alsof het een onbeschreven nieuwe bridge betreft, maar ik wacht even af of er van Homey Pro of Hue wellicht een update of instructie volgt. Dat gaat ongetwijfeld het geval zijn. Ik zag al een instructie om het toch voor elkaar te krijgen, maar die leek me wel erg technisch (met scripts).
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Bhu0sSFZFqINw-f5YHvdrjm_i04=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxdXzeZ4wkeHQgRTYDTpfGHl22dheaewZV8EbCThvfrzwOo.png?f=620xauto
Hierbij de link.

Ben zelf vooralsnog blij met de aanschaf. Hoewel ik nog geen dagenlange gebruikservaring heb, ga ik er van uit dat die stabiel en berekenbaar is. Mijn ervaring van half september 2025 in deze video gaat dus vooralsnog vooral over het overzetten van je lampen, schakelaars, bewegingdetectoren en automatiseringen naar de nieuwe bridge.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/RqN_aYYha3-BRZ7kGCUoO9jbTrw=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1UZnxfnu7OfCbT6IT5NRlAmIob3L433RBtT9csrdwCQMDWok79.png?f=620xauto

Dat ging – op een enkele oude lamp na – prima in de Hue app. En ook aanvaardbaar in Apple Home. Mijn vermoeden is, dat het daarmee voor de meeste mensen wel klaar is.
Voor Homey Pro gebruikers is mijn advies nog even te wachten op een update of duidelijke instructie, wanneer je veel Hue producten gebruikt in je flows.

Wat vind jij van deze Hue Bridge Pro? Of heb je er al ervaringen mee die je hier mist? Laat het dan ajb. even weten in de comments hieronder.

Heb jij ook een Philips Hue Bridge Pro?

Als je drie lampen in een spot hebt in een kamer, werkt die bewegingsdetectie dan ook? Of slechter?
3 lampen in één spot werken volgens mij niet. Er zijn bepaalde voorwaarden aan de onderlinge positionering begreep ik. Maar ik heb zelf nog niks uitgeprobeerd qua MotionAware.

Anderen wel? Deel het ajb. hieronder.
De Test versie van de Hue app voor Homey is uit 😉 Deze migreert mee: https://homey.app/nl-nl/app/nl.philips.hue/Philips-Hue/test/
Dank!! Hopelijk volgt nu snel ook de definitieve versie. Laat je ajb. hier ook even weten wat je ervaringen zijn?

[Reactie gewijzigd door lud70 op 24 september 2025 18:01]

Bedankt voor de uitgebreide review! Erg informatief. Ik stond op het punt het aan te schaffen, tot ik las dat je maar 1 bridge helaas kan overzetten…

Ook de opmerking over de homey is wel een dingetje… ik heb in totaal 79 lampen/schakelaars/sensoren verspreid over twee bridges 😅

Hopelijk snel een update.
Jammer dat deze geen PoE heeft !
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Zeevang27 september 2025 21:28
Dat zou wel een briljant handige toevoeging zijn ja.