Roborock Saros 10R Review
7 september 2025, laatste update op 7 september 2025, 159 views
Rapporteer
Product gekocht
Deze stofzuiger is zijn geld waard, als je bereid bent de hoge aanschafprijs te betalen.
Pluspunten
- Voelt zeer degelijk
- Superstil
- Een schoon huis!
Minpunten
- De app is zeer uitgebreid, maar komt met heel weinig uitleg.
Onze 8 jaar oude Roomba liep op zijn laatste wieltjes, en het werd tijd voor vervanging.
We hadden nogal wat eisen:
- zo laag mogelijk in verband met onze lage meubels waar hij onderdoor moet.
- geschikt voor flink wat kattenhaar.
- zwarte kleur.
- dweilfunctie.
Na eerste filtering bleven er wat modellen van Roborock, Dreame en Ecovax over. We hebben de nieuwe Roomba’s niet meer overwogen vanwege alle onrust rondom Irobot.
Het is dus de Saros 10R geworden, op basis van de vergelijkende tests en reviews die we konden vinden. Kwalitatief en qua resultaat ontlopen de topmodellen van de verschillende merken elkaar niet zoveel, maar wij vonden de Saros 10R dan uiteindelijk het mooiste.
We hebben hem nu een week, hieronder de ervaringen.
De degelijkheid begint al met de doos waarin hij bezorgd werd. Meer dan 20 kilo, en alles zeer goed ingepakt. Bij het uitpakken voelde alle onderdelen goed en degelijk aan, er was niks waar ik mijn twijfels over kreeg.
De hardware-installatie was zeer simpel. Zoek een plek voor het dock, vul de tanks en steek de stekker in het stopcontact. De lengte van het snoer is gemiddeld, dus zonder verlengkabel moet je bij een stopcontact in de buurt blijven. De robot zelf is alleen de dweilen erop klikken, en even aanzetten. Hij zoekt dan zelf het dock en begint met opladen.
De app installatie is ook simpel, maar dan begint wel een zoektocht. De app is erg uitgebreid en sommige dingen zijn niet erg intuitief, dus de eerste paar dagen zit je wel een beetje te zoeken in de diverse instellingen. Maar als je het eenmaal allemaal weet, werkt het wel allemaal erg goed.
We hebben eerst de kamers laten “mappen”. Dat ging vrij snel, en daarna kun je aan de ruimtes verschillende taken toebedelen, zoals zuigen, dweilen of beide. Die acties kun je natuurlijk ook allemaal uitgebreid plannen. Ook kun je dan no-go zones en drempels instellen. De indeling van de kaart in verschillende ruimtes is erg handig, zeker als je daar verschillende vloerafwerkingen hebt.
Het stofzuigen zelf gaat echt fantastisch. Waar onze oude Roomba nog overal tegenaan botste, en op goed geluk door de kamer stuurde, doet de Roborock het heel georganiseerd. Hij ziet op tijd alle obstakels, en een paar cm voordat hij iets raakt, rijd hij er keurig omheen. Geen gebots meer, dus. Hij maakt, waar mogelijk, ook keurige rechte banen. Bij obstakels zoals tafelpoten maakt hij er een rondje omheen.
Wat ook opvalt: de stilte. De Roomba maakte echt kabaal, en ook op een vervelende toonhoogte. Nu is het geluid veel minder, (ca. 55db op twee meter afstand, op de middelste zuigstand) maar ook het soort geluid is veel prettiger. Bijna sereen. Op de middelste zuigstand neemt hij bij ons ook al alles qua sfof en kruimels mee, dus geen noodzaak om hem harder te laten zuigen. Nu hebben we alleen harde vloeren, ik kan me voorstellen dat hij bij zachte vloerbedekking en tapijten de extra power nog wel kan gebruiken.
Het enige herrie is als de stofzuiger op zijn dock is teruggekeerd, en de interne bak geleegd wordt in de stofzak in het dock. Dat duurt een paar tellen.
Ook het dweilen gaat super. Daar heb je ook geen omkijken naar, als behalve dat je moet zorgen dat er water in de tank van het dock zit. De robot vult daaruit zichzelf, en haalt nieuw water als zijn interne tank leeg is voordat hij klaar is.
Samengevat overtreft deze stofzuiger eigenlijk al mijn verwachtingen. Voor dit prijsniveau mag je natuurlijk ook wel wat verwachten, maar ik blijf toch nog een beetje verbaasd, in positieve zin, over de prestaties.