Elgato Stream Deck Neo - Wit Review
6 september 2025, laatste update op 6 september 2025, 136 views
Rapporteer
Product gekocht
De Stream Deck Neo is vooral geschikt voor mensen die hun werk en meetings efficiënter willen maken en daarnaast hun smart home willen aansturen. Voor streamers zijn grotere modellen logischer, maar voor productiviteit is dit een hele sterke keuze.
Pluspunten
- Intuïtieve software en handige plug-in marketplace
- Degelijke bouwkwaliteit en helder scherm
- Handige integratie met Office, Teams en Home Assistant
Minpunten
- USB-C kabel mocht wat langer zijn
Introductie
De Elgato Stream Deck Neo is de nieuwste telg in de Stream Deck-familie. Oorspronkelijk ontwikkeld voor streamers, maar inmiddels net zo interessant voor mensen die hun werkplek slimmer willen maken. Ik gebruik de Neo nu sinds kort, vooral voor werk (Teams, Office) en Home Assistant, en deel mijn ervaringen.
Installatie & Software
De installatie verliep soepel, zoals je van Elgato mag verwachten. De software herkent de Neo direct en de basis is binnen enkele minuten ingesteld.
Het koppelen van Microsoft Teams vergde wel wat extra uitzoekwerk: je moet in de privacy-instellingen API-toegang inschakelen. Gelukkig staat dit snel uitgelegd online.
De interface is intuïtief en werkt met drag & drop. De marketplace voor plug-ins is overzichtelijk en maakt het eenvoudig om uitbreidingen te installeren, zoals Teams, Discord of Home Assistant.
Hardware & Gebruik
De Neo voelt stevig en degelijk aan. De knoppen hebben een prettig klikgevoel, reageren direct en het display is helder en scherp. Het apparaat oogt compact en professioneel, zonder dat er iets rammelt of goedkoop aanvoelt.
Met 8 knoppen heb je voldoende ruimte voor productiviteit en smart home-functies. Ik gebruik de Neo bijvoorbeeld om Teams-acties te starten, muziek te bedienen en mijn thuiskantoor te automatiseren (lampen, airco, presenteer-modus). Voor streamers kan dit aantal knoppen wel aan de krappe kant zijn.
Een fijne toevoeging zijn de touchgevoelige navigatieknoppen aan de zijkant om naar een volgende of vorige pagina te bladeren. Dit werkt verrassend soepel en geeft meer flexibiliteit dan je in eerste instantie zou verwachten.
Prestaties
De Neo werkt vlot en stabiel. Acties reageren direct en ik heb tot nu toe geen crashes of vastlopers meegemaakt. Voor een apparaat dat altijd binnen handbereik ligt, is dat een belangrijke plus.
De Elgato Stream Deck Neo is een uitstekende keuze voor wie zijn werkplek of thuiskantoor slimmer wil maken. De combinatie van eenvoudige installatie, intuïtieve software en degelijke hardware maakt dit een heel compleet pakket. Voor de prijs van €79 biedt de Neo veel waarde, vooral als je hem inzet voor productiviteit en home automation. Voor echte streamers kan de beperkte hoeveelheid knoppen een beperking zijn, maar voor kantoorwerk is dit model een perfecte balans.