MSI Cubi NUC 1MG-014BEU Review
3 september 2025, laatste update op 3 september 2025, 49 views
Rapporteer
Product gekocht
* 1x SATA, 1x M.2-2280 1x M.2-2242
** Niet geprobeerd met nieuwere BIOS
Betaalbare barebone met Raptor-lake CPU. Ideaal voor LibreELEC dacht ik, maar heb LibreELEC niet bootend gekregen. Desondanks prima werkend met normale distro en Kodi.
Pluspunten
- Goede CPU voor gebruik als HTPC
- 2x 2,5G ethernet
- 3x storage aansluitingen*
Minpunten
- USB poorten op de kop
- Geen externe pwr button meegeleverd zoals afgebeeld op MSI website
- Instructies voor montage 2,5" SSD ontbreken
- Thermal/isolerende pad op mobo zit een va de DIMMs in de weg als die iets te dik zijn
- Booten van MicroSD kaart met ingebouwde cardreader werkte niet**
- LibreELEC werkt niet
Ondanks de kleine minpuntjes is het een goed systeem.
De interne aansluitingen zijn makkelijk te bereiken door het onderpaneel eraf te schroeven. Het was mij niet direct duidelijk dat de 2,5" SSD op de onderplaat gemonteerd moet worden, omdat er plastic dopjes zitten op de plek van de schroefgaten. Die moet je er eerst uit werken om de SSD vast te kunnen schroeven.
Voor de 2280 M.2 slot is er een heatsink. Voor de CPU is het mij onduidelijk of er actieve of passieve koeling in zit, maar gezien er geen inlaat lijkt te zijn vermoed ik passief. Ik heb het systeem in ieder geval nog niet gehoord.
Onder de RAM slots zit een thermal pad. Als je DIMM wat dik is dan kan je die niet goed in het onderste slot klikken. Gezien ik voor een enkele DIMM ben gegaan heb ik deze in de hogere slot gezet. Onder de thermal pad zitten alleen wat kleine weerstandjes onder dus ik vermoed dat het er voor elektrische isolatie zit, dus mogelijk kan je de pad ook gewoon vervangen met wat kapton tape.
De BIOS is vrij basic in toggles en features. Toen ik met de installatie bezig was lukte het mij niet om van een MicroSD kaart te booten met de interne card reader. Het werkte wel met een externe USB card reader. Ik weet niet of het aan de MicroSD kaart ligt, of dat dit een (mogelijk al opgeloste) BIOS bug is.
Initieel was mijn plan om hier LibreELEC op te draaien want deze CPU zou alle codecs en features ondersteunen, maar dat heb ik helaas niet bootend gekregen. Gezien mijn andere plannen heb ik toch maar besloten om een standaard distro te installeren en daar dan Kodi op te gebruiken. Dat is verder zonder problemen verlopen.
De performance is voor mijn use-case uitstekend, dus ik ben er zeer tevreden mee.