€ 510,99 bij bol Plaza

LG UltraGear 27G850A-B Zwart Review

1 september 2025, laatste update op 1 september 2025, 1.044 views Rapporteer
Testpanel +2

De LG 27G850A-B is een prima beeldscherm, maar of het de juiste keuze is hangt er vanaf wat je wilt. Tekst op een 27 inch 4k lcd is super scherp, het contrast is duidelijk beter dan bij wat andere IPS panelen, dit merk ik ook in een lichtere ruimte, een oledscherm is dan niet veel beter.

Maar aan de beeldkwaliteit in een donkere ruimtes, de response times, en de HDR-weergave van oledschermen zijn een stuk beter, terwijl het prijsverschil op dit moment niet enorm is.

Dus is dit scherm vooral een goede optie als je liever geen oledscherm hebt, of je scherm vooral in een goedverlichte ruimte gebruikt. Het is dus een beetje een niche keuze.

Pluspunten

• Stevig en lekker plat standaard
  • Beter contrast dan Standaard IPS
  • Goedkoopste 240hz 4K paneel
  • Dual mode met 480hz
  • Prima koptelefoonpoort

Minpunten

• HDR is niet de beste maar voegt wat toe
  • RGB-verlichting alleen van het scherm zelf te bedienen
  • Wat aan de prijzige kant met € 549,-
  • Geen USB-C aansluiting
  • Geen power indicator led

3 van 5 sterren (Voldoende)

LG 27G850A Review door qlum

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Orjrw0rzzLG6BMQS3m6JYSQlOew=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/358083/1USRNuhhTM8gvt46DUFaKxUPXId0CH01dnZyi5fP3E6tyWhr8o.jpeg?f=620xauto
Inleiding
Met dank aan Tweakers om mij de kans te geven deze review te schrijven.
Deze review was voor mij lastig te schrijven, de 27G850A-B is een prima scherm, maar er zijn veel andere opties die ik niet heb kunnen testen. Verder laat ik harde testdata vooral over aan de professionele reviewers. Hier voor kun je bij Tweakers, Rtings, en Monitors Unboxed (op YouTube) terecht.

Zoals altijd weer een worsteling met de deadline, maar goed dat hoort er bij.
Verder heb ik de voeding niet getest, die waren ze helaas vergeten, gelukkig wist ik daar wel wat op te vinden

De prijs bij het schrijven van deze review was € 549,- bij meerdere webshops, dit is waar ik mee reken door deze review. Hiermee zit de 27G850A-B tussen de goedkopere 4k high refresh rate panelen, en oled / IPS-panelen met een miniled backlight in.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/eQslegD7Xw6t27SlV_OijvIPjVQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/358083/1USRKOZx8yohtG0xLFuWAQ7WiTQL3QH1ZCVCtEKvZreuuUxV31.jpeg?f=620xauto
Persoonlijke situatie
Ik vergelijk in deze review dit scherm vooral met de andere schermen die ik tot mijn beschikking heb, en dit zijn de volgende:
Gigabyte G27Q (144 Hz 1440p IPS)
Asus VG27A (165 Hz 1440p IPS)
En een merkloze portable 13 inch 4k qd-oled (60hz)
En voor de HDR-weergave mijn Steam Deck OLED.

Normaal gesproken gebruik ik mijn scherm in een opstelling met 4 schermen, de G850A-B wordt mijn middelste scherm. Ik gebruik mijn PC vooral voor productiviteit, YouTube Video's, chat en soms wat gamen. Dit is ook vooral wat ik tijdens de reviewperiode gebruikt heb, al heb ik ook wat series gekeken hoe het hier beviel.
Specificaties en software
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uNvmkg-MAW2VtYZSkVcG57d4odI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/358083/1USRRDk7Rg5S8Xt0dKhf92yNCJhHSDmmtUuPdw5mO08mCQ9GqY.jpeg?f=620xauto
Aansluitingen
2X HDMI (48 Gbit)
1X DisplayPort (54 Gbit)
2X USB (5 Gbit)
1X 3.5 mm audio jack

Er is helaas geen USB-C-aansluiting of KVM-switch of enige andere extra te vinden.
De bandbreedte over DisplayPort betekent dat er Display Stream Compression (DSC) wordt toegepast bij 240HZ. DSC zou bij normaal gebruik niet zichtbaar moeten zijn. Al is op papier niet helemaal zonder verlies van beeldkwaliteit. Ook zijn er wel eens problemen met bepaalde videokaarten en DSC geweest. Ik heb niet echt problemen mee gemerkt. Maar het blijft een nadeeltje.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/aujGfAYuVn3GnJFINXDUTsQv1O8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/358083/1USRKO3N8DRA5T43FEvR4OBVhoVSNUR4mvHsT5GxwUzDfXVBR2.jpeg?f=620xauto
Design en standaard
Het standaard voelt stevig aan, en ziet er netjes uit. Ik heb hem geprobeerd om te duwen en hier is aan alle kanten best wel kracht voor nodig, kan hier weinig op aan te merken.

Verder is deze behoorlijk plat (3.5 mm hoog). Hij is wel redelijk diep, dus als je zoals mij een diepe deskpad gebruikt, gaat die over de voet heen. Aan de andere kant kun je er dan weer makkelijk dingen opleggen, wat mij betreft een goede keuze.

Ik gebruik de voet alleen niet, een monitorarm, zeker met meerdere schermen is voor mij een stuk prettiger.

Qua ontwerp is het vrij subtiel, grijs scherm, vrij standaard randen en een klein UltraGear logo in de kin.
Er is geen power led aanwezig, enkel wat ledverlichting aan de achterkant welke uit gaat als het scherm helemaal uit staat.

De bezels zijn vrij gemiddeld van formaat, ook niets op aan te merken maar ook geen pluspunt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KqsgsLn1y-UHTTI-yXVxrBSST9M=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/358083/1USRUlcYXXS6QQxmp6VHwXppsrT7smLhD2aptXCZyAB0nkxSe8.jpeg?f=620xauto
Verlichting
Er is achterop het scherm RGB-verlichting aanwezig. Deze kun je via het menu op 21 verschillende kleuren zetten, of door kleuren laten gaan. Het effect is aardig, alleen jammer dat deze niet met software, bijvoorbeeld OpenRGB aan te passen is. Ik zal het om die reden ook niet veel gebruiken.
Software / instellingenmenu
Aan het instellingen menu is niet veel op te merken, de directionele knop zit aan de achterkant, midden onderaan, en is goed te bereiken. Verder zit er aan de onderkant een knopje voor dual mode, deze is ook goed te bereiken.
De menu's zijn prima te navigeren, niet veel op aan te merken.

Hoewel ik eigenlijk alleen op Linux zit heb ik toch ook even naar de Windows Software gekeken.
Er zijn dan 3 stukjes software, deze zijn niet voor Linux beschikbaar.

Dual Mode Controller
Hiermee kun je het scherm in dual mode wisselen met een shortkey. Maar gezien er een makkelijk bereikbare knop en je toch even moet wachten voor dat je besturingssysteem de verandering oppakt niet heel nuttig.

LG Switch
Hiermee kun je wat instellingen wijzigen die je ook via het menu kan wijzigen, en heeft verder wat software features die ook in andere software zit. Zoals de helderheid van het scherm wijzigen.

LG Calibration Studio
Deze software is er voor hardwarekalibratie van het beeldscherm, gezien ik daar geen gereedschap voor heb, heb ik hier geen gebruik van kunnen maken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/DeN3CWhjl6R-NLYGdy0CtjK6N9A=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/358083/1USS0g99gH8uyq4dg6uXvdnZLNEl4mS3xysaheqlvVUNL6ge8U.jpeg?f=620xauto
Geluid
Niet het belangrijkste onderdeel, maar zal het toch even vermelden.
Er zijn geen speakers aanwezig, en die mis ik ook niet, en ik hoop dat dit voor de meeste geld.
Wel is er een koptelefoonuitgang aanwezig. Deze zit in de onderrand van het scherm rechts van het logo.

Deze produceert genoeg volume voor mijn Hifiman HE400SE om zonder equalizer te gebruiken, wat geen gevoelige koptelefoon is, ook mijn oude Sennheiser 6XX werkt prima. Ik heb bij gebruik geen last van ruis gehad. Als je nu de poort in je behuizing gebruikt is dit ook een optie.

Verder is er DTS Headphone:X als feature, maar die lijkt niet heel overtuigend, bij het kijken van een serie klonk het ineens alsof het geluid heel ergens anders vandaan kwam ik heb die dan ook meteen weer uit gezet.

Ook wordt via de USB-poort als je koptelefoon een microfoon heeft deze ook gedetecteerd, dit heb ik niet getest.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/eu-2aNN1r0TKa28HJ9yr0t0J3eU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/358083/1USSo09SOeCeoKq231EDceVN5vhhIzd4bDapsXy218co85a63H.jpeg?f=620xauto
Beeld
Dit is natuurlijk het belangrijkste onderdeel, gezien ik niet veel meer dan een smartphone heb en niet veel goed vergelijkingsmateriaal, zal ik hier vooral focussen op mijn subjectieve ervaringen.
Algemene indruk
Om te beginnen in de standaard sRGB mode, deze heb ik vooral gebruikt.
Ik gebruik hier de volgende relevante instellingen:
Game Adjust:
Game Mode: sRGB
Brightness: meestal 10%
Deep Black Pro: High

De kleuren zien er neutraal uit, ik heb geen grote afwijkingen gezien, de helderheid kan zowel hoog genoeg voor wanneer er veel zonlicht is en donker genoeg 's avonds.

Verder kan de helderheid gewoon over DDC aangepast worden, dit betekent dat ik deze binnen KDE Plasma, gewoon vanuit mijn system tray kan aanpassen. Dit werkt overigens bij de meeste beeldschermen. Ook voor Windows zijn daar programma's voor, al kan ik niet zeggen wat de beste optie is.

Het contrast is merkbaar beter dan mijn andere IPS-panelen, bij voldoende lamplicht (ongeveer 70 lux) oogt zwart gewoon zwart, en bij iets meer licht zelfs zwarter dan op een QD-Oledscherm door de reflecties daar. Ik denk dat hier dan ook bij het grootste deel van mijn desktopgebruik niet veel te verbeteren valt.

In een donkere ruimte met een donker thema, ja daar zul je zeker merken dat zwart niet echt zwart is. Al raad ik mensen aan om gewoon een licht thema te gebruiken met voldoende verlichting in de kamer.

Met een 27 inch 4k scherm zit je op een gemiddelde afstand van je monitor ongeveer in de sweetspot qua scherpte, tekst, ook met serifs, oogt super scherp. Een 31 inch zal minder scherp ogen. Dit geldt ook voor oledschermen met een iets minder goede subpixelindeling. Ik zelf ervaar in ieder geval een duidelijk verschil in scherpte met een 1440p paneel.

Tot verplichte nummer van deze review, ik ben geen pixeldefecten tegen gekomen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bKHT-FWQ41pp5U8QpHBwUiMq7tw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/358083/1USSo0WeFeNjZqM3ua3QSIk7Yxay3omkzjC2xvmBugqYMAXBps.jpeg?f=620xauto
HDR-ervaring
Ik heb voor de HDR-ervaring eerst vooral naar S.T.A.L.K.E.R. 2 en A Plague Tale Requim gekeken. Deze heb ik naast elkaar gehouden op mijn portable Oledschermpje en dit scherm. Als het licht uit staat, is het vrij duidelijk dat het oledschermpje wint. Ook heb ik later Ori and the WIll of the Wisps aangeschaft om deze te bekijken, hier heb ik hem vergeleken met mijn Steam Deck Oled, en ook hier was duidelijk beter.

Dat gezegd te hebben is het verschil er vooral in een donkere ruimte, voor een lichte ruimte zijn de verschillen minder, maar dan is de HDR-ervaring ook wat minder.

Als ik het verschil uit moet drukken, dan zou ik vooral zeggen dat lichtbronnen ook echt aanvoelen als lichtbronnen, zeker in Ori, waar op de 27G850A-B dit meer als een licht object aanvoelt.

Maar ook op mijn G850A-B is HDR nog steeds een nuttige toevoeging, en lijkt het toch mooier dan wat je binnen de sRGB mode kunt bereiken. Als dit belangrijk is, zou ik dit scherm hier niet voor kopen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/RJ2QcM5bkXwZF6VL-oY7-9x136c=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/358083/1USSo0IYvYO5QFpSI8LesZo5UVB0Zvdn6FUj6QYcFgdPzB1cdW.jpeg?f=620xauto
Verversingsnselheid
Ik heb in het testen duidelijk gemerkt dat in beweging de 27G850A-B wat scherper op 240 Hz zijn dan mijn oude IPS-panelen met een refresh rate van tussen de 144 Hz en 155 Hz.

Ik heb hier vooral naar twee games gekeken, S.T.A.L.K.E.R. Call of Prypiat – Enhanced Edition en osu!.
In deze games haal ik makkelijk de refresh rate van 480 Hz in Dual Mode en 240 fps op 4k dus vandaar de keuze.
Bij het testen heb ik de standaard overdrive setting gebruikt, die in de sRGB mode niet aan te passen is.
Zover ik weet is dat Fast, wat over het algemeen de beste instelling lijkt te zijn. Ik zie niet veel overshoot problemen (witte randen om objecten), en bij Faster is dat meteen zichtbaar.

Bij Stalker merk ik niet heel veel verschil in hoe vloeiend het beeld is, zeker niet tussen 240 Hz en 480 Hz, maar ik merk wel dat het spel meer responsive aanvoelt, al is dat moeilijk te vertalen naar een verschil.

In osu! is de responsiveness wat minder belangrijk, maar daar ogen bewegingen duidelijk scherper op 480 Hz, en 240 Hz dan op mijn oudere panelen. Maar over het algemeen lastig over te oordelen, en iets wat ik op termijn ook vooral niet veel van zal merken.

Misschien iets wat bij meer competitive shooters meer uit maakt, die speel ik alleen niet meer.
Al met al, niet echt een grote stap voorwaarts maar toch wel duidelijk zichtbaar.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/XR-sEP6Qd9mhU_NKzyMtSAlb5Cs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/358083/1USRNuJf7XFs8OnwaDaHtY8XwEy1EDYJ5bn5gV023oH7JcQJLO.jpeg?f=620xauto
Oude consoles / schaling
Dan nog even dit ik heb ook even vluchtig mijn GameCube met een HDMI mod er op aangesloten.
Het scherm heeft geen enkel probleem met 480P, al is het wel zo dat de schaling niet pixel perfect is en wat blur gebruikt.

Er is hier ook een optie om Just scan zonder schaling te gebruiken leuk als je een Gameboy spel in een Gameboy Player op ongeveer Gameboy formaat wilt zien. Leuk dat die optie er is, al zou integer schaling ook welkom zijn, maar goed niche gebruik. Ik heb geen schermen die dit beter doen.

Nu dacht ik slim te zijn en dual mode te gebruiken, maar helaas de just-scan optie is er dan niet bij.

Ik heb op dit moment nog geen andere consoles getest.

Heb jij ook een LG UltraGear 27G850A-B Zwart?