Fysic F15 Zwart Review
31 augustus 2025, laatste update op 31 augustus 2025, 1.137 views
Rapporteer
Product gekocht
Gekocht voor oudere die weinig ziet. Voorheen was menu+sterretje (zoals op de Nokia 3310) nog goed te onthouden, maar de vorige telefoon had een schuifje waarmee deze toetsencombinatie is afgewend en lastig te onthouden en gebruiken blijkt. Het klapmechanisme is een uitkomst zodat je een intuïtief ont- en vergrendelmechanisme hebt en waarmee opnemen ook heel makkelijk wordt. Helaas is het onduidelijk dat links groen zit en rechts rood; het geselecteerde item in een lijst heeft een veel lager contrast dan overige items; en de letters op de cijfertoetsen zijn volledig onleesbaar. Het toestel leest enkel een telefoonnummer voor dat je intoetst en heeft verder geen spraakuitvoer
Pluspunten
- Groot gescheven
- Klapmechanisme
- Dock is leuke gimmick
Minpunten
- Rode knop lijkt te sterk op groene knop
- Duur voor een wat groter uitgevoerde dumbphone met >2g
- Zaklamp diep in menu verstopt, lastig te bedienen, en niet fel
3 van 5 sterren (Voldoende)
In de basis is het heel simpel: je kan ermee bellen, de letters zijn groot, en het blijft functioneren nadat 2G uit de lucht gaat. Door het klapmechanisme is het een makkelijk te bedienen toestel voor deze basisfunctionaliteit.
Qua voorlezen zijn de DTMF-tonen in feite vervangen door het uitspreken van het nummer dat je intoetst. De cijfers op het display zijn echter zo gigantisch en de knoppen zo duidelijk, het is eerder een nadeel: de persoon probeert (zoals ze dat nu 80 jaar gewend zijn) "nul zes vijftien drieënzeventig [enz.]" in te voeren en de telefoon echo't "nul zes een vijf zeven drie" terug, wat niet matcht en ze ook uit het ritme haalt. Voor nu heb ik het aan laten staan want bevestiging zonder te hoeven lezen is ook weer een pluspunt als je functioneel zo goed als blind bent
Leesbaarheid: Voor mij is de tekst op het scherm uiteraard in alle omstandigheden perfect leesbaar. Mijn grootouder heeft echter redelijk moeite om geselecteerde tekst (het geselecteerde item in een lijst of menu) te lezen. De achtergrond is een redelijk donker blauw. Andere tekst is wel goed leesbaar met een loep en een klein beetje geduld, daaronder ook de functietoetsbetekenissen
Functietoetsen: Met vlagen blijkt het lastig om te herkennen dat de bovenste knoppen corresponderen aan de tekst die in de onderste hoeken van het scherm staat. Extra verwarrend is dan dat je soms met de OK-knop moet bevestigen, en soms dat met de functietoets linksboven kan (ik zal deze F1 noemen). Het lukt uiteindelijk wel maar de inconsistentie zou een verbeterpunt zijn. Ook hebben de pijltjestoetsen en ok-knop in het midden geen enkel label (of plek daarvoor). Als ik instructies opschrijf, zou ik voor de zekerheid een diagram moeten bijvoegen omdat ze niet (met een loep) het label zouden kunnen terugvinden
De knoppen voor opnemen/bellen en ophangen zijn groen/rood gekleurd maar verder is het verschil een klein kringeltje onder de ophangknop. Niet zichtbaar voor iemand die zo'n groot scherm nodig heeft. Mijn grootouder ervaart daarnaast de kleur van de twee toetsen als identiek en zegt dat het oppervlak te klein is om erin kleur te kunnen zien. Xij zal moeten onthouden wat links en rechts zit
De zaklamp zit meen ik (ik heb de telefoon niet bij me) onder: open menu met F1 -> zo'n vijf keer naar onder -> bevestig "gereedschap" -> nog wat naar onder -> bevestig "zaklamp". Nu heb je een optieslijst met twee items: aan en uit. Het is niet simpelweg dat op OK of F1 drukken de zaklamp toggle't of zo, nee, je moet lezen wat er staat (welk item "aan" is), naar het item gaan dat je wilt aankruisen, en dan op ok of F1 drukken. Eigenlijk onvindbaar binnen een redelijke tijd, zeker gezien het lampje ook zo zwak is dat het nut beperkt is. Je lost het probleem sneller op op de tast...
De camera is zoals je mag verwachten van een moderne featurephone anno 2005. (Geen tikfout.) De "vergrootglas"-functie is digitaal zoomen op de camera, dus je kan wel inbeelden wat de kwaliteit daarvan is. Niet dat iemand die zo'n groot scherm nodig heeft veel aan een telefooncamera heeft. Ze hadden dit naar mijn idee uit kunnen sparen
De SOS-knop zit aan de buitenkant, dus niet achter het vergrendelingsmechanisme van openklappen. Als je het enkele seconden indrukt, luidt een luide toon en heb je enkele seconden (5?) om het toestel uit je zak te vissen, open te klappen, te lezen wat er op het scherm staat, en op een knop te drukken zodat het niet de in-te-stellen persoon belt. Het belt dus niet 112: probeer de SOS-knop gerust (samen) uit. In de instellingen is deze knop volledig uit te schakelen
Met het inpluggen van telefoons lijken de ouderen in mijn familie geen moeite te hebben. Zo'n dock dat je aan een huistelefoon doet denken lijkt misschien makkelijker voor ze, en het is wel geinig (staat zeker mooier dan een los bungelend kabeltje), maar het lijkt onnodig en ik zou het er niet speciaal om kopen
Ik heb zelf niet de kans gehad een goedkoper toestel uit te proberen (dan zou het namelijk te goedkoop zijn, troep, en de arme winkelier moet ook diens huur betalen, aldus mijn grootouder). Als jij dat wel "mag", zou ik aanraden iets als de SPC Harmony 4G uit te proberen voor minder dan de helft van de prijs
In de andere richting heb je BlindShell-toestellen die voor voor zo'n 500€ over de toonbank gaan (voor een model met de volledige functionaliteit). Deze kunnen veel meer, bijvoorbeeld hebben ze een custom youtube front-end aan boord die je simpel en zonder zicht kunt bedienen. Dit is vooral interessant als de persoon ook vaardig is om iets nieuws te leren, maar dan weer niet iets zo complex en veelzijdig als Android TalkBack (wat op een 200€-Android ook prima werkt)
---
Product gekocht op 2025-08-28 en in gebruik genomen op 2025-08-30.
Als je vragen hebt, reageer vooral! Ik krijg daar een e-mailnotificatie van en kijk graag iets voor je na.