Inleiding
Ik schrijf deze review deels om mensen te waarschuwen voor een paar significante nadelen van deze verder erg mooie (en betaalbare) camera. Of het op jou van toepassing is mag je dan natuurlijk zelf bepalen.
Gebruiksvriendelijkheid
De camera is zeer gebruiksvriendelijk. De installatie is erg makkelijk, de app helpt je daarbij. Je maakt de basisplaat vast op bijv. de muur. Daar kun je dan het zonnepaneeltje op klikken (maar die kun je ook los ophangen, bijv. als de camera op het westen staat en het zonnepaneeltje op het zuiden moet staan). De camera houdt zichzelf d.m.v. een sterke magneet vast. Dit maakt het ook makkelijk om 'm te richten, het onderdeel waar de camera in gaat is hol en de camera is bol, dus je hebt wat speling om 'm anders te richten.
De app werkt makkelijk, gewoon zoals je zou verwachten in de huidige tijd. Je kunt diverse dingen instellen, zoals 24/7 recording (hij neemt dan bijv. elke 10 seconden 1 beeldje op), gevoeligheid van de sensoren en AI detectie, etc.
Grote batterij en zonnepaneel
De batterij is groot (10.000 mAh) en volgens TP-Link groot genoeg om bij gemiddeld gebruik zo'n 200 dagen mee te gaan. Het zonnepaneeltje werkt ook effectief. Ik heb 'm op het zuiden gericht en op een zonnige dag (met soms sluierbewolking) kon hij 10% van de accu bijladen. Inmiddels staat hij op 100% en blijft hij op 100% staan, zelfs in de nacht. Dat geeft ook wel vertrouwen dat je hiermee makkelijk de Nederlandse winter kunt overbruggen. En anders moet je er even 1-2 uurtjes een stekkertje aan hangen (bijv. een power bank), maar dat is vermoedelijk niet nodig.
Beeldkwaliteit
Ik was vooral verrast over de beeldkwaliteit, zowel overdag als 's nachts. Ik heb dit setje voor een krappe 110 euro gekocht en je krijgt best veel voor je geld. Het is een aardig stevig ding ook. Dus ik had verwacht dat er concessies zouden zijn gedaan op de beeldkwaliteit. Maar je kunt best goed inzoomen. Ook mensen op 10 meter afstand zijn nog prima herkenbaar.
Detectiebereik erg klein
Eerste nadeel is het detectiebereik. Om batterij te besparen, verwerkt de camera niet continu beelden. Eerst moet de camera wakker worden, waar hij een PIR sensor voor gebruikt. En als hij wakker wordt gaat hij pas met AI de beelden verwerken om bijv. mensen of dieren te detecteren. Echter het bereik van de PIR sensor is maar +/- 5-7 meter. Mijn tuin is 10 meter diep en als iemand wat verderop in de tuin wandelt wordt hij zelden wakker.
Hier is deels omheen te werken met de 24/7 recording functie, maar dan gaat de camera wel meer van de batterij gebruiken.
Luide stem
De camera heeft een zeer luide stem, welke je niet kunt uitzetten. Deze stem wordt bijv. gebruikt tijdens de installatie, of bijv. als er iets mis is met je SD kaartje. De stem is dermate luid dat ik 'm binnenshuis hoor, zelfs met alle deuren en ramen gesloten. SD kaartjes zijn niet de meest betrouwbare dingen, dus ik heb al een keer gehad dat hij elke 5 minuten heel luid begon te kwebbelen over dat er een nieuw SD kaartje in zit die geformatteerd moet worden.
Ik snap deze keus niet. Het is voor mij vervelend, het is voor de buren vervelend, maar daarnaast trekt de camera ook ongelofelijk de aandacht hiermee. Tijdens de installatie kan het nog wel handig zijn (hoewel het wel extreem luid is als de camera direct naast je ligt op tafel). Maar waarom ook bij events als een SD kaartje? Als dit gebeurt als je op vakantie bent, blijft dat ding dus elke 5 minuten kwebbelen een week lang.
Diefstalgevoelig
De installatie is dus gemakkelijk, de camera zit vast met een magneet, maar nadeel hiervan is wel dat de camera gevoelig is voor diefstal. Hij zit niet met een schroef o.i.d. vast, dus je trekt 'm letterlijk zo van de muur. Niet heel handig voor een camera die soms de aandacht trekt met een luide stem

Kieskeurig qua SD kaartjes
De camera is vrij kieskeurig qua SD kaartjes. Ik vind dit maar half een minpunt, want TP-Link communiceert gewoon een lijst met geteste SD kaartjes en daar moet je er eentje van kiezen. Maar de SD kaartjes die ik hier al had liggen (zoals Samsung kaartjes) werken niet goed en zorgen wekelijks voor problemen. De camera detecteert ze dan als een nieuw kaartje en wil weer formatteren. De SD kaartjes zelf zijn wel goed, in een Raspberry Pi doen ze het prima en ze hebben geen bad sectors.
Ik geef 'm 3 sterren, omdat de camera significante nadelen heeft. Vind je de stem geen probleem (woon je bijv. op een boeren erf), dan kun je er denk ik 4 sterren van maken, hoewel je met groot terrein wel last gaat hebben van het zeer bepekte detectiebereik.
Verder is het een erg goed product en krijg je simpelweg heel veel waar voor je geld. De camera doet verder wat het belooft. De batterij is in essentie gewoon overbemeten, wat perfect is in Nederland, want het is hier lang niet altijd zonnig.
Al met al kan ik 'm aanraden, als je je bewust bent van de nadelen.