€ 64,99 bij bol

TP-Link C260 Review

24 augustus 2025, laatste update op 1 september 2025, 85 views Rapporteer

De TP-Link C260 camera heb ik ervaren als een hele leuke en goede camera. Met een prijs van rond de €69 koop je een hele goede camera voor binnenshuis. De C260 kan kantelen, draaien en dit automatisch doen. Met RTSP en ONVIF ondersteuning kun je het beeld projecteren op verschillende schermen. De beeldkwaliteit is gewoon goed. Uiteraard zijn er camera's op de markt die een scherper beeld bieden, maar die zijn dan ook meteen een stuk duurder.
Op dit moment kan de C260 nog niet gekoppeld worden aan de H500 hub en de camera werkt niet met Matter. Wat ik ook niet fijn vond, is dat de camera niet door kan blijven draaien, maar weer terug moet op de manier zoals deze is gekomen. Ook kan de camera niet snel heen en weer. Wil je een leuke camera voor een goede prijs? Dan is dit de beveiligingscamera voor jou!

Pluspunten

• 4K opnemen, goed beeld
  • Kan kantelen, draaien en dit automatisch doen in de bewakingsmodus
  • Kan zowel lokaal opslaan op een microSD-kaart als in de cloud
  • RTSP en ONVIF ondersteuning
  • Veel detectiemogelijkheden
  • Fysieke privacymodus waarbij de lens afgeschermd wordt via de app
  • Gemakkelijk in te stellen en installeren
  • Prijs

Minpunten

• Werkt nog niet met de TP-Link Tapo H500 hub
  • Werkt niet met Matter
  • Kan niet 360 graden blijven draaien, moet heen en weer
  • De camera kan niet snel heen en weer om zo een grote ruimte in de gaten te houden; met de bewakingsmodus kan enkel elke twee minuten worden gewisseld van positie

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7vSMt_OAgfNPXxDEH6Ou9j0OWIY=/m/383141/1UPMravQAfmlhtaswabRC34AdUK71T0krozmTeEvEINov3IDb9.jpeg
TP-Link Tapo C260 beveiligscamera review

- Inleiding

De markt voor beveiligingscamera’s groeit razendsnel, en merken als TP-Link spelen daar slim op in met hun Tapo-lijn. De Tapo C260 belooft een gebruiksvriendelijke en betaalbare oplossing te zijn voor wie zijn huis of kantoor beter in de gaten wil houden. Met functies zoals hoge resolutie beeldkwaliteit, nachtzicht en integratie met smart home-platforms, lijkt deze camera op papier een complete set te bieden. Maar hoe presteert hij in de praktijk? In deze review neem ik de Tapo C260 onder de loep en ontdek ik of deze camera echt de moeite waard is voor wie zoekt naar betrouwbare beveiliging zonder gedoe.

- Uitpakken, bouw en features

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_4xs9DahZMN2EtPsGWX6BAljgyw=/m/383141/1UPMr9s6vk2eHeIFTwWTLI69xRLl9ROoQOctdztTQSoVJ4TMgP.jpeg
De TP-Link Tapo C260 beveiligingscamera wordt geleverd in een mooi doos. Op de buitenkant van de doos staat een duidelijke afbeelding van het product wat erin zit. Op de zijkanten en achterkant staat voldoende informatie om, wanneer je de doos in de winkel tegenkomt, een gedegen keuze te maken of deze camera bij je past.
Binnenin de doos zit eierdoos-achtig materiaal welke de onderdelen beschermen tegen schade door vallen, krassen of stoten. De inhoud van de doos is als volgt:

- 1x Tapo C260 beveiligingscamera
- 1x L-vormige montagebeugel
- 1x Montagesjabloonsticker
- 1x Snelstartgids
Uitpakken
De doos voelt lekker stevig en binnenin zit alles ook goed verpakt. Bij het uitpakken zie je direct de camera zelf zitten welke nog in een wit folie zit. De andere onderdelen zitten ook grotendeels in plastic. Uiteraard zit de snelstartgids niet in plastic verpakt.
Bouw
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/PwnlNkxQXaAFe1DFOgIS1ytH1dk=/m/383141/1UPMraxB3ZfQKo5AT0NyrDi404VBY0uoOSLiV9JFusqmSEE4c1.jpeg
Om te beginnen met de camera zelf. De camera voelt in het begin wat fragiel. De camera is niet heel zwaar en het omhulsel voelt ook niet heel sterk aan. Maar, schijn bedriegt. Ik heb echt hard geknepen in de camera en de camera stuk proberen te maken door de boven- en onderkant tegengesteld te draaien, maar dit ging niet! Er kwam geen enkele krasje, geen krakend geluid en ik kreeg de splitsing tussen het bovenste en onderste gedeelte ook niet open. Blijkbaar is de bouwkwaliteit toch goed genoeg.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kGuuew97azyjGWRCqRA2j1EVJyU=/m/383141/1UPMrberf4eWWexncSGzSZYcUDQLnLfJbYE1d8nWu8H7MJfQR8.jpeg
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/j55-v08poQwySEHjAREPfkYPT0U=/m/383141/1UPMrbBYQSY9deUprFbKoW9f5g1gadvQZrfAVe1gkP0osDcAXV.jpeg
Aan de onderkant zit een grote, rubberen voet welke de camera goed op zijn plek houdt. De kabel die erbij zit is wat stug. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de camera verschuift, maar ook dit gebeurt niet. De rubberen voet biedt voldoende stugheid om de C260 op zijn plek te houden.

Wat je ook zou kunnen doen, is de camera ophangen aan de muur. Hiervoor zit er in de doos een L-vormige montagebeugel. Ook deze beugel is gemaakt van gehard, wit plastic. De bouwkwaliteit is meer dan voldoende. De bijgeleverde schroeven gebruik ik persoonlijk nooit. Ik heb altijd van mijn vader geleerd om "je eigen schroeven te gebruiken". De camera weegt ook slecht 210.6 gram dus de schroeven hoeven ook weinig gewicht te dragen.
Features
Enkele van de belangrijkste features zijn de volgende:
- Hoogwaardige video-opnamen: leg elk detail uitzonderlijk helder vast met een resolutie van 4K 8 MP.
- Groot bewegingsbereik: met een horizontaal bereik van 360º en verticaal van 116º voor draaien en kantelen, zodat de camera een groter gebied vastlegt.
- Gezichtsherkenning: herkent personen op basis van hun gezicht en stuurt alleen meldingen als een onbekend gezicht is gedetecteerd.
- Geavanceerd nachtzicht: duidelijke beelden met een bereik tot 12 meter, zelfs bij slechte lichtomstandigheden dankzij het geavanceerde nachtzicht.
- Slimme AI-detectie en meldingen: profiteer van slimme AI-technologie die relevante gebeurtenissen detecteert en je direct meldingen stuurt.
- Fysieke privacymodus: bescherm je privacy door de lens te blokkeren met de sluiter.
- Aangepaste blokkeringszones: stel aangepaste blokkeringszones in zodat privégebieden niet bewaakt worden.
- Geluids- en lichtalarm: jaag ongewenste bezoekers weg met een geluids- en lichtalarm dat de aandacht trekt.
- Tweeweg audio: de ingebouwde microfoon en luidspreker maken communicatie mogelijk.
- Veilige opslag: sla beelden direct op een microSD-kaart op (max. 512 GB) voor een veilige en gebruiksvriendelijke opslagmethode. MicroSD-kaart is afzonderlijk verkrijgbaar.
- Handsfree bediening: bedien het apparaat met je stem dankzij de compatibiliteit voor Google Assistant en Amazon Alexa. Zo houd jij je handen vrij voor andere taken. (De beschikbaarheid van Google Assistant en Amazon Alexa is afhankelijk van de taal en het land van de gebruiker).
- Bewakingsmodus: de C260 kan op bewakingsmodus worden gezet waardoor deze meerdere plekken in de gaten kan houden

- Specificaties

De precieze specificaties zijn te vinden via de volgende link: https://www.tp-link.com/n...tapo-c260/#specifications

Hieronder nog wat belangrijke specificaties om nog extra te benoemen:
- 3840*2160p filmen en opnemen
- 15/20/25 beelden per seconde
- 18x digitale zoom
- H264 video compressie
- Ingebouwde microfoon en luidspreker
- Tweeweg audio met noise cancellation
- 90 dB sirene
- microSD-kaart sleuf welke tot 512 GB ondersteunt
- Tapo Caro cloudopslag mogelijk, maar niet verplicht
- Verschillende AI detectie waaronder gezichtsherkenning, bewegingsdetectie, persoonsdetectie, voertuigdetectie, huisdierdetectie, lijnoverschrijdingsdetectie, sabotagedetectie, baby huildetectie, cat mauw detectie, hond blad detectie en glas breek detectie
- RTSP en ONVIF ondersteuning
- WPA/WPA2 en WPA3-personal beveiliging
- Geen IP certificering, dus enkel gebruik binnenshuis
- Werkt samen met Google Assistant, Amazon Alexa en Samsung Smart Things (helaas geen Matter ondersteuning)

De camera is licht van gewicht. De camera weegt slechts 210.6 gram. De afmeting zijn 7,6 cm breed, 8,7 cm diep en 11,9 cm hoog.
Dankzij de L-vormige montagebeugel kan de C260 op tafel worden gezet, aan de wand worden bevestigd en aan het plafond worden bevestigd. De camera hangt dan natuurlijk ondersteboven, maar het beeld is in de Tapo software simpel te draaien.

- Installatie en basismodus

Installatie
De installatie ging gemakkelijk. In de Tapo app klik je rechts bovenin op het plusteken. Hier zoek je de camera op.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KjK1H1dfa4IT_S1DeId8NZ8Bkjk=/m/383141/1UPMrcY69NOimzSfIlZKzATAHW20aSCmvVBEZ9nxbWJpuGGOtg.png
Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien, had dit ik reeds gedaan bij het maken van dit screenshot.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4az30d800_ZesJW2nD3szW0YssA=/m/383141/1UPMr8DGF4cbpEhFNc4nN3CMzuXuASf8fM7WZrW8PiTwWgjiXn.jpeg
Hierna maak je via WiFi verbinding met de camera. Als alles goed verloopt, wat het bij mij deed, dan zal de camera automatisch toegevoegd worden aan je Tapo omgeving.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dt7E1UFJdKROU5aX1lMLqOcBhYQ=/m/383141/1UPMrcaLcPSJv3V8aVMwF24bIpHaBtNhPy1zp89JY2rDdszLht.jpeg
Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, krijg je nog wat uitleg en tips over wat je verder nog kunt doen. Denk hierbij aan het installeren van een microSD-kaart of dat je gaat kiezen voor opslag in de Tapo Care cloud. Opslag op een microSD-kaart heeft als nadeel dat je deze moet aanschaffen. Echter is het voordeel dat opslag hierna voor altijd gratis is. Je kunt er ook voor kiezen om de beelden op te slaan in de cloud omgeving van TP-Link. Dit brengt maandelijkse kosten met zich mee. Het hoeft niet en dat is wat mij betreft ook een groot pluspunt van de C260 en TP-Link in het algemeen. Helaas kan tot op heden de C260 (nog) niet verbonden worden met de Tapo H500 hub. TP-Link heeft mij verzekerd dat dit met een toekomstige firmware update wel mogelijk zal zijn. Het voordeel hiervan is dat de beelden dan ook lokaal opgeslagen kunnen worden op de H500 hub. In de H500 hub kan een HDD of SSD tot wel 16 TB worden gedaan waardoor je veel meer opslag hebt dan de maximale 512 GB van een microSD-kaart en dit biedt voldoende ruimte om ook geen gebruik te hoeven maken van de Tapo Care clouddienst.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/PNpXEnpTABrTTZghSsmBOjDvpXk=/m/383141/1UPMrcYwCcCdlfIJYWKBH1d84UUkogh4GDG25kXMTDmK1jTicl.jpeg
Basismodus
De basismodus is eigenlijk al klaar zodra de installatie is voltooid. De camera is te vinden in via de Tapo app en deze geeft beeld. Het beeld staat standaard op 4K op 15 fps. Standaard staat persoonsdetectie aan en krijg je meldingen als deze wordt geactiveerd.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WGtbBpA8d95AWbhnNmgTOzz1iWs=/m/383141/1UPMrc0nsTWaX62cFjtJdhUID3dQIzzpzzZMqRsczLdYSHH4Wh.png
De reflectie in het raam is van de camera zelf. Doordat de camera ook kan kantelen en draaien, kun je deze welke kant dan ook op richting. De camera kan zowel horizontaal als verticaal draaien.

Alle mogelijkheden van de camera en de app omgeving bespreken we in het volgende hoofdstuk.

- Geavanceerde modus

In dit hoofdstuk bespreken we van alles wat als meer geavanceerd mag worden beschouwd. Zo lopen we het hoofdmenu langs en zal ik uitleg geven over de verschillende functies en hoe ik deze heb ervaren.

Het hoofdmenu ziet er als volgt uit:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KNvOLYvY_1uty6KBR9JCAImYg4Y=/m/383141/1UPMraNxeULSCCHKWq5y2cXc8sOf1PyqiRy6jfSTzGW4YyXv0u.jpeg
Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien zie je links bovenin detectie staan. Zoals eerder geschreven staan standaard persoonsdetectie aan. De C260 kan verschillende detecties uitvoeren. Hieronder een screenshot van de verschillende detectiemogelijkheden van de C260 camera.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/o9-DT7xTutbyP80HFexkhoOHbn4=/m/383141/1UQaKpUWukNScSQ77mM73a79dzDsQu2La8GhksWFLm3lMjg5XC.png
De verschillende detectiemogelijkheden kunnen naar gelieven worden aan-en uitgezet.

De gezichtsherkenning moet apart aangezet worden.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_dal4cMv4oX3Td_jlRZPsHGbTu4=/m/383141/1UPMrcTJzAEgfXnzbnUS9TKEasxaNBzo71fkC9CIQ7qjRkOL11.png
De gezichtsherkenning werkt volledig offline, wat ik persoonlijk wel een fijn idee vind.
Wat fijn is aan het inschakelen van gezichtsherkenning, is dat je precies te zien krijgt wanneer er een bekende en wanneer er een vreemdeling voor de camera heeft gestaan. Zo krijg je de gezichten in een bolletje te zien en bij een bekende een blauw balkje op een soort tijdlijn en bij een vreemdeling een oranje balkje. Zo kun je snel en gemakkelijk terugkijken naar het juiste filmpje met daarop de vreemdeling of de bekende.
In het begin kreeg ik nog enkele keren een foutieve melding. Zo herkende de C260 mijzelf niet toen ik mijn fietshelm op had. Je kunt er in dat geval voor kiezen om deze persoon toe te voegen als nieuwe bekende of bestaande bekende. Je traint in wezen de camera om gezichten te herkennen en te koppelen aan de juiste personen. Dit heb ik in het begin een aantal keer moeten doen. Hierna niet meer en kreeg ik veel minder vaak onjuiste meldingen.

Het volgende submenu is alarm. Zoals het menu het al aangeeft, kan hier worden ingesteld dat de sirene af moet gaan zodra er een detectie plaatsvindt.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ymBDuZuucm89UgezfS7NQFMNsGk=/m/383141/1UQb365LqZ1bTomj0WTrAVzWvQvEN1SCncIthmPAjdkmi8Boif.png
Standaard staat het detectiealarm uit. In dit submenu kun je kiezen welk geluid er afgespeeld moet worden. Standaard staat er dan een soort sirene aan. De alarmduur staat op standaard. Ik heb niet echt kunnen ontdekken hoe lang dit dan is. Ik schat in zo'n 10 seconden. Je kunt ook kiezen voor aangepast. Je krijgt dan snel te kiezen voor 5 seconden, 10 seconden, 30 seconden of aangepast. Via 'aangepast' kun je van alles kiezen tussen 5 en 30 seconden.
Bij 'type waarschuwingsgebeurtenis' kun je kiezen bij welke detectie de sirene af moet gaan. Standaard staan alle detectietypes aan, behalve detectie huilende baby. Erg fijn dat TP-Link hier goed over heeft nagedacht. Het zou toch wat zijn dat, wanneer je baby huilt, ook nog even lekker het alarm af gaat. Aan de andere kant kun je je afvragen of je de andere detectiemogelijkheden wel aan laat staan als je de camera op je baby richt. Als dan de kat voorbij loopt of mauwt, gaat alsnog het alarm af (en heb je waarschijnlijk alsnog een huilende baby). Hoe dan ook, toch goed dat TP-Link er standaard voor heeft gekozen om huilende baby detectie uit te zetten. Het geeft mij aan dat er aandacht is besteed aan de software-instellingen. Als laatste kun je in dit menu nog aangeven op welke tijden en dagen dit alarm wel of niet aan mag staan.

Onder deze submenu's staat het submenu kantelen en draaien. Dit is niet zozeer uniek binnen de camera's van TP-Link, maar het onderscheidt deze C260 wel van andere camera's. Overigens heeft de TP-Link Tapo C520WS beveiligingscamera ook de mogelijkheid tot het kantelen en draaien. Echter is deze camera vooral gemaakt voor buitenshuis. Aan het einde van deze review zal ik een verdere vergelijking maken tussen deze twee camera's.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3ui55Pn7bYoTj224SqqrhVgZyPw=/m/383141/1UPMrc2eQ2ssHaRavHMPeoMVTpsfGlHpjCVzFGfZ5MzusF4Mw5.png
Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, staat de bewakingsmodus aan. Deze staat standaard uit. Je moet zelf minstens twee markeringen toevoegen waartussen de camera heen en weer kan gaan. De camera blijft minimaal twee minuten op één beeld staan en maximaal 60 minuten.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/pePD6B1hBmU1kixPeFGirWo2Pz4=/m/383141/1UPMrcUGdl8xnSZgaxl45av3hRNn9xqhNxYXpyKkIFVE4SkJJf.png
Ook kun je aangeven wanneer dit wel en niet moet plaatsvinden. Ook kun je verschillende perspectieven aangeven. Dit zijn min of meer screenshots van het beeld. Zo kun je op het plaatje van het beeld klikken om de camera in één keer naar dat perspectief toe te draaien. Wat ik persoonlijk een leuke toevoeging vind, is de panorama functie. De camera maakt een panorama van de omgeving en deze krijg je dan als panorama in de software te zien. Vervolgens kun je het vierkantje (het beeld van de camera) schuiven op de panorama in de app waardoor de camera naar dat perspectief zal draaien.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/MhG96tRj7AO677fqfoIPxoELas0=/m/383141/1UQb36yJEwhYWjyuJjHBDMqH0DIyvBiCtBzY36xsOXJUAGxPgi.png
Alles bij elkaar vind ik de verschillende functies heel goed werken. De camera doet het werk zelf door een panorama te maken. Het maken van perspectieven moet je zelf doen door de camera te kantelen en vervolgens op het plusje onderin te klikken. Het spreekt allemaal voor zich en het werkt gewoon goed. Ik kan mij voorstellen dat dit voor thuisgebruik (op het lekker spelen na) misschien niet heel interessant is, maar in een bedrijf of winkel kan dit een hele goede toevoeging zijn.

Dan opslag en opname.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/NGbCPYM_lN_tIH9oL7PGnEG2jyA=/m/383141/1UPMrcJtrQIrelkj6oVexHYnMjsXayQpjSHdymGYx60DUifXQE.png
Ik heb ervoor gekozen om te werken met een microSD-kaart. Ik heb geen zin in maandelijkse kosten via de Tapo Care clouddienst en helaas kan de C260 tot op heden nog niet worden gekoppeld aan de H500 hub van TP-Link. Vandaar ook dat in bovenstaande afbeelding het schuifje lokale opname aan staat.
In dit menu kun je ervoor kiezen om het opnameschema aan te passen. Als je hierop klikt, krijg je een soort grote kalender te zien met daarop allemaal oranje vlakken. De oranje vlakken zijn de dagen en tijden wanneer er detectie-opname moet plaatsvinden. Je kunt dit nog aanpassen naar blauw (continu-opname) of zwart (niet opnemen).
Als laatste kun je er nog voor kiezen om wel of geen geluid op te nemen.

Hier weer onder vind je het submenu video en weergave. Dit is wat mij betreft ook meteen het leukste menu om instellingen in aan te passen.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/PumyLAh-pUP_msCNpkfLyt1X6vA=/m/383141/1UPMrcH2SdS7s3QN2YSXd0SGFPbTKw1NuqVP0Rbks1DNOxM70P.png
De videokwaliteit staat standaard op 4K 8MP. Deze kan ook verlaagd worden naar 720p. Ook kun je dit op automatisch zetten zodat, afhankelijk van de bitrate, de camera dit zelf aanpast.
De framesnelheid kan ook aangepast worden. Deze kan op 15 fps, 20 fps en 25 fps worden ingesteld. Als ik op 4K met 25 fps film dan verbruik ik zo'n 80-90 KB/s. Zeer weinig dus. Als ik de camera draai met behulp van de knoppen in de app dan schiet het verbruik kortdurend omhoog naar 330 KB/s.
Zoals ik al eerder beschreef, kun je de C260 ook ondersteboven ophangen. Het omkeren van het beeld gaat dan in dit menu net als het instellen van privacyzones. Dit zijn de zwarte vlakken die je aan kunt brengen op de live feed en het opgenomen beeld.
Verder kun je nog veranderingen doen aan de beeldinstellingen. Deze staat op 'oorspronkelijk', maar kan nog worden ingesteld op koel, warm en zacht. Ook de helderheid van het beeld is met een schuifje in te stellen.
Als laatste drie instellingen heb je nog het detectielabel. Persoonlijk heb ik dit niet aan, omdat ik het wat irritant vind. Zo komt er bij de live weergave een doorzichtig blokje (kader) om een gedetecteerd object heen te staan. Dit geeft dan aan of iets een mens is of bijvoorbeeld een dier. Het kan wel handig zijn bij een klein beeld. Doordat er dan een kader om iets heen zit, zie je toch dat er iets staat.
Hier weer onder staat het submenu displaygegevens op scherm tonen. De naam zegt het al. Verder kun je ook aangeven of je het rode bolletje met live in beeld wilt hebben en of je de bitrate getoond wilt hebben. Ik vind dit altijd wel leuk om te zien, dus ik laat het aan.

Dan weer terug naar het hoofdmenu. Hieronder staan ook de statusled, netwerkverbinding en privacymodus. Over de eerste twee ga ik niet uitweiden, deze spreken voor zich. De privacymodus is een modus waarbij je de camera tijdelijk uitschakelt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je zelf niet in beeld wil komen.

Dan ga ik graag door naar de geavanceerde instellingen.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/skj0mxGL7cONNQpzdiZGfGJVYUg=/m/383141/1UPMrcdTRC6AsjzHrV7nQfVIDRgsYjp45HgYPPuFptIj7fzq0w.png
Eigenlijk staat er niet zoveel onder de geavanceerde instellingen. Echter, de dingen die er wel staan, kun je ook wel als geavanceerd beschouwen. Om te beginnen met de camera account. Je kunt een camera account aanmaken om zo via RTSP contact te maken met een camera en deze zo af te spelen via een daarvoor bestemde app. Zo is het mij gelukt om via de app 'Camera viewer' op mijn Nvidia Shield Android Tv contact te maken met de camera. Ik kon het camerabeeld live afspelen en bekijken op mijn tv. Dat is dan wel weer een toffe bijkomstigheid van de ondersteuning van RTSP.
Verder zijn de meest basale netwerkinstellingen in te stellen. Denk hierbij aan het toevoegen van een statisch IP-adres met daarbij het subnetmasker, lokaal IP-adres en de DNS.
Ook is het mogelijk de Powerline-frequentie aan te passen. Deze staat standaard op automatisch, maar kun je nog op 50 hz of 60 hz zetten. Persoonlijk heb ik nooit enig verschil gemerkt tussen deze twee. Ik laat deze altijd op automatisch staan en ondervind daardoor nooit problemen.
Als laatste kun je nog UPNP in- of uitschakelen en is het mogelijk om een diagnose te starten van de camera. Als je hierin gaat, krijg je wel de melding te zien dat je dit alleen zou moeten doen als je problemen ondervindt met de camera.

Na de geavanceerde instellingen vind je nog apparaat delen. Dit is een gemakkelijke manier om zo, via een e-mail adres, toegang te geven tot het apparaat wat je zojuist hebt ingesteld.

Verder zijn er nog slimme acties. Via slimme acties kun je een soort prompt aanmaken. Als X plaatsvindt doe dan Y. Bijvoorbeeld als er detectie plaatsvindt, doe dan het licht of de sirene aan. Ook zijn er andere dingen mogelijk. Denk hierbij aan het aanzetten van een robotstofzuiger als er detectie plaatsvindt of het af laten gaan van de voordeurbel als er detectie plaatsvindt. De laatste twee voorbeelden hebben natuurlijk weinig nut, maar het geeft wel de potentie aan van wat er allemaal in te stellen is.
Het instellen was zeer gemakkelijk. Je selecteert letterlijk wat je wil (dus bijvoorbeeld bij plaatsvinden detectie) en bij de opvolgende actie selecteer je ook wat je wilt (dus bijvoorbeeld aanzetten robotstofzuiger). Hierna sla je het op en is het klaar.

Ook heb je nog de menu's gebruikershandleiding en help en ondersteuning. Beiden spreken voor zich en behoeven geen verdere uitleg. Wel handig dat de gebruikershandleiding ook nog terug te vinden is in de software als je de snelstartgids kwijt bent.

Als laatste drie opties heb je nog firmware-update, camera opnieuw opstarten en camera verwijderen.

Helemaal bovenin het hoofdmenu kun je nog klikken op apparaatgegevens. Hierin staan de gegevens van de camera. Denk hierbij aan de naam die je de camera hebt gegeven, in welke ruimte deze zich bevindt, met welk WiFi netwerk deze verbinding heeft, welke IP- en MAC-adres deze heeft, etc.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/qlx8eHKc0-UOogYGQlZWoG-tn6I=/m/383141/1UPMr8veAvkyKEwRZfFTuzxUhjJokbTGKPty44x06uOIMHmMVF.jpeg

- Beeldkwaliteit

En dan wellicht het belangrijkste hoofdstuk, de beeldkwaliteit. Want een goede camera, moet een goede beeldkwaliteit hebben. Hieronder voeg ik screenshots toe van verschillende momenten gedurende de dag. Let op, ik gebruik de termen infraroodmodus en nachtmodus door elkaar. Hiermee bedoel ik hetzelfde.

Overdag, dagmodus
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/lpr0SdYVvL5di8ZEDccI5oZ0-Mk=/m/383141/1UT6BDWLrUaGuQwYeuHj7aEelDfLNAo7wgJiw7I3E5pfjor4WS.png
Bovenstaand screenshot is overdag gemaakt. Let niet op de bende en het vreemde object in het midden. We hebben een zoontje van vier jaar oud en hij heeft een mooie tent gebouwd.
Er kwam genoeg zonlicht het huis binnen. De kleuren zijn goed en accuraat. Er was voldoende detail te zien en er was minimale ruis. Wat met een screenshot natuurlijk niet te zien is, is de snelheid van een voorbijgaand object. In deze lichtomstandigheid is een bewegend object op 25 fps prima te volgen en blijft deze scherp genoeg om iemand te kunnen identificeren.

Avond, dagmodus
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/QEMNe7gBe8KdRQMu2sSU_fK2BeI=/m/383141/1UT6BDpFQ8tBtxwQcBIBVb101da6scUqdEfw8rZFXKSV1lYAFB.png
Bovenstaand screenshot is in de avond gemaakt. De zon was al goed aan het onder gaan, maar ook nu kwam er nog voldoende licht binnen voor de dagmodus. Ook hier is er voldoende detail te zien in de afbeelding. Er is wel iets meer ruis dan wanneer er nog meer zonlicht is. Ook hier zijn bewegende objecten prima te identificeren, zeker op 25 fps.

[Nacht, dagmodus
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zVmFFOrsTlVPJoyYsHXy40E9jXY=/m/383141/1UT6BDaAm5TPCvw8xRXSkdhNJImXd29RfB5L1cjCv8no1UZGIc.png
Toch bovenstaande afbeelding toegevoegd. Toen ik de C260 op deze tijd (zie links boven) aanzette, stond deze uiteraard op infraroodmodus. Dit kiest de camera zelf wanneer er onvoldoende omgevingslicht is. Voor deze screenshot had ik de camera op dagmodus gezet. Er valt niets te onderscheiden.

Nacht, infraroodmodus
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/g03MI8hbhyv8cTDgTP2yDfi-2Xk=/m/383141/1UT6BD7ANvJZ9xFMbTykt9YqIqSivSniTgOAEPnzAcuSQj5RP4.jpeg
De C260 heeft geen flood light en moet alles dus doen met de infraroodlens. Ter referentie heb ik ook nog mijn eigen lichaam op beeld genomen. Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, is er ook in deze modus voldoende detail te onderscheiden. Ik stond op ongeveer twee meter afstand van de camera. Wat opviel is dat er duidelijk minder details in mijzelf te onderscheiden waren als ik op meer dan acht meter afstand ging staan. Dan kwam er zoveel ruis in de afbeelding dat ik uiteraard mijzelf wel herkende, maar ik vraag mij af of een potentiële inbreker op acht meter afstand écht geïdentificeerd kan worden. Ik zou dan ook aanraden, wanneer je genoeg detail wilt hebben om iemand te kunnen identificeren, de C260 op maximaal zeven meter van de opgenomen plek te zetten, als deze plek vooral in de nacht opgenomen wordt. Als de plek overdag opgenomen wordt dan is iemand van veel verder duidelijk te identificeren. Ik vond mijzelf overdag met dagmodus aan prima identificeerbaar op twaalf meter afstand.

- Verschil tussen de TP-Link C260 en de TP-Link C520WS

De C260 beveiligingscamera lijkt in vele opzichten op de C520WS van TP-Link. Zo kunnen beide camera's kantelen en draaien, kunnen ze beiden gemonteerd worden op de muur of aan het plafond door middel van een meegeleverde beugel, kan in beide camera's een microSD kaart worden gedaan, hebben beide camera's nachtzicht en hebben beide camera's een ingebouwde microfoon en speaker.
Het verschil zit hem met name in de sensor van de camera en de IP-certificering. De C520WS heeft een IP66 certificering wat hem geschikt maakt voor buitengebruik. De C260 heeft een resolutie van 3840*2160p met 18x digitale zoom en de C520WS heeft een resolutie van 2560*1440p met 12x digitale zoom. De C260 heeft een maximale framerate van 25 fps terwijl de C520WS tot 30 fps kan. Ook heeft de C520WS een groter bereik met nachtzicht. De C260 heeft WPA3 beveiliging terwijl de C520WS WPA2 heeft.

Uiteraard kun je beide camera's ook binnen gebruiken. Wat mij opvalt aan de C260 is dat de beeldkwaliteit gewoon goed is. De resolutie is hoog, hij heeft een mooi design en de prijs is goed. Daarnaast heeft de C260 veel meer detectiemogelijkheden dan de C520WS. Als je een buitencamera wilt die ook kan draaien, dan kun je beter voor de C520WS gaan aangezien deze een IP66 certificering heeft en een ingebouwd spotlicht.

- Conclusie

De TP-Link C260 is een prima camera voor binnenshuis. Met een prijs van rond de €69, koop je gewoon een prima camera. De beeldkwaliteit is goed. De kleuren zijn accuraat en zeker overdag met voldoende licht zijn de details zo goed dat je van veraf iemand zou kunnen identificeren, helemaal als je deze persoon kent. In de nacht zal de C260 automatisch kiezen voor nachtmodus (infrarood) wanneer er onvoldoende omgevingslicht is. Ook dan biedt de C260 een goede kwaliteit. Het is natuurlijk lastig in te schatten, maar ik schat zo in dat de C260 in nachtmodus tot op zo'n zeven meter iemand prima in detail kan weergeven. Overdag durf ik te stellen dat dit tot wel twaalf meter kan. De C260 kan kantelen en 360 graden draaien, waardoor hij ideaal is voor gebruik in grote ruimtes. De camera kan echter niet continu rond blijven draaien; na een volledige draai moet hij via dezelfde kant weer terugdraaien. Dit kan wel eens vervelend zijn wanneer het perspectief dat je filmt precies op deze 'lijn' valt. Als je dan verder wilt draaien, dan moet je helemaal terug via de andere kant. Het is geen ramp dat het niet kan, maar wel hinderend.
Wat ik altijd fantastisch vind bij TP-Link is de gebruiksvriendelijkheid van de app en het feit dat je zowel op kunt nemen op een microSD-kaart als via de betaalde Tapo Care clouddienst. De C260 ondersteunt tot 512 GB aan lokale opslag en de Tapo Care clouddienst is onbeperkt in opslag. TP-Link heeft mij verzekerd dat de C260 uiteindelijk met een firmware update ook te koppelen is aan de TP-Link H500 hub. Dit is wel fijn, want via deze hub krijg je toegang tot geavanceerde AI functies voor de camera en is het mogelijk om de beelden op te slaan op de interne opslag van die hub.
De camera ondersteunt RTSP en ONVIF. Dit zorgt ervoor dat de beelden niet alleen bekeken kunnen worden in de Tapo app, maar ook via een ander medium. Het is mij gelukt om de live beelden van de camera te bekijken via VLC op de computer en de app camera viewer op mijn Nvidia Shield Android Tv. Helaas ondersteunt de C260 geen Matter wat de integratie met toekomstige camera's moeilijker maakt.
De C260 onderscheid zich doordat deze kan kantelen en draaien. Dit is niet alleen heel leuk om mee te spelen, maar het voegt ook daadwerkelijk iets toe. Zo kun je gemakkelijk en intuïtief perspectieven aanmaken waardoor je de camera gemakkelijk direct en automatisch op dat beeld/perspectief kunt zetten. Ook heeft de C260 een bewakingsmodus waardoor deze automatisch tussen (minimaal) twee of meerdere perspectieven draait.

Maar zou ik hem aanraden?
Het antwoord is, ja! Zeker voor deze prijs (op dit moment €69) koop je een hele leuke en goede binnencamera welke ook nog eens kan draaien en kantelen. Als de C260 in de toekomst ook nog eens aangesloten kan worden op de H500 hub waardoor deze nog meer (AI) detectiemogelijkheden krijgt, heb je helemaal een goede camera.
Uiteraard zijn er betere camera's met nog betere beeldkwaliteit dan deze, maar daar betaal je dan ook significant meer voor.

Heb jij ook een TP-Link C260?