LG OLED65C9PLA Zwart Review
Mooie TV met een goede beeldweergave waarbij zwart ook echt zwart is. Deze TV vanaf 2019 in gebruik. Let wel na 4 jaar is het paneel vervangen vanwege een streep onder in het beeld met artifacts erin.
Pluspunten
- Zwartwaarden
- Beeldkwaliteit
- WebOS
- HDMI 2.1
Minpunten
- Na tijdje met donkere scenes wordt het beeld gedimt
- Remote cursor niet uit te zetten
- Paneel na 4 jaar vervangen (binnen garantie)
Ik heb deze TV in 2019 (09-08-2019) gekocht en het was mijn eerste OLED TV waarvan ik versteld stond over het beeldkwaliteit met zijn zwartwaardes. Ik heb er meteen een Nvidia shield (2017 model) aan gehangen, omdat ik veel”untouched” 4K films kijk.
Waarom nu nog een review schrijven? Nou vaak mis je een belangrijk onderdeel en dat is het levensduur van de TV. Nu is het paneel van de TV na 4 jaar defect geraakt en in 2023 (21-8-2023) vervangen. Dit viel gelukkig nog in de garantieperiode van 5 jaar welke ik had bijgekocht bij Apollo Almere. Ik vermeld de naam, omdat de service heel goed en gemakkelijk geregeld was en dan vind ik dat het wel vermeld mag worden. Probleem aangegeven met foto’s erbij en er werd een afspraak gemaakt met de reperateur. Paneel werd gecontroleerd en geheel kosteloos vervangen. De garantie van 5 jaar heb ik erbij genomen omdat ik nogal pech met TV’s heb op één of andere manier. Een Samsung Plasma D8000 net na 2 jaar stuk gegaan (via Wehkamp). Mocht wel met een fikse korting een nieuwe TV bij hen uitzoeken, welke daarna de plasma TV van Panasonic is geworden (deze vertoonde na 3 jaar mankementen, maar hangt nu op de slaapkamer). En voor de Samsung zijn er meerdere TV’s net na de garantieperiode gesneuveld.
Ik ben benieuwd of dat er meerdere mede-tweakers kunnen aangeven of dat zij hetzelfde ervaren met deze TV of dat de TV het nog steeds na zoveel jaren het zonder problemen doet.
De 2de paneel vertoond 2 jaar later na het eerste paneel nog geen problemen. Wat ik wel even wil vermelden is dat ik bij beide panelen geen last van inbranden heb.
Wat doe ik met de TV:
- Overdag staat de TV aan voor wat levendigheid in de woonkamer.
- In de avond is het vaak een Film, Serie of programma kijken.
- Tussendoor wordt erop gegamed. Eerst via een console en sinds een paar maanden in combinatie met een PC.
Bevindingen:
- Beeldkwaliteit is erg goed. Ik heb de gehele dag geen zon op de TV gericht dus ik kan niet oordelen over de weerspiegeling hiervan.
- Zoals bekend bij OLED zijn de zwartwaardes ook echt zwart.
- Ik stel de TV 1x in voor alle bronnen en hierbij gaan alle verbeteraars uit. (Ik kan niet tegen het “soap” effect en dat het beeld zich automatisch aan de helderheid aanpast).
- Ik heb geen problemen met de apps op de TV, deze spelen allemaal tot op heden toe nog steeds erg soepel af. Denk hierbij aan Canal+, Netflix, Prime, HBO, Disney+ en AppleTV.
- Films (untouched), worden in combinatie met een Shield afgespeeld. Kodi heb ik niet de laatste update gedaan, omdat er een vervelende stutter in zat. Ik gebruik een build waarbij dit totaal niet aanwezig is ongeacht welk formaat ik met Kodi laat afspelen.
- Afstandsbediening is prima, maar de cursor stoor ik me mateloos aan dat deze steeds aan gaat. Instelling staat op het laagste ingesteld, maar het kan helaas niet definitief uitgezet worden. Er is wel een combinatie mogelijk, maar als je dan een keer het wieltje draait komt het weer terug.
- eArc werkt bij mij super en heb in de gehele tijd dat ik de TV heb nog niet 1x een probleem mee ervaren (Marantz 6013).
Scores 1 tot 10:
- Beeldkwaliteit 9
- Helderheid 7
- Zwartwaardes 10
- Beeldverwerking algemeen 8
- Motionhandeling bij panning scenes algemeen 7
- Motionhandeling bij panning scenes wit 5
- Inbranden (persoonlijke ervaring) 10 (geen last van)
- Apps 10
- Remote 7
- Geluid kan ik niet beoordelen dit gaat via eArc
- eArc in combi Marantz 6013 10
- Aansluitingen 4x HDMI 2.1 10
- Levensduur (persoonlijke ervaring) 6
- Algemene ervaring, geef ik de TV een 8
Ik ben benieuwd naar de LG G5 (2025) hoe deze zich verhoud tegenover de C9 (2019) na zoveel jaren of dat er drastische verbeteringen zijn. Ik houd de voortgang van OLED dan ook graag in de gaten, maar ik schaf pas een nieuwe TV aan als deze stuk gaat. Echter ben ik huiverig voor de levensduur van de LG OLED TV’s dus ik hoor graag de ervaring van anderen. Ik kijk ook nog steeds of er een mogelijkheid is om de garantieperiode te verlengen bij de winkels die de OLED TV’s aanbieden, maar dit lijkt niet meer een optie te zijn of je moet een soort van verzekering afsluiten i.p.v. een eenmalig bedrag.
Mochten er vragen zijn stel ze gerust.
Bijgevoegd een foto van de TV aan de muur 😉.