€ 309,- bij Expert

Sage the Bambino Review

15 augustus 2025, laatste update op 15 augustus 2025, 244 views Rapporteer

Makkelijk te leren machine, maar heel frustrerend in gebruik. Voor deze prijs krijg je veel betere machines.

Pluspunten

• Makkelijk in gebruik
  • Snel warm
  • Meegeleverde filters zijn goed

Minpunten

• Bouwkwaliteit
  • Je kopje en weegschaal trillen er onder uit
  • Prijs

2 van 5 sterren (Slecht)
Na 7 jaar een volautomaat gebruikte hebben wilde ik over op een manuele espresso machine. Ik wil niet met een hele dure beginnen, maar met een instap model. Op papier leek deze Bambino daar perfect voor. Hij lijkt goed gebouwd door alle metaal, en mensen zijn er vaak lovend over.

Na 1 week gebruik kan ik concluderen dat er meer frustratie dan koffie uit is gekomen.

Hij lijkt van metaal, maar er zitten gewoon dunne aluminium platen op de buitenkant. De machine is heel licht, deukt in als je met je vingers duwt, en de zetgroep en tray zijn gewoon van plastic. Ook trilt hij zo hard als de pomp werkt, dat je kopje en weegschaal wegschuiven. Om een consistente espresso uit een machine te krijgen moet je wegen hoeveel koffie er in gaat, en hoeveel vloeistof er uit komt. Dit is helaas meer dan de helft van de tijd niet mogelijk. Doordat de machine zo erg trilt, gaan de nummers op de weegschaal als een malle op en neer. Van de meeste kopjes kan ik niet tijdens het zetten wegen wat ik er uit krijg. Alleen na het zetten, wat niet goed is. Zo is het heel frustrerend om een goed recept te krijgen. Ook moet je je kopje vasthouden, want hij kan er van af schuiven.

Bespaar je geld, en ga voor een beter alternatief. Een Gaggia met PID sensor is bijvoorbeeld een veel betere optie. Ik ga dat ook doen.

Heb jij ook een Sage the Bambino?

Ik hoop dat je het apparaat nog hebt kunnen terugbrengen. Ik twijfel er zelf nog wel aan om een Bambino te kopen, heb niet echt het budget voor een duurder apparaat en mijn stilosa is wel echt hinderlijk klein.

Heb je inmiddels een Gaggia gekocht en gemod? Zo ja, was dat veel gedoe? Zo nee, heb je wel eens naar de Lelit Anna PL41TEM gekeken? Lijkt redelijk dezelfde features te hebben als een gemodde Gaggia maar dan wat goedkoper en met een 57mm portafilter.
Nog niet. We zijn heel erg twijfelen om de Jura volautomaat bij een beunhaas te laten maken, en nog even die te gebruiken om beter onderzoek te doen. Ik heb wel al gekeken voor de Gaggia prijzen, maar als je al een wilt met de simpele maar naar mijn mening essentiele mod PID sensor ben je echt al veel kwijt. Je moet ook goed opletten met welk model je pakt. De pro 2019 bijv is niet zo fijn, heeft meer dan 15 bar druk, wat echt te veel is. De Classic Pro E24 is out of the box heel goed, maar kost 499 euro. Wie weet hoe duur die gaat worden met mods er bij. Dus ik ga nog onderzoek doen, en hopelijk nog een redelijk bedrag terugkrijgen voor de Bambino. De koffie is lekker, heel lekker. Veel lekkerder dan uit mn Jura. Bouwkwaliteit en het enorm trillen zijn minpunten. Zelfs met een weegschaal er onder met rubberen anti slip mat er op trilt je kopje weg. Als je daar mee kan leven, en je wilt de machine niet langer dan 4 jaar gebruiken, is het nog wel te overwegen. Je krijgt er veel accessoires voor van topmerken als Normcore.

Die Lelit ga ik ook eens checken, als die out of the box alles goed heeft, is dat een hele goede optie in mijn budget.

Als je zelf onderzoek wilt doen kan ik je ook refereren naar de tier list met veel informatie van Lance Hedrick: https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vT-Hhplv6BIkLfFLGv9j6ub8Yi-oe_N0t2SqNHQG_eD4egL4hPoDq18hRhFzFmaGLhlZ5vIgzB_tS-_/pubhtml

[Reactie gewijzigd door Borgia op 28 augustus 2025 12:50]

Ai, 10 minuten opwarmtijd vind ik wel wat onhandig. Zelf modden zie ik momenteel echt niet zitten, dus dan wordt het de bambino of blijven bij de stilosa.

Afhankelijk van hoe duur de reparatie zou zijn kan je ook overwegen tijdelijk een (tweedehands) stilosa of ecp te nemen en die later door te verkopen.

Succes met de zoektocht!