Point of View Mobii D510 Review

Anoniem: 221236 28 februari 2011, laatste update op 1 maart 2011, 602 views

Point of View Mobii D510

Pluspunten

• zunig en stil (al boeit beide mij niet)
  • was goedkoop (iet vergelijkbaars is vast nog wel te krijgen)

Minpunten

• dikke poep door een trechter in geval van desktop gebruik
  • nu opeens erg duur

had een dwars weekje, wilde iets anders, zocht een moederbord om mee te spelen en wilde dit keer iets heftigs nameljks 'iets energiezuinigs' proberen. probeersel dus en is mij geenszins tegengevallen.

was eerst aan het stoeien met een Gigabyte bordje met daarop een AMD 4850E, draaide prima, leuke resultaten als fileserver onder FreeBSD maar wilde nu iets compleets anders! om die reden Internet opgedoken en gezocht naar een Atom bordje om daarop een stofvangende RAID controller te plaatsen.

"RAID controller op een Atom bord, jij spoort niet!". klopt.

uitgezocht of het al eens gedaan was en maar bitter weinig gevonden via de bekende kanalen, draadje hier eraan gewijd en maar de stoute schoenen aangetrokken en een bordje besteld ondanks dat ik wist dat het een complete gok was en dat ik naar grote waarschijnlijk mijn spaarzame tijd zou verdoen.

gekocht in een online shop, afgeleverd aan de deur en eerst maar als desktop gebruikt om te kijken wat het doet; eerst XP erop en was niet echt een succes maar zal je de details besparen. daarna Vista erop en ook dat was ook niet echt een succes. WoW of Crysis liepen beide niet echt lekker waarna ik concludeerde dat het niet geschikt is als desktop en als server eventueel wel. maar goed, zal dan ook nooit een Atom bordje als desktop gebruiken. doe iets meer dan alleen surfen en e-mailen.

in dienst als server had ik allang uitgedacht en de specificaties van die bordje waren prima:
1 maal een PCIe poort.
kast gepakt, bordje erin geschroefd, Highpoint RR 2340 erin, alle kabels aansluiten en installeren maar. nou, als je van koffie houdt is dat mooi want installeren ging niet zoals ik gewend was, het duurde allemaal wat langer.

hardware:
bootschijf is een WD 10WDS. groen en traag.
de schijven voor de RAID setup op die RR 2340 (JBOD) zijn dezelfde en moest dus misschien lang wachten en met klote prestaties rekening houden in ruil voor een betere leefomgeving.

software:
FreeBSD 8.1 (reden: ZFS)

aldus is de complete hardware setup tijdens installeren:
dit bordje
2x2 GB RAM (niet de volle 4GB door die onboard videokaart)
RR2340
9x WD 10WDS waarvan 1 om van te booten
gemodde kast (geen idee welk merk, vergeten)
4 van die cages die in 5 1/4 maat komen, totaal 12x3,5" schijven mogelijk
dvdrom speler om te installeren

de software die op de hardware geiinstalleerd werd:
FreeBSD 8.1 met ports, updates

installeren van FreeBSD 8.1 ging zonder problemen (wel als je de tijdsduur een probleem vindt). alles werd herkend en na een herstart keek ik naar een knipperende cursor om in te loggen. hoera!
na controle zag ik dat de RR2340 herkend werd. mooi, uitdoen, eerste schijf via JBOD aanbieden en weer starten. schijf werd gezien en die had vanaf die dag de naam ad0. welkom.
dat dus een aantal keer gedaan totdat de gehele ad familie present was (8 familieleden met de namen ad0 t/m ad7).

getest met diverse setups. eerste test maar eens zonder condoom:
zpool create datapool ad0 ad1 ad2 ad3 ad4 ad5 ad6 ad7
en voila, een 8.2TB groot volume zonder enige vorm van veiligheid. leuk maar niet als een familielid besluit op zichzelf te gaan wonen.

verder ettelijke uuuuuuuren (werden dagen in totaal) qua testen en steeds meer plezier in de setup!! hoe kan ik nu een leuke setup krijgen met een leuke performance en niet echt kijkend naar de beschikbare ruimte???
van alles geprobeerd...twee raidz1 geprobeerd en via raidz2 naar raidz3 maar het snelst was (zoals ik verwacht had) een setup van 3 mirrors:
zpool create datapool mirror ad0 ad1
zpool add datapool mirror ad2 ad3
zpool add datapool mirror ad4 ad5
zpool add datapool mirror ad6 ad7
in mijn geval de beste setup. waarom? nou, als er elk jaar 1 hdd kaduuk gaat, kan ik er 4 jaar over doen voordat ik de eerste moet vervangen. elke mirror mag er 1 kapot (of totaal 4 willekeurig waar) dus 4 mogen uitvallen voordat het echt stuk is.

upgraden is ook erg makkelijk in het geval van ZFS. tegen de tijd dat dit volume (3.1TB) vol is, zijn er vast schijven van 4TB per stuk dus hoef ik er 2 bij te plaatsen, die 2 als spare te benoemen
zpool add datapool spare ad8 ad9
en 2 van die 1TB 1 voor 1 eruit te rukken waarna ik die fysiek verwijder en weer 2 4TB schijven plaats waarna het spelletje opnieuw begint. maakt overigens niet uit welke 1TB schijf je pakt. en het mooiste is dat je niet lang hoeft te wachten voordat alles weer online is na het herbouwen daar ZFS het intelligent doet (en niet als RAID5 bijvoobeeld om de volledige 100% te herbouwen ook al staat er voor de heft niets op). en dat herbouwen (hardwarmatige RAID) op de RR2340 met deze setup heb ik een hard hoofd in maar dat terzijde.

goed, wat prestaties dan maar. ten eerst een bonnie++ resultaat:

</resultaat>
[root@001fbsd8 ~]# time bonnie++ -d /datapool/bonnieplusplus/uncomp -n 20 -r 8192 -u root
Using uid:0, gid:0.
Writing a byte at a time...done
Writing intelligently...done
Rewriting...done
Reading a byte at a time...done
Reading intelligently...done
start 'em...done...done...done...done...done...
Create files in sequential order...done.
Stat files in sequential order...done.
Delete files in sequential order...done.
Create files in random order...done.
Stat files in random order...done.
Delete files in random order...done.
Version 1.96 ------Sequential Output------ --Sequential Input- --Random-
001fbsd8.site -Create-- --Read--- -Delete-- -Create-- --Read--- -Delete--
files /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP
20 2060 94 9283 99 1714 88 1794 96 8200 99 1691 99
Latency 199ms 844us 1134ms 242ms 761us 3513us
1.96,1.96,001fbsd8.site,1,1298852597,16G,,12,99,31614,45,20828,49,34,99,64594,85,172.1,152,20,,,,,2060,94,9283,99,1714,88,1794,96,8200,99,1691,99,1087ms,774ms,764ms,373m s,462ms,780ms,199ms,844us,1134ms,242ms,761us,3513us

real 34m1.407s
user 2m9.491s
sys 18m56.520s
</resultaat>

bijgevoegd een jpeg van een Atto meting.

nou en dat noem ik niet slecht!
met het time commando in de voorhoede geef je de opdracht om de tijdsduur te meten. ik gebuik 8GB als instelling omdat het geheugen ~4GB is.

ik gebruik die server als opslag en exporteer het volume via cifs en iscsi naar mijn clients.
via cifs haal ik rond de 80MB/s lezen en 70MB/s schrijven.
via iscsi is het wat trager namelijk rond de 30MB/s.

al met al heb ik nu een stabiele server met 3.1TB aan ruimte zonder omkijken de komende tijd. ik ben er heel erg blij mee, verwachting was negatief maar resultaat positief.
wat draait erop qua diensten?
SABnzbd draait erop en erg tevreden over het resultaat (als je de nzb's maar klein (<4GB) houdt)
cifs
gedeelde homedirs voor mensen
iscsi

[root@001fbsd8 ~]$ uname -a
FreeBSD 001fbsd8.site 8.1-RELEASE FreeBSD 8.1-RELEASE #0: Mon Jul 19 02:36:49 UTC 2010 root@mason.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC amd64

AMD64 heb ik vet gemaakt want ZFS op een i386 wil je niet.

alles via ports geiinstalleerd en daarna geupdate via
freebsdupdate fetch && freebsdupdate install
waarna er geen omkijken meer naar is.

verder gebuik ik sinds kort (december ofzo) nog een Atom bordje thuis. ik heb met 1 GB RAM en een Intel NIC daar pfSense op draaien en voldoet prima. dus ook voor die functie zou ik een op een Atom gebaseerd bordje willen aanraden. de enige die er last van heeft is je stroomleverancier want die vangt minder.

Algemene beoordeling: goed gekozen. meer dan voldoende maar meer ook niet door het ontbreken van kracht;
Featureset: voldoende gekozen want het volstaat allemaal. jammer dat de chipset niet meer dan 4GB aankan want dat is wel gewenst voor ZFS;
Layout: zeer goed gekozen want volstaat en moet het bordje zoeken in de kast;
Prestaties: goed gekozen want het doet wat het doen moet. kan beter maar dan moet je een ander platform kiezen;
Stabiliteit & betrouwbaarheid: zeer goed want gebruik het dagelijks en systemen worden erg belast;
Overklokbaarheid: geen mening. niet geprobeerd, boeit me ook totaal niet en betwijfel ook dat ik 4Ghz haal;
Compatibiliteit: goed gekozen want het installeert FreeBSD 8.1 x64 vanaf moment 1 zonder problemen;
Ondersteuning door fabrikant: geen mening daar ik niet van de diensten gebruik heb hoeven maken vanwege de zeer goede stabiliteit (na een 3tal dagen stresstesten hetgeen ik altijd doe);
Prijs: zeer goed. was dacht ik 60 euro ofzo. doet het goed dus 'zeer goed' voor het gebodene. had eerst het verkeerde mobo gekozen voor deze review, zie dat de prijzen enorm omhoog gegaan zijn helaas anders had ik er nog een paar gekocht... zal wel EOL zijn;
Onderbouwing / Review: kon ik niets kiezen.

zo dit was mijn eerste review en hoop dat je er wat aan hebt als je veel betrouwbare ruimte voor weinig stroomverbruik wilt.

iets vergelijkbaars wat nu te krijgen is:
1. AMD Dual-Core Zacate E350 APU
2. Solid Capacitor for CPU power
3. Supports DDR3 1066, 2 DIMM slots, Max. capacity up to 16GB
4. Integrated AMD Radeon HD 6310 graphics, DX11 class iGPU, Pixel Shader 5.0
5. 1 x PCI Express 2.0 x16 slot
6. Multi VGA Output options: D-Sub, DVI-D and HDMI
7. 4 x SATA3 connectors
8. 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec), Premium Blu-ray audio support
9. Supports ASRock Instant Boot, Instant Flash, Multi-Speed Fan Control, APP Charger, SmartView

en voila, 16GB (2x8GB) max hetgeen zeer wenselijk is voor ZFS (prefetch) samen met 1x PCI Express 2.0 x16 slot.

Heb jij ook een Point of View Mobii D510?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren