Zoektocht
Een paar dagen geleden ging ik op zoek naar een extern scherm voor bij mijn MacBook Pro. Ik had maar weinig eisen, maar ik zal ze toch één voor één toelichten.
- Een resolutie van minimaal 1920 * 1080. Ik ben de laatste tijd vrij veel grafisch bezig en kom vooral bij prgramma’s als Live Interior 3D Pro ruimte tekort op mijn 1280 * 800 scherm. Oplossing: Extern scherm. Ik had nog een 20 inch Packard Bell Viseo 200T staan maar ik vond zijn resolutie met 1600 * 900 net een beetje aan de lage kant.
- Minimaal 24 inch. Ik heb liever een net iets grotere pixel pitch. Full HD schermen vind je natuurlijk vanaf ongeveer 22 inch, tot ruim 27 inch. Alles daarboven zijn namelijk TV’s, naar mijn mening.
- Redelijk design dat enigszins past bij mijn MacBook Pro. Gewoon omdat het kan.
Nou, de oplossing is gevonden: Een Apple Cinema Display!
Tot ik mijn volgende eis formuleerde:
- Maximaal 300 euro. Het ACD viel dus af.
Een van de voordeligere schermen die mij aanstond was deze HP 2510i. Daarop is de keuze dus gevallen.
Kleine opmerking: Het gaat mij eigenlijk niet om de kleurechtheid en dergelijken. Ik wil gewoon een redelijk scherm dat voldoet voor huis-, tuin en keukengebruik.
Specificaties van HP
Schermformaat (diagonaal): 63,5 cm (25 inch)
Type scherm: Breedbeeld Thin Film Transistor Liquid Crystal Display actieve matrix
Aspectratio: Breedbeeld (16:9)
Pixelpitch: 0,288 mm
Helderheid (gemiddeld): 300 cd/m²
Contrastverhouding: 1000:1 statisch; 60000:1 dynamisch
Scherminkijkhoek: 170° horizontaal; 160° verticaal
Refresh responstijd: 2,5 ms grijs naar grijs
Scanfrequentie scherm (horizontaal): Tot 94 kHz
Scanfrequentie scherm (verticaal): Tot 76 Hz
Geïntegreerde actieve luidsprekers (2 x 2 Watt per kanaal) met HP Power Sound en volumeknop aan de voorzijde
Scherminstelhoek: Draaien; Kantelhoek: -5 tot +25°
Fysieke beveiliging: Kensington-slot (wordt apart verkocht)
Productgewicht: 7 kg
Afmetingen product (b x d x h): 61,7 x 20,1 x 43,5 cm
Het uitpakken van de doos
Voor het uitpakken moest de (grote!) doos eerst mee naar huis. In de trein… Het resultaat staat hieronder. N.b.: Ik had een kaartje voor de monitor gekocht, omdat ‘ie er toch echt een (tot anderhalf) inneemt. Ondanks dat was de waardering van medereizigers hooguit matig aanwezig. De conducteur kon er wel om lachen.
[img=620]41GDRDKP[/img]
Het eerste dat me opviel, was dat het een hele standaard doos is. Gewoon bruin karton met zwarte opdruk. Eigenlijk viel me dit een beetje tegen: mijn PB-scherm kwam in een full colour doos met een chiquere uitstraling dan dat deze doos heeft.
Aan het uitpakken dan maar! Het eerste dat ik tegen kom zijn boekjes. Ik vraag me direct af: waarom? Wat moet erin staan en nog belangrijker: waarom zo dik?! Later kom ik er nog op terug.
Vervolgens vind ik een VGA-kabel, een stroomkabel en een jack-jack geluidskabel. Wat ik mis, is een DVI kabel. Deze blijkt al aan de monitor bevestigd te zijn. Hiermee geeft HP duidelijk aan dat DVI de aanbevolen aansluitmethode is.
Nadat ik de voet in positie heb gedrukt zie ik een héél klein deukje in de voet zitten, van ongeveer een halve millimeter. De voet is overigens van plastic, en heeft een aluminiumkleur. De structuur is niet wat gladder dan het aluminium van mijn laptop, maar past er prima bij. Zeker wanneer je ze niet tegen elkaar legt.
Ik mis een VESA bevestiging achter op de monitor en maak dus toch de handleiding maar even open. Daar komt de eerste teleurstelling: Er staan in dit dikke boekwerk alleen maar garantiebepalingen in ontzettend veel talen. Omdat ik erg benieuwd was naar het antwoord, heb ik de CD in mijn iMac G4 gestopt. (Waarom in de G4 zul je je afvragen. Heel simpel: gewoon om HP te testen!)
Het menuutje functioneert helaas niet, dus ik heb handmatig naar de handleiding geklikt. Wandmontage blijkt mogelijk te zijn door het HP logo op te tillen, aan de achterkant. Prima, dat wou ik weten. Snel verder, snel de kabeltjes erin!
Aansluiten
De monitor wordt door mij aangesloten via VGA met een Mini Displayportadapter ertussen. De stroomkabel laat zich zeer gemakkelijk aansluiten, evenals het kabeltje voor het geluid. Door de beperkte ruimte laat de VGA kabel zich minder gemakkelijk aandraaien, maar sinds je dat toch niet wekelijks doet is dat volledig verwaarloosbaar.
Speakers
Voor ik het over de beeldkwaliteit ga hebben, wil ik eerst even kort naar de ingebouwde speakers springen. Ze maken geluid. Verder niet veel. Er zit totaal geen bas in, en het maximale volume is ook niet erg hoog. Toch zullen deze speakers vaak prima voldoen. Voor muziek niet, maar om de systeemgeluiden te horen zal dit prima gaan.
Ik heb op mijn bureau, naast mijn vaste werkplek een iMac G4 staan (alleen voor het uiterlijk) en daar zitten Apple Pro Speakers aan aangesloten. Ondanks dat die totaal niet bekend staan om hun goede bassen is het geluid bijzonder veel voller dan uit deze monitor.
Scherm
[img=620]ZPqilcIR[/img]
Ik wil nogmaals benadrukken dat ik niet op zoek was naar een kleurecht scherm, en ik ben ook geen gamer. Toch ben ik voor deze review op zoek gegaan naar mijn CD met Unreal Tournament GOTY erop en deze heb ik dan ook geïnstalleerd. Een spel uit 1999 op 1920*1080 is misschien wat overdreven, maar het gaat prima kan ik je vertellen.
Ook Mafia I heb ik nog gespeeld om het scherm te testen.
Beide games zagen er goed uit op dit scherm, geen ghosting of andere gekke dingen te merken.
Door een gradient op het scherm te zetten (
www.lagom.nl/lcd-test) treed er enige ‘banding’ op, maar naar mijn bescheiden mening niet in een ernstige vorm. Het ingebouwde panel in mijn MacBook heeft en minder last van, maar daar lijkt er soms wat paars en groen terug te vinden terwijl het toch echt een grijstint moet zijn.
Bij een black level test kan ik alle tinten onderscheiden op de HP-monitor. Het ingebouwde scherm van mijn MacBook Pro laat onderscheid zien vanaf nummer 4.
Bij de white saturation laat de HP wedereen een goed resultaat zien. Alle kleuren tot en met 254 zijn te onderscheiden. De MacBook behaalt hetzelfde resultaat.
De kijkhoek van het scherm is niet indrukwekkend, maar ik had niets anders verwacht van een goedkopere monitor.
[img=620]3wuIFT9U[/img]
Het contrast blijkt prima in orde.
Mijn instellingen worden waarschijnlijk door veel mensen als waardeloos omschreven, omdat ik mijn brightness standaard op 100% heb staan. Het contrast staat op 80 ingesteld.
De kleuren van het scherm komen mij natuurlijk over. Ze zijn iets minder warm dan de kleuren van het scherm van mijn MacBook Pro, maar de foto’s die ik heb bekeken zien er prima uit.
Ergonomie
Het scherm is vrij groot, maar de instelmogelijkheden zijn beperkt tot ‘tilt’, kantelen dus. Toch staat ‘ie op mijn bureau prima en mis ik geen mogelijkheden om het scherm in te stellen. Erg apart: HP geeft aan dat het scherm ook draaibaar is. Als je het mij vraagt alleen door ook de voet te draaien, en dat maakt ieder scherm draaibaar.
Het scherm lijkt erg stevig te staan. Hij schudt niet op zijn voet als je 'm een duwtje geeft. Wel is de voet vrij smal, bij een kleine helling kantelt het scherm al.
Een groter nadeel vind ik echter dat het scherm schudt wanneer ik typ. Niet op grote schaal, maar terwijl ik deze review aan het typen ben zie ik wel dat de letters niet op hun plek blijven staan. Op mijn ouwe iMac heb ik dit overigens ook, dus er is goed kans dat ik simpelweg te hard op de toetsen ram (ik gebruik een Apple Pro keyboard, deze heeft wat meer druk nodig dan de huidige chiclets).
Menu
Het menu bevat alle instelmogelijkheden die je kunt verwachten:
- Brightness
o Bezel Power LED
o Volume
o Sleep Timer
- Language
- Information (o.a. ook het aantal uren backlght)
- Factory Reset
- Source Control
Het OSD voldoet prima. De bediening is niet altijd even logisch, maar dit kan ook gewenning zijn.
[img=620]vlfxZASo[/img]
Het scherm doet precies wat ik me ervan had voorgesteld. Uiteraard, het is geen vergelijk met een IPS scherm maar dat is ook nooit mijn uitgangspositie geweest. De HP 2510i geeft een goed beeld en heeft een fijne resolutie om op te werken.
Dit is mijn eerste uitgebreide review op Tweakers.net. Ik hoor graag wat ik kan verbeteren.