Aangezien mijn oude server op leeftijd begon te komen, heb ik besloten deze preventief te vervangen met deze NAS. Hoewel hij vermarkt wordt als zodanig is deze dat eigenlijk niet; er staat geen software op waarmee je hem plug and play als zodanig zou kunnen gebruiken. Hij komt met Windows 11 voorgeïnstalleerd, en verder niets voor een NAS functie.
De NAS wordt netjes verpakt geleverd:
Ik heb besloten er Ubuntu op te zetten, omdat ik er ook wat dockerized applicaties op wil gaan draaien. Naast de 32GB geheugen en 1 TB NVME SSD (beide van merk ASint) waarmee ik hem kocht, heb ik er nog 2 Seagate Exos 7E10 8TB bij gekocht voor de opslag functie. Ik heb deze niet in (software) RAID gezet, omdat ik slechts enkele directories pseudo redundant wil opslaan middels een rsync cron job.
Installatie van de harde schijven is makkelijk:
:strip_exif()/m/39982/1ULqdqZNvv2qZaaE4JzJOYNyoOd0ITqljzwocnGy0X4tF2zTZh.jpeg?f=620xauto)
Gewoon in de slede laten glijden en aan weerskanten met een schroefje vastzetten (plastic clips vallen in de andere 4 schroefgaten). Tijdelijk had ik er ook de harde schijven van de oude server ingezet om de data over te pompen:
:strip_exif()/m/39982/1ULqdrOvqhrZLCFfLi0GOUCwLsjjMPaRaVu0FWdcSMUzY7fKom.jpeg?f=620xauto)
Zoals je kunt zien, kunnen zowel 2.5" als 3 5" schijven ingebouwd worden, de kleine schroeven daarvoor worden meegeleverd.
Het geheugen en de SSDs worden in een ruimte aan de onderkant ingebouwd:
Foto's van de NAS:
Op zijn plek in de meterkast:
:strip_exif()/m/39982/1ULqds8YTdskluOsSAPzgtczrEM9HSswGpGakmV9nhB6sbCBPm.jpeg?f=620xauto)
Hij staat achterstevoren omdat dit beter uitkwam met de kabels. De oude server staat er nog tijdelijk bovenop. Gezien de ruimte die ik in de meterkast heb was het belangrijk dat de nieuwe server compact moest zijn. Met 15cm breedte, 22.8 cm diepte en 18.5cm hoogte is deze Aooster dat ook. De voeding is een 120W 19v exemplaar, waarvoor makkelijk een plaatsje te vinden is.
Hoewel ik tevreden ben, toch 4 sterren i.p.v. 5 omdat 1. de fan best wel wat geluid maakt; in de meterkast is dat uiteraard minder kritisch. 2. Er geen 10Gb NIC is, noch een pci-e slot waarmee een upgraden gedaan zou kunnen worden, en 3. De NAS best wat gebruikt, dit heb ik niet zelf gemeten maar gelezen in online reviews, o.a.
hier