€ 231,95 bij codima

Samsung 9100 Pro, geen heatsink 2TB Review

9 augustus 2025, laatste update op 9 augustus 2025, 46 views Rapporteer
Testpanel 0

De Samsung 9100 pro 2TB levert wat je er van verwacht. Het is een prima PCIe 5 storage oplossing met goede performance. Ik heb hem de afgelopen dagen intensief getest als Tweakers testpanel deelnemer, en deel graag de resultaten met jullie.

De Samsung 9100 pro (gen 5) heb ik vergeleken met mijn Samsung 980 pro (gen 4). De resulltaten zijn niet heel verrassend, maar nuttig voor wie dezelfde upgrade overweegt.

Pluspunten

• Snelheid
  • Goede temps bij gebruik

Minpunten

• Hoge basis temperatuur
  • Prijs

Inleiding

De Samsung 9100 pro NVME 2TB heb ik ontvangen na deelname aan de .Actie. Met als tegenprestatie dat ik deze review schrijf. Ik had al een moederbord met PCIe gen 5 m2 slot, maar de gen 5 nvme's waren toen ik de PC gebouwd heb nog niet verkrijgbaar / betaalbaar.

Specificaties

In mijn huidige PC setup gebruik ik een ASUS TUF Gaming X670E-PLUS, met PCIe gen 5 nvme slot. Samsung vind ik een betrouwbaar merk voor opslag, en ik had dus al een 980 pro 2TB nvme waar ik mijn OS op draaide. Als onderdeel van het testen heb ik Arch Linux opnieuw geinstalleerd op de 9100 pro, en behoorlijk wat data heen en weer gekopieerd.

Inbouwen

Leuk om te vermelden dat de verpakking volledig van karton/papier lijkt te zijn. Goed werk Samsung!

Het inbouwen van een nieuwe SSD betekent op mijn moederbord de GPU verwijderen, en de heatsinks losschroeven om bij het nvme slot te komen. Een vrij eenvoudig klusje op papier, maar ik zie er toch altijd tegenop. Gelukkig ging alles vlot, en zijn er geen schroeven in de krochten van de PC kast verdwenen.

Installatie van het OS op de nieuwe SSD verliep vlekkeloos, en een paar uur later kon het testen beginnen.

Testopstelling

Ik was vooral benieuwd naar snelheid en temperaturen, dus daar heb ik vooral op gelet bij het testen. Voor de snelheid heb ik gebruik gemaakt van KDiskMark, een tool met prima GUI voor het testen van disks onder Linux. En ik heb gekeken naar de opstarttijd van verschillende spellen.
De temperatuur heb ik getest door te kijken naar de sensor output bij idle, en na het kopieren van een dataset (+/- 200GB).

Testresultaten

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KsPdtJzLCXxVkpeGrdubOVBJgVE=/620x/filters:strip_exif()/m/26132/1UKI323y1EoCYlzHWVOCmGad5oFkLjRhcYi3hMg0Ia244d7Vet.png?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zzgPs2pCeNhbwEtqib298eIxHvw=/620x/filters:strip_exif()/m/26132/1UKIoKqJzPdKnao814DvbZ5KlsRdldC7PHAhC5tl9TskUxtJV6.png?f=620xauto

Kanttekening bij de getoonde testresultaten is dat de 9100 pro als OS disk wordt gebruikt, en de 980 pro niet. Ook goed om te melden dat de resultaten nogal schommelden, ik heb een op het oog representatieve uitslag geselecteerd.

Bij de opstart/laadtijd van het OS zie ik wel verschil - de PC is nog sneller bij de inlogprompt. Met een stopwatch in de hand heb ik het geprobeerd te meten, wat nog best lastig is om eerlijk te doen. Daar kwam uit dat het verschil in de praktijk meeviel, hooguit 2 seconde winst op een opstarttijd van zo'n 16 seconden.
Bij spellen viel het verschil helemaal niet op. Ik denk dat dat komt omdat de 980 pro al best rap is, en mogelijk zijn andere PC onderdelen daar inmiddels meer bottleneck geworden.

Temperatuur van de 9100 was idle 36 graden, en na het draaien van de verschillende tests 50 graden Celcius. Ik vraag mij af of het zin heeft om nog te kijken naar een betere aansluiting van de heatsink op de SSD, maar dat heb ik nog niet uitgezocht.

Problemen/gebreken

De SSD werkt naar behoren, geen problemen of gebreken te vermelden. Een schroefje om de SSD vast te maken in een NVME slot zou leuk geweest zijn, maar zat niet in de verpakking. Ik had hem nu ook niet nodig, maar kan mij herrinneren dat ik bij een vorig moederbord er eens om verlegen zat.

Een prima product. Ik zat niet echt verlegen om meer snelheid van opslag, dus ik had niet overwogen om deze SSD zelf te kopen. De verschillen van een gen4 naar een gen5 SSD zijn in de praktijk wel merkbaar, maar zeker niet zo opvallend als bijvoorbeeld een upgrade van een hardeschijf naar een SSD. Maar nu ik hem in huis heb, ben ik er wel erg tevreden over, en kan ik hem iedereen die op zoek is naar een nieuwe SSD aanbevelen.

Heb jij ook een Samsung 9100 Pro, geen heatsink 2TB?