Wordt verwacht

Zendure Solarflow 2400AC Review

6 augustus 2025, laatste update op 19 augustus 2025, 205 views Rapporteer
Testpanel +2

Via Tweakers mocht ik dit product testen, Testpanel, levering ging via smart-charged.nl die het netjes tot in mijn garage hebben getild.
De Zendure SolarFlow 2400 AC is een toegankelijke thuisbatterij voor wie zonder gedoe wil starten met energieopslag. Ik heb het systeem primair ingezet voor noodvoorziening bij stroomuitval, niet om terug te leveren aan het net of om er mee te verdienen op de energie markt.

Om wat meer ervaring op te doen met een stroomuitval heb ik de aardlekschakelaar handmatig uitgezet. Op die manier kon ik in de praktijk testen wat er wel en niet werkt, hoe snel je kunt schakelen en waar je in de praktijk tegenaan loopt.

Pluspunten

• Eenvoudige installatie (plug-and-play)
  • Modulair uitbreidbare batterij (2.88kWh - 17.28mWh)
  • Eenvoudig te plaatsen, als er maar een stopcontact is

Minpunten

• Vertaling van de app naar NL (letterlijke vertaling bijv. Grid -> Raster)

Algemene beoordeling
De Zendure SolarFlow 2400 AC is een toegankelijke thuisbatterij die zich vooral leent voor gebruikers die zoeken naar extra weerbaarheid, zonder dat er een installateur aan te pas hoeft te komen of de meterkast omgebouwd moet worden voor een vaste accu-opstelling. Geen gedoe met aanpassingen aan de meterkast: neerzetten, aansluiten, koppelen aan wifi en je bent operationeel.

Mijn doel was niet om financieel rendement te halen uit teruglevering of te speculeren op dynamische energietarieven. Ik zocht vooral een manier om bij een stroomuitval de basisvoorzieningen draaiende te houden (denk aan verlichting, communicatie, vriezer en een koelkast).

Die insteek komt niet uit de lucht vallen. Eerder dit jaar legde een storing in Spanje een flink deel van het elektriciteitsnet plat. Ook de Nederlandse overheid roept burgers actief op om zich beter voor te bereiden op noodsituaties, met onder meer een basisnoodpakket. Tegelijkertijd waarschuwen organisaties zoals de AIVD en NCSC in het Dreigingsbeeld Staten al jaren voor mogelijke cyberaanvallen op vitale infrastructuur. Het idee dat "het hier wel meevalt" is inmiddels achterhaald.

Tijdens een gesimuleerde 24-uurs stroomuitval kreeg ik een goed beeld van wat het systeem aankan en waar je in de praktijk tegenaan loopt. Kleine verbruikers zoals verlichting, modem en laptop houden het zonder problemen vol. Grotere verbruikers of ingebouwde apparatuur vragen meer voorbereiding met stekkerdozen en verlengsnoeren.

Voor wie wil beginnen met het vergroten van zijn zelfredzaamheid op energiegebied is dit een realistische en bruikbare eerste stap. Geen volledige off-grid installatie, maar wel voldoende om in tijden van storing of uitval een stap voor te zijn.

Installatie en situatie bij mij thuis

De installatie was plug-and-play. Ik heb een ruime garage achter mijn woning die relatief koel blijft, en de apparatuur staat daar niet in de weg. Ik beschik over een 3-fasen aansluiting en maak gebruik van de Zendure Smart Meter P1, al raakte die in mijn netwerk geregeld de verbinding met wifi kwijt(om de dag maar kwam wel zelf weer bij).

Bij een stroomuitval kun je er voor kiezen om een verlengsnoer te gebruiken vanuit de garage naar binnen. Voor lichte verbruikers zoals een noodradio of wat verlichting is dat prima, maar bij zwaardere apparaten wil je het snoer zo kort mogelijk houden en een degelijke kabel gebruiken. Een alternatief is om de batterij zelf te verplaatsen. Met één batterij is het systeem nog net handzaam genoeg om op te tillen en naar het woonhuis te brengen, bij meerdere batterijen zal je wat vaker moeten lopen. (NB. ik heb een testopstelling met één batterij, ik weet niet of je met meerdere batterijen ze "straffeloos" kan loskoppelen, dat heb ik dus niet kunnen testen).

Wat voor energieapparatuur gebruik je, en waarom is de Zendure thuisbatterij een mooie aanvulling?

Bij een stroomuitval wil ik vooral dat de basis blijft draaien: een koelkast, vriezer en radio. Tijdens mijn test werkte dit allemaal probleemloos. Ook wat verlichting en een laptop kon ik gewoon aansluiten zonder dat het systeem ergens op vastliep.

Zwaardere apparaten heb ik bewust buiten de test gelaten. Een inductieplaat trekt zo veel vermogen dat dit eenvoudigweg niet logisch is, de batterij zou dan snel leeg zijn en er zijn andere zaken die voorrang genieten. Voor dat soort situaties heb ik een campinggastel achter de hand, wat een eenvoudige en betrouwbare workaround is.

Wat wel opviel, was dat het aansluiten van inbouwapparatuur zoals de koelkast en vriezer meer voeten in de aarde had dan ik vooraf bedacht had. Ik heb deze apparaten eerst moeten leegmaken en naar voren schuiven om bij de stekkers te komen. Dat is op zich te doen als je het gepland doet, maar niet ideaal bij een plotselinge uitval. Ik ben daarom van plan om de stekkers naar de keukenplint door te trekken zodat ik ze eenvoudiger kan bereiken.

Om een idee te krijgen van het verbruik heb ik de handleidingen van de apparaten erbij gepakt. Zo kon ik inschatten wat het systeem aankan zonder te gokken. Tot nu toe blijkt dat de Zendure prima aansluit bij dit soort licht huishoudelijk gebruik. Als je weet wat je wilt voeden en dat een beetje slim inplant, is dit systeem echt een bruikbare aanvulling voor situaties waarin je even op jezelf aangewezen bent.

Bouwkwaliteit, afwerking en robuustheid

Het systeem ziet er degelijk uit. De behuizing is een combinatie van metaal en stevig kunststof dat solide aanvoelt. Er zit geen speling in de constructie, geen gekraak of geschuif als je het optilt of verplaatst. Alles voelt alsof het tegen een stootje kan, precies wat je wilt bij iets dat in een noodsituatie moet functioneren.

Qua ontwerp misstaat het ook niet. In mijn garage valt het nauwelijks op, de grijze kleur zorgt ervoor dat het wegvalt tegen de achtergrond. Geen opzichtig apparaat, maar gewoon functioneel en rustig vormgegeven. De groene indicatoren zijn goed afleesbaar en geven je ook het idee dat er wat gebeurt.

Featureset

De Zendure SolarFlow 2400 AC biedt verrassend veel functies voor een systeem in deze prijsklasse. De belangrijkste eigenschap is natuurlijk de mogelijkheid om zonder tussenkomst van een installateur stroom op te slaan en terug te leveren via een standaard stopcontact. Je kunt het systeem gebruiken met 1 tot 6 batterijen van 2.88 kWh, wat neerkomt op een totale opslagcapaciteit van 2.88 tot 17.28 kWh.

Zowel de input (laden via zonnepanelen of netstroom) als de output (vermogen naar je apparaten) zijn instelbaar. Standaard staat het systeem op 800W (maar dit kun je handmatig opvoeren).

Daarnaast is er ondersteuning voor een slimme meter via de Zendure Smart Meter P1. Die biedt de mogelijkheid om de output van het systeem af te stemmen op je actuele verbruik, zodat je zelfconsumptie kunt maximaliseren. In mijn geval viel de verbinding tussen de Smart Meter en het wifi-netwerk helaas regelmatig weg, waardoor die functie niet stabiel bruikbaar was.

De set is modulair opgebouwd: je kunt het systeem eenvoudig uitbreiden met extra batterijen of zonnepanelen. Je hoeft het niet in één keer groot aan te pakken, je kan met 1 batterij beginnen en uitbouwen naar 6.

App-gebruik

De app geeft je veel opties, misschien wel iets té veel in het begin. Het zou handig zijn als de app je iets meer zou helpen bij het kiezen van de juiste instellingen voor jouw situatie. In mijn geval duurde het echt een paar dagen voordat ik doorhad wat het beste werkte. Dat komt deels omdat je pas over langere tijd goed ziet of het laden en ontladen gebeurt op de momenten die jij voor ogen hebt. Je kunt het wel instellen, maar of het ook echt zo werkt merk je pas over de loop van de dag(en). De keerzijde van die uitgebreide functies is dat ik in het begin regelmatig de weg kwijtraakte in het menu. Er zijn verschillende lagen van instellingen, en soms weet je even niet of je nu de batterijinstellingen aanpast, de slimme modus, of juist iets met het laadschema. Daarbij helpen de letterlijke Nederlandse vertalingen niet mee. Ik twijfel nog of ik de app niet gewoon in het Engels ga zetten, in de hoop dat ik dan minder vaak op het verkeerde been gezet word.

Al met al is de app krachtig en je kunt er veel mee maar enige begeleiding of context zou het gebruiksgemak flink verhogen.

Prestaties / prijs

Voor wie dit systeem inzet als noodvoorziening in plaats van als investering, is de prijs-kwaliteitverhouding prima te noemen. Ik zit nu zelf op één batterij maar ik denk dat ik nog een tweede en mogelijk derde erbij neem om in een geval van outage voldoende over te hebben.

Voor mij was van belang het gemak en de flexibiliteit (geen installateur en plug-and-play).

De prestaties tijdens mijn test waren stabiel. Geen onderbrekingen, geen storingen. De efficiency is natuurlijk niet 100%, je verliest altijd wat bij de omzetting van net naar batterij en terug, maar dat is bij elk systeem zo.

Warmte- en geluidsproductie

Het systeem staat bij mij in de garage en ik heb er tijdens het gebruik geen geluid van gehoord. Ook qua warmte is me niets opgevallen. De behuizing blijft gewoon handwarm en ik heb geen moment gehad dat ik dacht: nu begint hij te blazen of wordt hij heet.

Ik heb gelezen dat er bij hogere belasting een ventilator kan aanslaan en dat Zendure zelfs extra ventilatoren aanbiedt voor dit systeem. Zelf heb ik het apparaat daar nog niet op kunnen betrappen. Voor hoe ik het gebruik is warmte of geluid geen punt van aandacht gebleken (NB. test van twee weken met buitentemperatuur van maximaal 22 graden.).

Heb jij ook een Zendure Solarflow 2400AC?