Algemene beoordeling
In het kort is mijn indruk dat het een product is van hoge (bouw)kwaliteit maar nog volop in ontwikkeling aan de functionaliteit-kant. Ik heb hier niet primair op gefocust maar me vrijwel alleen gericht op twee vragen :
- is dit product van goede kwaliteit en wil ik daarin investeren?
- gaat het gebruik mij geld opleveren binnen een redelijk aantal jaren?
Waarschuwing voor de lezer, ik heb veel woorden besteed om alle voor mij relevante details te vermelden zodat ik met enige betrouwbaarheid de tweede van bovenstaande vragen kan beantwoorden. Excuus voor het lange verhaal 😉.
Ontvangst en uitpakken
Bij aflevering door SmartCharged werd gezegd dat er 5 dozen voor me waren. Nadat ik dat betwijfelde en vroeg het toch maar even na te kijken, werden dat er 3. Foutje.
De control-unit/omvormer, de accu en een P1 meter.
Die eerste twee zaten zeer professioneel verpakt, echt heel goed. Die P1 meter zat in een vuil, beschadigd en reeds geopend doosje, en bleek even later ook defect te zijn.
(Gemak van) installatie en eerste indruk van de situatie bij mij thuis
Het fysiek installeren was nog wel een dingetje. Het is duur en potentieel gevoelig spul, dus ik denk RTFM! Maar die is dus nergens te vinden. Letterlijk nergens heb ik een beschrijving kunnen vinden die mij vertelt hoe de control unit en de accu met elkaar verbonden moeten worden.
Na een kwartier of zo zoeken, ook bij ChatGPT, en nog steeds niets gevonden te hebben heb ik maar mijn JBF verstand gebruikt, de rubber afdekkingen verwijderd en ze op elkaar gezet. De unit ging meteen ‘aan’, weet niet of dat normaal is, maar het zag er OK uit. De stekker heb ik kort daarna in het stopcontact gedaan, voor zover ik kon zien was ie ‘standby’ en zouden er dus geen substantiële stromen door de stekker mogen gaan. Was een beetje een gokje want ook dit staat nergens beschreven voor zover ik weet. En als dat wel zo is, is het te goed verborgen/weg gestopt imho.
De WiFi setup was zeer eenvoudig en ik kon al snel de app gaan gebruiken. Die app, daar ben ik niet geheel blij mee. Uiteraard heb ik geen handleiding of zo en heb alles gewoon moeten proberen, maar er zijn wat zaken die lastig te vinden zijn. Het voelt nou niet bepaald als heel goed gestructureerd (of ik snap de structuur nog niet), maar meer als klein begonnen en daarna organisch gegroeid (als app). Heb bijna m’n hele werkzame leven in de hoek van software development gewerkt dus ik weet denk ik best aardig hoe het (niet) moet.
De volgende dag gaf de app trouwens aan dat het ding offline was en kreeg ik ‘m niet weer online. Toen heb ik de WiFi setup maar opnieuw gestart. Pas bij de derde poging werkte dat en deed alles het weer. Geen idee wat daar nu mis was.
Andere energie apparatuur in gebruik
Voor monitoring gebruik ik HomeWizard zaken voor (3 fasen) elektra, water en gas. Helaas nog een 4.2 meter dus een relatief trage data stroom (heb ik begrepen). Voor mijn doeleinden is het echter prima zo.
Verder heb ik vorig jaar 18 panelen laten leggen in oost-west opstelling op een spits dak dat noord-zuid gebouwd is. Met een SolarEdge omvormer. Helaas niet de mogelijkheid om panelen rechtsreeks aan de Zendure te koppelen zodat ik dat aspect niet heb kunnen testen.
Aan de gebruikskant binnenshuis is het relatief eenvoudig. Een airco, Quooker, inductieplaat en de andere gebruikelijke keukenspullen. Geen EV.
Waarom verwacht ik dat de Zendure thuisbatterij een mooie aanvulling hierop zal zijn.
Zie het einde van dit heel lange hoofdstuk voor de eindconclusie: ja en nee. De terugverdientijd zal zo rond de 7.5 à 8 jaar liggen wat op zich mooi genoeg is, maar vind ik dat kort genoeg om nu in te stappen terwijl ik er de komende 1.5 jaar niets aan heb?
Zolang de saldering er is, heeft zo’n accu voor mij geen zin omdat ik vaste tarieven heb. Nu heb ik net een nieuw contract dus mijn volgende contract zal gericht zijn op de post-saldering situatie. En dan wordt zo’n accu-opstelling absoluut interessant voor de dag-nacht uitwisseling. Maar is het qua euro’s ook interessant?
Ten eerste is het belangrijk om je te realiseren dat aan het net geleverde stroom, zonder saldering, niets waard is (in mijn contract). Nou ja, een kwart cent per kWh. Dat negeer ik maar even voor het gemak.
En uit het net getrokken stroom om m’n accu’s op te laden kost alleen maar geld vanwege de interne verliezen en vaste tarieven. Dynamische tarieven maken dit een heel ander spelletje waar andere testers hopelijk meer inzicht in kunnen geven.
Dus is het qua business case zaak om alleen te kijken naar zonnestroom die ‘over’ is op het moment van produceren. Natuurlijk is mijn systeem voorlopig ‘blind’ voor dat aspect omdat ik geen werkende P1 meter heb. Dus simuleer ik maar dat alle laadstroom ook echt ‘over’ was.
Wat zijn de resultaten op dat vlak
Ik ga hier expliciet kijken naar de technische aspecten van opladen en ontladen, en los daarvan of en wanneer in het jaar ik ook voldoende tijd heb om dat te doen, gezien de beperkte maximum (ont)laadstromen. Hier beneden zien we bijvoorbeeld dat het opladen nu 4.25 uur duurt dus als ik meer dan genoeg zonnestroom produceer maar binnen een window van slechts 3 uur krijg ik mijn accu niet vol geladen. Dat dus.
Het opladen qua techniek
De accu laadt nu met een vaste stroomsterkte in de ochtend op met 800W in 4.25 uur en verbruikt daarbij 3.3kWh. Volgens de HW plug waar het geheel achter hangt is dat plm. 3.25kWh dus ik meet hier, volgens HW, een eigen verbruik van zo’n 10-15W oftewel 2% verlies waarmee je de waardes in de app zou moeten corrigeren. Maar dit is dermate klein dat het in het niet valt bij de meeste van de diverse onzekerheden of aannames die gedaan worden. Niet meer aan denken dus. Ook al omdat iedere meting van ieder apparaat niet persé accuraat is.
Ontladen tot 5% doet ie in 12 uur met 226W (instelling is 200, HW meet 226).
Dat zou dus 2.7kWh moeten zijn volgens HW en 2.4kWh volgens Zendure.
Uitgaande van die 2.7 heeft het geheel dus een efficiëntie van zo’n 82%.
* Zou graag van anderen weten/lezen of dit ‘normaal’ gedrag is van Zendure en/of HW, dat ze verschillende waardes laten zien bedoel ik.
Het opladen qua beschikbare energie
Hier kijk ik naar de hoeveelheid beschikbare energie (surplus zonnestroom) en hoe dat te verwachten is per jaargetijde.
Dat is in de zonnige maanden geen enkel probleem. Maar we lopen in de echte wintermaanden al snel tegen het feit aan dat er te weinig zonnestroom is om de accu/accu’s vol te pompen terwijl er wel meer vraag komt (waterpomp van CV ketel gaat meer continu draaien voor mijn vloerverwarming, airco gaat stroom vreten omdat ik die gebruik voor verwarming, lampen gaan meer en eerder aan, ...).
Afgelopen december bijvoorbeeld heb ik in de hele maand 0.3kWh terug geleverd aan het net, 61.3kWh meteen verbruikt en 903kWh uit het net gehaald. Een accusysteem zou mij die maand slechts zo’n 10 cent opgeleverd hebben en zelf in die tijd meer verbruikt hebben dan dat.
En in januari was dat niet veel beter, 2.2kWh geleverd, 95.6kWh meteen gebruikt en 916kWh uit het net gehaald.
Maart daarentegen is al meteen interessanter : 206kWh geleverd, 256kWh gebruikt en 546kWh uit het net. Dat geeft me dan gemiddeld zo’n 6.5 kWh per dag die ik in een accusysteem had kunnen stoppen en op een ander tijdstip volledig (minus omvormerverliezen) had kunnen gebruiken. Dat is precies wat nodig is om 2 accu’s op te laden, maar ook niet meer dan dat.
Uiteraard onder de aanname dat ik een werkende P1 meter heb waarmee ik het opladen kan laten gebeuren uit het teveel aan zonnestroom en niet uit het net.
Er dan vanuit gaande dat maart net als oktober enigszins een kantelpunt is in een gemiddeld jaar en november, december en januari feitelijk niets noemenswaardigs opleveren, valt het uiteindelijk toch wel mee omdat de nuttige periode in een jaar voor een 1 of 2-accu systeem dan toch zo’n 9 maanden is als je kijkt naar het opladen qua capaciteit (!). Voor een 3-accu systeem wordt dit al snel veel oninteressanter en dat laat ik hier verder buiten beschouwing.
Het opladen qua beschikbare tijd
Je moet uiteindelijk ook wel genoeg tijd hebben, met name gedurende de korte dagen in voor- en najaar, om de accu’s vol te krijgen. Als er meer dan genoeg energie beschikbaar is maar slechts gedurende een heel korte tijd gaat het mis, want de laadstroom is nogal gelimiteerd als het uit het stopcontact moet komen.
Het systeem wordt beperkt tot 800W maximaal in beide richtingen. Dat kan blijken een behoorlijke beperking te zijn. Als ik kijk naar een gemiddelde dag afgelopen maart, dan werd er gedurende 6 uur teveel stroom geproduceerd (ligt ook aan de ligging van de panelen natuurlijk en aan eventuele bewolking). Dus eigenlijk is er op een zonnige dag maar net genoeg tijd om 1 accu volledig of 2 accu’s voor 75% op te laden. In latere maanden in het voorjaar verbetert dat natuurlijk weer en in het najaar het omgekeerde.
Dus de natte vinger conclusie qua oplaadtijd is na wat onderzoek in de data van de andere maanden en wat extrapolatie naar ontbrekende maanden: 1 accu kan ik 9 maanden volledig gebruiken, 2 accu’s gedurende maar ongeveer 5 maanden volledig en gedurende 4 maanden voor 75% (is gelijk te stellen aan 3 maanden volledig) wat dus neerkomt op 8 maanden volledig gebruik. Dit is allemaal een beetje natte vinger werk, geen enkel jaar is hetzelfde als het voorgaande jaar etc.
Tussen-conclusie qua opladen: een 1-accu systeem is nuttig gedurende 9 maanden per jaar (niet in de winter) en een 2-accu systeem 8 maanden per jaar.
Het ontladen qua in huis benodigde energie
In de avond, tussen het moment dat er geen zonnestroom meer komt (op dit moment rond 20 uur) en gaan slapen (rond 23 uur) ligt mijn normale verbruik rond de 350W continu. Dus zeg afgerond 1kWh.
Mijn nachtverbruik ligt nu doorgaans zo tussen 200W en 225W continu, behalve als er een wasmachine of vaatwasser gaat draaien. En dat totdat de zon weer gaat schijnen, op dit moment rond 7 uur. Dus ongeveer 1.7kWh (8x212.5).
Dan kan ik dus zo’n 2.7kWh gebruiken uit zo’n accu gedurende de donkere uren.
Verder is het ook wel eens bewolkt of gebruik ik veel stroom (inductie, wassen,...) als daar niet genoeg zonnestroom voor is, dus zo’n installatie met één accu kan ik in de zomer doorgaans elke dag wel vol benutten. Worden dat twee accu’s dan gaat dat waarschijnlijk niet meer lukken in de zomer, tenzij we elke dag gedurende de nacht een wasmachine of twee oid aan gaan zetten (of er veel wolken zijn). Het enige dat we daarmee kunnen doen is kijken naar gegevens uit het verleden en aannemen dat de toekomst ongeveer hetzelfde zal zijn.
Wat ook een rol speelt is het volgende. Als ik een overvloed aan zonnestroom heb, heb ik niet zo’n grote behoefte aan veel accu-stroom. Die overvloed betekent dat de zon veel schijnt, dat ik overdag misschien een airco aan heb om te koelen maar zeker niet in de avond of nacht om te verwarmen. Dus mijn energievraag op zon-rijke dagen zal relatief laag zijn. En hoog op zon-arme dagen.
Met één accu heeft mijn huishouden geen probleem, die gaat makkelijk leeg in de avond en nacht, ook in de zomer. Maar wanneer ga ik genoeg behoefte hebben aan accu-stroom om een 2-accu systeem volledig te benutten? Ik moet dan per dag zo’n 6.5 kWh kunnen gebruiken naast direct gebruikte zonnestroom. Als ik kijk naar het afgelopen jaar dan is dat zelfs in juni en juli (bijna) het geval. Daarbij heb ik gewoon gekeken naar de hoeveelheid energie die HW mij laat zien als de hoeveelheid die ik uit het net gehaald heb op die dag. Dit verbaasde mij wel. Blijkbaar trek ik ongemerkt veel meer stroom uit het net dan ik dacht ☹. Gratis stroom uit een 2-accu systeem is dus welkom in 10 maanden per jaar en de overige twee voor een groot deel. Voor het gemak stel ik dat dan op 11 maanden volledig gebruik.
En voor een 1-accu systeem is dat het hele jaar welkom en bruikbaar.
Het ontladen qua beschikbare tijd
Omdat het gebruik van energie voor het grootste deel redelijk verspreid ligt over de dag heb ik het idee dat ook een 2-accu systeem volledig nuttig leeg getrokken kan worden.
De praktijk wijst uit dat de lading van 1 tot 1.5 accu gedurende de avond en nacht redelijk nauwkeurig mijn verbruik compenseert, afhankelijk van het gebruik van grootverbruikers zoals wasmachine, afwasser en airco. De resterende halve lading moet dan ‘overdag’ verbruik worden maar ik denk dat dat, ook bij een limitering op 800W, geen echt probleem gaat zijn. Helemaal hard onderbouwd is dat niet natuurlijk.
Tussen-conclusie qua gebruik : zowel het 1-accu systeem als het 2-accu systeem is 12 maanden per jaar nuttig te gebruiken.
Samenvattend
Het nuttig kunnen inzetten van een accu systeem blijkt, zolang het 1 of 2 accu’s betreft, alleen problematisch te zijn in de wintermaanden. Een 1-accu systeem is voor mij 9 maanden volledig nuttig en een 2-accu systeem 1 maand minder.
Met 3 accu’s en meer gaat de terugverdientijd richting en over de 10 jaar (hoofdzakelijk vanwege de kortere periode per jaar dat ze opgeladen kunnen worden uit m’n zonnepanelen) en vind ik niet verstandig voor een fenomeen dat in de markt nog sterk in ontwikkeling is.
En wat betekent dat financieel post-saldering?
Een 1-accu systeem levert me ‘gratis’ 2.7kWh per dag die me anders zo’n 67 cent zou kosten (mijn huidige contract). Dat is zo’n 20 EUR per maand gedurende 9 maanden per jaar, dus ongeveer 180 EUR per jaar.
Een 2-accu systeem levert het dubbele dus 1.3 EUR per dag, gelijk aan zo’n 40 EUR per maand gedurende 8 maanden, dus 320 EUR per jaar.
De aanschaf van dit systeem via de reguliere weg is ong. 1450 EUR wat neerkomt op een terugverdientijd van 8 jaar.
Het 2-accu systeem kost plm. 2300 EUR wat neerkomt op een terugverdientijd van bijna 7.2 jaar.
Is dat voor mij interessant? Weet ik nog niet. Denk het niet. Misschien over anderhalf jaar. Natuurlijk wordt dit compleet anders als je dynamische tarieven in het verhaal betrekt. Maar dat gaat hopelijk iemand anders doen 😉
Bouwkwaliteit, afwerking en robuustheid
De apparaten zien er zeer solide uit, materiaal is fraai en zo te zien degelijk. Ben er zeer positief over zonder ze meteen open te hebben geschroefd.
Featureset
Ook omdat ik in de eerste week geen werkende P1 meter had heb ik hier niet uitgebreid naar gekeken. Het ziet er allemaal wel gelikt uit en voor mijn huidige situatie zit alles erop wat zou moeten.
Nadat ik in de 2e eek een werkende P1 meter had gekregen heb ik daar wat aan zitten knutselen maar geen van de in de Zendure app beschikbare scenario’s hebben een tevreentellend resultaat gehad. Dit schijnt te komen doordat ik een DSRM 4.2 meter in de meterkast heb, die slechts iedere 10 seconden data afgeeft. Omdat ik geen nieuwere meter heb, heb ik niet kunnen constateren of de aanwezige app-scenario’s wel goed werken met een versie 5 meter.
Bij een 4.2 meter gaat de sturing dus ‘flipperen’ als de in huis gevraagde energie en de surplus zonnestroom binnen het window van 800W up of down valt.
Met andere woorden, wat ik geconstateerd heb is data ls de op enig moment terug geleverde zonnestroom minder is dan 800W, de accu start met opladen om die zonnestroom nuttig te gebruiken. Dat opladen gebeurt in mijn geval met 800W maximaal, dus zakt de terug geleverde energie helemaal weg en wordt er netto stroom uit het grid gehaald. Waardoor de accu vele seconden later weer terugschakelt naar stroom leveren om te voorkomen dat er stroom uit het net gehaald wordt. Maar de energie-vraag is daarna zo klein (minder dan 800 W) dat er dan weer stroom terug geleverd wordt. Waardoor de accu een tijdje later weer omschakelt naar opladen. Etcetera etcetera.
Dat werkt dus niet als er geen thresholds ingesteld kunnen worden (en dat kan dus niet).
En geen enkel automatisch scenario (ZENKI, Auto mode of Smart Meter mode) was dit weg te krijgen. Zal dus mijn toevlucht moeten nemen tot externe sturing door Homey, HomeAssistant oid.
:strip_exif()/m/86087/1UKlf1jhYweZMtyVNgf9LnksseFanpIUOQxzxth9V13hstaRtp.jpeg?f=620xauto)
Dit is wat er op die dag gebeurde (tot ik ‘m uit gezet heb) en
/m/86087/1UKlf1xRygERzB8PQaUBvswi65gSl3oXzbp7oV5Cbc3liLC9Ih.png?f=620xauto)
dit is wat er zichtbaar was in de HW ‘now’ modus. De bovenste grafiek is ‘total power’.
Regelmatig heeft ie in deze stand stroom geleverd aan het net terwijl er een overschot aan zonnestroom het net in gepompt werd en andersom (accu opladen terwijl er al stroom uit het net gehaald werd).
Weet nu niet of dit binnen de Zendure app beter te krijgen is maar ga iig wel nog de ZENKI mode proberen waarbij een veugje AI aan het geheel toegevoegd zal worden.
App -Gebruik (gebruik van Zendure- app, beschikbare informatie/statistieken)
Al eerder heb ik vermeld dat de metingen van Zendure en HW niet helemaal hetzelfde zijn. De metingen betreffende het opladen van de accu’s (verbruiken van energie door Zendure) ontlopen elkaar erg weinig (2%) maar de metingen betreffende het leveren van energie aan ‘het huis’ wijken nogal af. Een volledige ontlading levert volgens Zendure 2.4kWh en volgens HW 2.7kWh. Dat is zo’n 12% verschil. Ben benieuwd of anderen daar iets aan gemeten hebben.
Verder is het gebruik van de app redelijk eenvoudig, alhoewel sommige zaken op een verrassende plek staan. Maar misschien dat ik er nog niet genoeg over heb nagedacht, dat zou ook kunnen.
De plaatjes met statistieken zijn heel fraai en leuk, maar je moet je vinger op de grafiek leggen om de meetwaardes op dat punt zichtbaar te krijgen, en dan zie ik een flink stuk van de grafiek + legenda niet meer (dikke vingers misschien). Erg onhandig.
Verder is het wisselen van datum in die grafieken onnodig (imho) onhandig. Ook is het configureren van ‘energy plan’ te doen via de knop ‘Preference’ en is per ‘pan’ slechts één ‘Preference’ mogelijk binnen de app voor zover ik kan zien. Dat betekent dat, als ik meerdere systemen heb, ik ze niet in één systeem kan plaatsen als ik verschillende ‘Preferences’ wil gebruiken.
Warmte- en geluidsproductie
Geluid hoor ik niet van het ding. Ik begrijp dat er af en toe een relais klikt, maar aangezien hij bij mij in de garage staat heb ik dat nog niet gehoord.
De temperatuur van het ding blijft netjes op orde. In een ruimte die 23 graden is, is het koelvlak een beetje variërend van 31 tot 35 graden en de rest van het ding gewoon koel. Lijkt me helemaal prima.