Wordt verwacht

Zendure Solarflow 2400AC Review

12 augustus 2025, laatste update op 21 augustus 2025, 448 views Rapporteer
Testpanel +3

Robuuste bouwkwaliteit, makkelijk te installeren, de app downloaden en je kunt al van start. Ik heb wel een probleem dat de P1 meter van Zendure dat deze 0 waardes geeft en daardoor nog niet werkt, maar de support is ook erg goed.

En omdat hij modulair opgebouwd is kan je bijvoorbeeld, alleen de controller en één batterij meenemen voor of-grid gebruik.

Pluspunten

• App werkt uitstekend
  • Plug & Play
  • Modulaire opbouw
  • Community op Tweakers
  • Of-grid

Minpunten

• Alleen de Zendure App
  • Problemen met P1 meter
  • Prijzig

De Zendure Solarflow 2400AC

Allereerst heb ik dit product uitsluitend via het Tweakers-testpanel mogen testen en reviewen. Dit is meden mogelijk gemaakt door Smart-Charged, ze verkopen (thuis)batterijen, portable batterijen, commerciële en zakelijke oplossingen, maar ook simpele plug 'n play batterijen. Maar dat is niet alles, ook voor zonnepanelen en zelf in combinatie met een batterij kan je bij Smart-Charged terecht. En mocht je nog twijfelen, neem dan een kijkje in de showroom in Beverwijk (langs de A9 boven Haarlem) of ga in gesprek met een van hun adviseurs voor jou specifieke thuissituatie.

Daarnaast is het ook handig om wat meer context over mijn situatie te geven.
In mijn situatie heb ik een vast contract; met een hoge en lage meter; geen eigen opwek door middel van zonnepanelen. Maar ik heb door het draaien van servers wel altijd een hoge basis load in mijn huis van ongeveer 300 watt.

Mijn tweede testsituatie was gunstiger om de terugverdientijd uit te rekenen. Allereerst een dynamisch contract; hierbij wordt de prijs van elektriciteit een dag van tevoren vastgezet in een grafiek. Dit in combinatie met de APIs die Zendure tot zijn beschikking heeft, is het een goede combinatie om zo automatisch op de onbalansmarkt geld te verdienen.
De Hardware evaring
Alles zat goed verpakt in dozen van Zendure zelf waarbij ook gebruik is gemaakt van schuim, zodat als de bezorger een klein foutje maakt, niet meteen alles stuk is. Na alles uitgepakt te hebben, wou ik als een echte Tweaker het eerst zonder instructies proberen, om te zien of de "Plug 'n Play" ook echt zijn naam toebehoort.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/W2GO4pUm9L8zkZiDLjcr9V29ucw=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/uliom7wXW43BVMDA2PzH1Emj.jpg?f=user_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/XFHONlo9GwksSeTK4_vt6hh1U8g=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/BCOYd4xMM0Ed2jqc0kVnXf5o.jpg?f=user_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cIYq15VO4lbWjMm0XLTb89d9nds=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/QAVWeBOGZkxvhecMtDPlHXHt.jpg?f=user_large

Het was even priegelen om de rubber veiligheidscaps van de batterij (de AB3000X) en controller (de SolarFlow 2400 AC) af te halen, maar dat was ook het lastigste aan de hele opstelling. Het in elkaar klikken van de batterij en de controller ging erg soepel en kan ook vrij weinig aan fout gaan, net als Lego kan de controller maar op een manier op de batterij geplaatst worden. Daarna de stekker in het stopcontact en klaar is Kees.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/k6W-vYeg1JlpJmMZmUrHcxw4Gg8=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/zIG2FxFxGqfvxN94uCgPW9bg.jpg?f=user_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Tfnulfw9r5lYdYpAtxFYf2HObb8=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/5NtVAoFeBk1PzRfv8Ol8HqAU.jpg?f=user_large

De controller en de batterij voelen zeer kwalitatief aan, ze gebruiken bijna overal metaal. Er is alleen plastic in de handvaten en bij de connector van de stroomkabel, maar ook die zijn erg stevig en het is zelfs aardig lastig om de connector lost te krijgen (bonuspunt voor de veiligheid). Ook voor het meenemen van een kleine opstelling van maar 2,88 kWh in de auto is het geen probleem en kan deze wel tegen een stootje. Dus als je een keer in de zomer met een elektrische BBQ ergens wilt, dat gaat zeker lukken, met een 1600 watt BBQ kan je al bijna 2 uur off-grid bakken en braden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Pe4dUmWrcJvLka97srCbI5r0kN4=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/cg4MHNSHbACyJnFuO92QKDcA.jpg?f=user_large

Ik heb zelf er niet voor gekozen om de controller op meer dan 800 watt laden of ontladen te zetten, je kan in de Zendure app dit wel veranderen en hem op maximaal 2400 watt laden en ontladen zetten (De app geeft tot 7200 watt aan, maar volgens de documentatie zou dat niet moeten kunnen). Maar dan moet je wel ondertekenen dat je niet zelf aan de installatie hebt gezeten van je eigen elektra in je huis.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jpQAlSloJMLjJD735SytCHAvsH8=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/Qh4VXLoxHw5sNnSPsEsSxxdT.png?f=user_large

Voor een enkele batterij unit is 800 watt meer dan voldoende. Er wordt aangeraden om een enkele stack te nemen als je maar een enkele fase hebt en drie stacks als je een driefasige aansluiting hebt. Ook heeft de installatie IP65 rating, en kan deze zelfs onder een afdak buiten geplaatst worden. Het hoeft niet binnen in een schuur.

Na het laden van 60% naar de eerste 90% die ik had ingesteld, was de controller en batterij wel merkbaar warmer, maar eerder handwarm. Qua geluid met 800 watt laden en ontladen heb ik helemaal niks gehoord. Nou snap ik wel dat de interne componenten goed dicht zitten, ook omdat deze unit natuurlijk buiten kan staan door de IP65 rating. Dus daar is de bouwkwaliteit ook weer van toepassing.

Voor de Zendure Slimme Meter P1 was iets meer setup vereist, bij mij thuis zit de slimme meter voor bij de portiek (ik woon in een appartement). Ongeveer zo'n 24 meter van de controller af, of in het geval van de P1 meter, van de bijgeleverde hub. Mijn eerste indruk was dat dit never nooit de range kon halen als het via wifi werkte. Maar de verbinding tussen de P1 meter zelf en de hub is via LoRa. Dit is een specificatie waarvan ik niet eens wist dat het bestond. LoRa staat voor Long Range ofwel lange afstand. Een snelle zoektocht op het internet en ik kwam er snel achter dat de frequentie die gebruikt wordt er laag is en het daardoor geen probleem is om zelfs binnen de bebouwde kom met veel verstoring. Maar ook de installatie is plug 'n play van zowel de P1 meter, als de hub. Deze zijn wel beide van plastic.
Opstelling 1
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4uvmMwmdaQztyzhUfqx8UP8kohA=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/V0ddcbcJBqtbgdbNhx5JJK2M.jpg?f=user_large
Opstelling 2
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/onRAwRvYHwrf1-K5WQDyWJILM2U=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/umou5lPUcZIw7DYBt3vwBN5f.jpg?f=user_large
De Zendure APP
Dit is natuurlijk de andere kant van het verhaal, de software. En Zendure is zeker goed op weg om hier een top ervaring van te maken.
Het instellen van de app
Via de Playstore en de Appstore is de Zendure app gemakkelijk te downloaden, hoef je alleen maar bluetooth en locatievoorzieningen aan te zetten, zodat apparaten in de buurt gezien kunnen worden. Bij het toevoegen van de controller (dat is dus de SolarFlow 2400 AC) ging alles soepel, een keer de knop indrukken en de controller kwam meteen in de app om gekoppeld te worden. Even de Wifi toevoegen, en ja, met alleen bluetooth kan het ook, maar dan kan je niet van buitenshuis de controller en alle andere componenten van Zendure aansturen. Dus een wifiverbinding wordt wel aangeraden via de app.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Bnh3fKIPj5yom-HJ1gWGXfNBg7w=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/j8m2CFyVNtETtuhbNdVoydxb.png?f=user_large

De P1 meter instellen was ook erg gemakkelijk, opnieuw een nieuw product toevoegen, de QR-code scannen op de P1 meter, dan via bluetooth en wifi weer de hub toevoegen en hij stond al in mijn dashboard. Je krijg nog wel de vraag in welk land je de P1 meter gebruikt, Nederland natuurlijk. Ook bij het terugleveren vraag Zendure in de app of je een registratie wilt aanmaken bij https://www.energieleveren.nl/ zo weten eventuele monteurs dat ze eerst de batterij ook uit moeten zetten voordat ze bij jou thuis aan de slag gaan. Ook krijgt je energieleverancier een berichtje dat je vanaf nu terug kan leveren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/a1lwP-2b6aMv-HT-79dh19OWMDE=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/RMB8b4hZq209uJsBxI5VcPw1.png?f=user_large

Ook is er een breed scala aan andere producten van Zendure inclusief support voor Alexa Shelly en everHome gelijk vanuit de app.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dhY0p036dXPBUSeuSu98gXrlCqA=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/XK51tieaNc1OvsgnSjAZOhCR.png?f=user_large
Verbeterpunten
Tijdens het instellen van de P1 meter kwam ik er al snel achter dat deze niet helemaal deed wat het moest doen.
Maar na wat zoeken en ook van een mede Tweaker heb ik vernomen dat er wel een mogelijke oplossing is. Door het aanschaffen van een HomeWizard P1 splitter die ook het signaal verbeterd van de P1 meter.

Ook heb ik zelf met Zendure support contact opgenomen om te kijken hoe Zendure zelf omgaat met problemen. Ik begon in het Nederlands, maar kwam er al vrij snel achter dat ze gewoon vertalingen gebruiken, dus ben al vrij snel naar het Engels geswitcht. Ik heb ze een paar video's gestuurd en tekstueel zoveel mogelijk uitleg over mijn situatie. Tevens foto's en alle serienummers zodat ze online mee konden kijken met mijn installatie. Hier is echter nog niet concreet een oplossing uit gekomen, maar ze denken wel goed met je mee en geven snel een antwoord terug in mijn ervaring, dus dat is goed.

Maar als ik dit P1 probleem nooit had, had ik 100% Zendure ook aan willen raden, zeker omdat het product de prijs wel meer dan waar is, mits je er goed gebruik van kan maken in combinatie met zonnepanelen of een slimme thuis installatie voor het handelen.
Kunnen we zelf aansturen?, jazeker!
Ook heeft Zendure een SDK gebouwd die gebruikt kan worden om zelf tegen aan te programmeren en ze hebben zelfs Home Assistant integratie, die beschikbaar is op de repositories van Zendure op GitHub. Vooral de SDK (Software Development Kit) laat mijn hartje sneller kloppen als software developer, met voorbeelden in een aantal talen als Python en Java kan je zo aan de slag met de SDK wat eigenlijk een beknopte HTTP RESTful API is. Maar er is ook een MQTT koppeling tot je beschikking. De security werkt via het meegeven van het serienummer van de controller. Dit oogt veilig voor een eigen netwerk, maar zonder encryptie kunnen anderen potentieel meekijken, dus een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zo is het toch mogelijk om de controller aan te sturen met zelf gemaakte software.
Algemene beoordeling
Makkelijk in gebruik zowel de hardware als de Zendure app op de telefoon. Goede bouwkwaliteit die overduidelijk de leeftijd van de batterijen zelf gaat halen. En het gemak van een plug 'n play systeem wat ook nog eens modulair is. Hierdoor is upgraden in een later stadium ook nog mogelijk, als je nog twijfelt om een thuisbatterij te kopen en kleiner wilt beginnen.

Ook kan je het hele pakket van Zendure kopen en hoef je niet verplicht de software of hardware van andere leveranciers te gebruiken, die van Zendure werken op zichzelf al uitsteken in hun eigen ecosysteem.
Prijs en prestaties/terugverdientijd
Dit is natuurlijk het brood en boter van elke Tweaker, hoeveel verdienen we hier aan en heeft het nut om zelf een thuisbatterij te kopen? Los van of je of-grid weg van huis stroom wilt gebruiken, want daar is het natuurlijk prima voor. Is er qua handelen wel minder ruimte.

Een kleine berekening als volgt:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9VWkNwYOz1WoQXW-mIXBPURYqSg=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/rgAs5mWk8rkTIfE5ZOu3GJFD.png?f=user_large

Stel we kopen altijd in op onder de 5 cent en verkopen altijd boven de 13 cent (dit schommelt altijd, en ik had niet de automatische of AI versie gebruikt, maar het handmatig ingesteld, omdat de P1 meter alles in de war maakt, wat het laden en ontladen niet te goeden doet).

Als de volledige batterij dan ontlaad kunnen we 2,88 kWh * € 0,05 per kWh = € 0,144 voor een volle lading van een batterij.
Als we deze dan ontladen kunnen we 2,88 kWh * € 0,13 per kWh = € 0,374 krijgen.
Dat is een verschil van ongeveer € 0,23 per ontlading voor het dynamische contract wat mijn tweede opstelling had.

Stel we kunnen elke dag een cyclus doen, dan krijgen we € 0,23 per dag per batterij * 365 * 10 = € 839,50 om een heel optimistisch idee te krijgen wat we ongeveer over 10 jaar terug kunnen krijgen met handelen.
Dat komt ook omdat de zon en wind de afgelopen twee weken goed hun werk hebben gedaan wat resulteerde in lage energieprijzen.

Nu zijn hierbij een heleboel problemen, namelijk, het is niet altijd goedkope stroom. Wat als ik meer batterijen had (want de controller hoef je maar een keer te kopen). Wat als ik mijn batterij kan afstaan aan mijn provider/verhuren?
Dat zijn allemaal factoren die meewegen met de prijs, en in twee weken in de zomer kan ik zeker niet garanderen dat dit gaat kloppen en dat het daardoor voor elke huishouden anders uit de mouw gaat komen.

Ook het hebben van eigen zonnepanelen en de terugleververgoeding speelt hierin een grote rol, stel jij moet aan het einde van het jaar € 500,- extra betalen omdat je teveel terug hebt geleverd aan het Nederlandse stroomnet. Dan loont het automatisch al om een batterij te kopen. Dan is de Zendure met zijn plug en play een uitstekende oplossing. Ook omdat je dan geen elektricien hoeft in te schakelen als je de 800 watt al prima vindt.
De Tweakers Zendure Community
Als laatste nog een honorable mention voor onze eigen Tweakers! Mocht je interesse hebben in de product of willen kijken wat andere Tweakers voor setups hebben gemaakt? Neem dan eens een kijkje op het Tweakers Forum. Hier heb ik ook voor support gevraagd en zijn onze mede Tweakers heel behulpzaam met het meedenken naar oplossingen.

Heb jij ook een Zendure Solarflow 2400AC?

Die p1 problemen komen waarschijnlijk door die gare Landis&Gyr meter die zich niet aan de specs houdt. Ik had altijd vage problemen met uitlezen via Home Assistant. Verschillende kabels en meters gebruikt. Uiteindelijk via smarthoneshop.io de p1meterkit gekocht ( niet de watermeterp1 kit want die was niet aan de praat te krijgen) en heb ik redelijk foutloos iedere seconde een uitlezing.

Verder goede review!
Bedankt! Ik heb even lopen zoeken, maar blijkbaar is smartphoneshop.io niet meer online.
En dat klopt de Landis&Gyr meter lijkt anders te zijn dan de rest, wat wel jammer is. Maar ook bij mijn moeder, die weer een andere meter heeft. Werkte de P1 meter ook niet.

Wel ben ik nu op zoek naar een alternatieve P1 meter voor bij mij thuis die met een Hub werkt net als die van Zendure (met LoRa) want dat was wel echt fijn om te hebben.
Hoi, het is https://smarthomeshop.io/, ik had een tipfoutje gemaakt.