€ 766,- bij NBB.com

Synology DiskStation DS1525+ Review

4 augustus 2025, laatste update op 4 augustus 2025, 163 views Rapporteer

Ondanks het striktere HDD beleid bewust gekozen voor de DS1525+. Al jaren een Synology gebruiker en altijd tevreden geweest over de stabiliteit van DSM. Aangezien de NAS ook ten dele zakelijk wordt gebruikt vooral ook behoefte aan iets wat gewoon werkt en blijft werken, dus de Synology-tax neem ik op de koop toe (maar dan wel de Plus serie)

Qua prestaties een fijn apparaat om mee te werken. Opslag pools zijn snel genoeg voor mijn doeleinden, mijn 'docker' containers lopen soepel en ik heb genoeg overhead naar de toekomst toe.

Voor iedereen die zich bewust is van het HDD beleid zeker een aanrader.

Pluspunten

• Stabiele software (DSM)
  • Krachtige hardware
  • Gebruiksgemak

Minpunten

• Strikte HDD beleid

Zoals in de toelichting beschreven ben ik al jaren een Synology gebruiker. Het nieuwe HDD beleid was even een bittere pil om te slikken, maar omdat de NAS gewoon moet werken (en ik sowieso toe was aan nieuwe schijven) heb ik die bittere pil toch maar ingenomen.

Als dit beleid er niet was geweest, of in ieder geval iets minder strikt, dan had ik 5 sterren gegeven. Desondanks verdiend deze NAS een dikke score, want zoals je van Synology gewend bent doet de NAS wat hij moet doen. En dat doet hij zonder ook maar enigszins warm te worden. Althans, voor mijn doeleinde heb ik ruimschoots genoeg aan deze NAS om weer wat jaren vooruit te kunnen komen.

Ik belast de NAS niet continu, en draai een aantal relatief lichte 'docker' containers (of ja, Synology's container manager) naast een aantal opslag pools. De CPU wordt amper aangesproken, de 8 GB ram is ruim voldoende. En met de 2.5G netwerk aansluitingen (naar een 2.5G switch en poort op mijn docking station) loopt alles soepel, snel en zonder dat de NAS warm wordt of luid wordt.

Hopelijk dat het HDD beleid nog wat versoepeld op termijn, of op zijn minst dat er meer derde partij schijven aan de lijst worden toegevoegd, want dan zou ik iedereen deze NAS aanraden!

Heb jij ook een Synology DiskStation DS1525+?

Je hebt natuurlijk nu al Synology approved schijven, maar heb je ook gekeken naar het script waarmee je 3rd party schijven kan toevoegen aan de whitelist?
Hoewel ik het kort overwogen heb, heb ik er ook bewust voor gekozen om het script links te laten liggen. Niets ten nadele van het script (althans, het script van Dave Russell), maar ik wil geen risico nemen dat een toekomstige DSM update 'roet in het eten' gooit. Daarvoor is het belang van continuiteit voor mij te groot, wat ook al een primaire reden was om toch bij Synology te blijven.
Dat is idd ook precies de reden waarom ik ernstig overweeg toch maar weer een nieuwe Synology te nemen. Thanks voor je review btw :)