HP Probook 4520S
Changelog
26-02-11: Eerste versie online+typo's weggewerkt+foutieve plaatjeslinks
27-02-11: Een aantal slordigheden weggewerkt+stukje over Ergonomie toegevoegd
Inleiding
Sinds één maand ben ik de trotse bezitter van een HP Probook 4520S. Deze laptop is als vervanger gekomen op een computer met een 1.86 dualcore, maar helaas was van die computer de harde schijf+het moederbord overleden, dus een nieuwe computer was eigenlijk een betere optie, zeker op lange termijn voor vervanging van die computer. De computer heeft nu zo'n 100 uur aangestaan bij mij, dat ongeveer neerkomt op 3 uur per dag.
Processor- en videokaart snelheden
De i3 370M die er door HP in deze computer is geplaatst heeft 2 threads, en door Intel's hyperthreading technologie zijn er 4 core's, dus 4x2.4GHz. Dit is goed voor ongeveer 14 miljard floating point operations per second. Dit is meer dan voldoende voor een zakelijke laptop, en ook meer dan voldoende voor normaal fotoshoppen. Als je echter actief programma's als Photoshop wilt gaan gebruiken is deze laptop waarschijnlijk niet voldoende, omdat deze laptop toch echt gericht is op de zakelijke markt en niet op de designers. Superpi wordt afgerond in ongeveer 19 seconde's, een zeer nette score voor een zakelijke laptop
Over de videokaart kan ik op dit moment niet oordelen, aangezien ik niet meer heb gedaan dan internetten, mailen&office. Echter zal ik spoedig 3Dmark er overheen draaien.
Energieverbruik&warmteproductie
Als we de processor 100% belasten, gebruikt deze laptop bijna 50Watt per uur, wat zou inhouden dat de stroom van de laptop binnen een uur op is. Wanneer de schermhelderheid op gemiddeld staan en word+Chrome open zijn(±5 tabbladen), is het energiegebruik tussen 10 en 15 Watt, zeer weinig. Wanneer we uitgaan van € 0,2190 per KWh, zoals aangegeven op de site van
Nuon, en wanneer de laptop 3 uur per dag, 7 uur per week en 52 weken per jaar aan hebt staan kost dat je € 3,64 per jaar, in mijn ogen geen geld. Qua temperatuur, wanneer we de computer gewoon alledagelijkse taken laten uitvoeren zoals Internetten en Office, zijn de temperaturen allemaal lager dan 40 graden. Wanneer we de processor onder full load zetten, krijgen we temperaturen van gemiddeld 70 graden, veel, maar voor mij nog nét binnen de marge.
Geluidsproductie
Helaas heb ik geen Decibel-meter om het geluidsniveau te meten, maar tijdens normaal gebruik is de laptop zo goed als onhoorbaar. Wanneer we 100% processorkracht gaan vragen, kan je met je hand 10 centimeter van de luchtuitlaat de warme lucht voelen, maar dan nog is de computer niet té luidruchtig om mee te werken, maar na een hele dag dat geluidsniveau zou ik me toch minder prettig voelen. Dus bij normaal gebruik is het geluidsniveau prima, maar tijdens load(dat alleen maar zal voorkomen tijdens stress-tests) is het geluidsniveau behoorlijk hoog.
Harde Schijf
Een heel belangrijk onderdeel van de computer. Hierop staat in feite alles wat je nodig hebt. Deze harde schijf is 320GB groot, voor een laptop met veel muziek te weinig maar meer dan genoeg wanneer je alleen officebestanden bewaart. De snelheden van de harde schijf zijn:
Feature's
Deze laptop beschikt over een webcam, tegenwoordig standaard bij iedere laptop. Echter werkt deze laptop niet via de standaard bijgeleverde software, maar via third-parties software prima. Dat deze niet werkt via de standaardsoftware is een minpunt. Ook een vingerafdruklezer is aanwezig, een zeer mooie eigenschap! Ik gebruik nog maar een kort wachtwoord en ik scan gewoon mijn vinger. Meestal is dit vinger rollen en meteen opstarten. HP heeft een programma ingebouwd waardoor je je wachtwoord&vingerafdruk moet geven voordat Windows opstart. Windows opnieuw opstarten als de laptop gejat is zit er dus niet meer bij, een pré!
Ergnomie
Tja, eigenlijk een klein doch belangrijk onderdeel van de laptop. Het toetsenbord moet goed aanvoelen, het trackpad moet niet haperen, maar dat klinkt zo simpel. Het trackpad van deze laptop werkt goed, en reageert gewoon snel, ook bij zachte tikjes. Het toetsenbord vind ik niet lekker typen. De toetsen zijn precies egaal, dus er zijn geen kuiltjes voor je vinger's. Ik ben gewend veel en snel(520 aanslagen/minuut) te typen, dus ik hou van een goed toetsenbord. Met dit toetsenbord haal ik bij lange na niet de snelheden die ik normaal haal, dus daarom vind ik het toetsenbord minder goed. Daarom drie sterren hiervoor
Prijs
Ik vind dat ik voor de functie's die ik heb gekregen, dat de Prijs zeker niet abnormaal hoog is. Echter moet men onthouden dat er nog Office moet worden aangeschaft, dus de prijs valt toch makkelijk €150 hoger uit. De kwaliteit/prijsverhouding vind ik niet extreem goed, maar in vergelijking tot andere laptop's zeker goed, dus vier sterren.
Deze laptop ziet er goed uit, en het meeste werkt gewoon goed. Opstarten gaat snel, en deze laptop kan zelfs een photoshopje aan. Ik denk dat als je het budget er voor hebt, dit zeker een aanrader is.