€ 2.278,93 bij bol Plaza

HP EliteBook X G1a (B69DPET) Review

31 juli 2025, laatste update op 31 juli 2025, 179 views Rapporteer

Super fijne laptop door de kwalitieve bouw. Lekker veel geheugen, snelle CPU en genoeg opslag (het meeste staat tegenwoordig toch ergens online).

Pluspunten

• Afwerking
  • Veel geheugen
  • Snelle CPU
  • Fijne trackpad
  • Netjes afgewerkt

Minpunten

• Werd niet met Linux geleverd

Ik heb deze laptop uitgezocht om te gebruiken als werklaptop. Omdat ik Linux gebruik en wat last had van de Nvidia drivers op mijn vorige laptop, heb ik nu gekozen voor een laptop zonder Nvidia. Ook wildie ik graag weer eens AMD proberen. De laatste keer dat ik AMD had, was het een AMD k2-350. Al weer een aardige tijd geleden dus.

Ik moest er even op wachten, ik zag ze af en aan op voorraad maar niet deze specifieke configuratie. Blijkbaar heb ik iets andere wensen voor een werklaptop :)

Na een maandje had IT de laptop binnen en kon ik hem ophalen. Netjes verpakt en fijne ervaring om uit te pakken. Al een goed begin dus. Ik _moest_ Windows een paar keer opstarten omdat ik niet meer wist welke F-toets ook al weer het bootmenu te voorschijn tovert en ik links begon en het F9 was kon ik vanaf de USB stick booten om Linux erop te zetten. Normaal gebruik ik eigenlijk altijd Debian, maar doordat ik bij klanten steeds meer afgeleiden van Redhat zie koos ik deze keer voor Fedora. Dan kan ik mooi wennen aan de andere commando's op dit platform. Fijn voordeel is ook dat Fedora wat sneller is met zaken releasen, waardoor alles meteen werkte en door de kernel herkend wordt.

Ik moet zeggen na een maandje werken vind ik het een hele fijne laptop! Het verdubbelen van het geheugen van 32 GiB naar 64 is echt de moeite waard helemaal in combinatie met de Ryzen 9. Zeker als je ook nog wat speel of werk-workloads als container of VM opspint tijdens normaal gebruik.

Heb jij ook een HP EliteBook X G1a (B69DPET)?