€ 1.248,- bij Art Electronics

LG OLED evo C56 55" Zwart Review

30 juli 2025, laatste update op 30 juli 2025, 37 views Rapporteer
Product geleend +1

Ik heb de LG C5 OLED 55 inch enkele weken getest en was onder de indruk van de beeldkwaliteit. Het scherm is helder, kleuren zijn levendig en het contrast is zoals je mag verwachten van OLED: perfect zwart en diepe kleuren. HDR-content komt echt tot leven, vooral in donkere ruimtes. Ook voor gamers is dit een uitstekende TV dankzij HDMI 2.1 en minimale input lag. De ingebouwde speakers zijn verrassend goed, al blijft een soundbar aan te raden. Minder positief ben ik over de software: regelmatig last van vastlopers, traag ladende menu’s en storende advertenties op het startscherm. Ook het reflecterende scherm is soms hinderlijk bij veel licht. Desondanks is dit een geweldige TV qua beeld, die pas echt tot zijn recht komt in een donkere kamer en met stabiele software.

Pluspunten

• Helderder dan vorige generaties
  • Sublieme HDR weegave
  • 4K120hz Gaming

Minpunten

• Software bugs
  • Reclame

De afgelopen weken had ik de kans om de nieuwe LG C5 OLED 55 inch uitgebreid te testen. En ik kan meteen zeggen: dit is een schitterende televisie. Het design is stijlvol en minimalistisch. De zilverkleurige voet past mooi bij het scherm, en in een donkere kamer valt deze nauwelijks op wat het beeld echt centraal zet.

LG heeft duidelijk stappen gezet in de doorontwikkeling van hun OLED-technologie. Wat meteen opvalt is de fors verbeterde helderheid ten opzichte van eerdere generaties. Waar het voorheen lastig was om overdag in een verlichte ruimte van de TV te genieten, is dat probleem nu volledig opgelost. Ook de HDR-prestaties zijn sterk verbeterd, vooral dankzij die hogere helderheid. In donkere scenes komt dit bijzonder goed tot zijn recht, denk aan films als Star Wars, waarbij de felle lichteffecten echt van het scherm spatten.

Zoals je van OLED mag verwachten, zijn de kleuren prachtig en diep, met perfect zwart en een indrukwekkend contrast. Wat me daarnaast positief verraste, was de kwaliteit van de ingebouwde speakers. Natuurlijk halen ze het niet bij een goede soundbar, maar ze klinken voor een flatscreen zeker bovengemiddeld. Wel een tip: vermijd de AI Audio Pro-functie. In mijn ervaring maakt die het geluid eerder slechter dan beter.

De Alpha 9 AI Processor Gen8 doet goed werk met het upscalen van oudere content, al is het resultaat niet altijd even consistent. Fijn is wel dat de TV beschikt over een Filmmaker Mode, waarmee je alle beeldvervorming en post-processing kunt uitschakelen voor een zo puur mogelijke kijkervaring.

Voor gamers is dit toestel een feestje. Dankzij HDMI 2.1 kun je moeiteloos in 4K met 120 fps gamen, wat echt fantastisch is. Ook de input lag in Game Mode is minimaal, wat een groot pluspunt is voor competitieve gamers.

Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn. De webOS software van LG leverde in mijn gebruik regelmatig frustraties op. Denk aan vastlopers, apps die niet opstarten of menu’s die eindeloos laden. Bovendien zijn de advertenties op het startscherm ronduit storend, vooral als je nog niet weet wat je wil opzetten. Ook het reflecterende scherm kan bij fel licht hinderlijk zijn, al heb je hier ’s avonds geen last van.

Conclusie; De LG C5 OLED levert een werkelijk schitterende kijkervaring met indrukwekkende helderheid, perfecte kleuren en fijne gameprestaties. Helaas wordt het geheel wat overschaduwd door instabiele software en een iets te reflecterend scherm. Als LG de softwareproblemen weet aan te pakken, is dit zonder twijfel één van de beste televisies in zijn klasse.

Heb jij ook een LG OLED evo C56 55" Zwart?