Vanwaar deze review
Het reviewen van een printer is nogal lastig. Ik gebruik hem voor thuis gebruik, met af en toe een print job van 3000 stuks per maand. Dit is eigenlijk een printer voor midden- en kleinbedrijf. Dus ik ga niets zeggen over hoe goed hij het doet onder belasting.
Wel had ik hiervoor een kleuren printer, de Canon MF645cx. Dus ik ga wel iets zeggen over de verschillen tussen de twee. Daarnaast ga ik iets zeggen over de functies die ik gebruik.
Reden voor de koop
Hiervoor had ik een MF645cx van alweer 6 jaar oud. En die printer had een soort van probleem, de toners (met name kleur) raakten leeg zonder te printen. En dan bedoel ik echt leeg, dus dat er geen kleur meer uit komt. Ik heb niet kunnen vinden hoe dat precies zit, maar ik vermoed dat het zit in de automatische correctie. Ik denk dat daarvoor een beetje toner wordt gebruikt, en dat daarmee dus de toners leeg raken. De kosten per print zijn sowieso bij kleurenprinters hoger, en ik print met name zwart-wit, dus ben ik overgestapt op een zwart-wit printer.
Tussendoor heb ik nog nieuwe toners aangeschaft van het merk Xerox. Deze toners waren goedkoper dan originele Canon toners. En Xerox is een gerenommeerd merk.
Als je dit ook overweegt,
doe het niet! Deze namaak toners passen wel, maar zitten wat losser in de printer. Zeg maar een slechtere pasvorm. Ik denk dat dit de oorzaak was dat de toners begonnen te 'lekken'. De tonerpoeder van de ene toner kwam terecht in de andere toner. En er kwamen dus vlekken op mijn prints. Dus ik raad aan, koop meteen origineel. Anders koop je 2x, net als ik.
Ik heb opnieuw een Canon gekocht omdat ik tevreden was over de bouw- en printkwaliteit. Daarnaast kan deze printer op vrij dun papier printen, en ook op papier met kleine afmetingen. Dit was voor mij een must.
Verschil met de MF645cx
In de basis is er weinig veranderd. Wel is de menustructuur wat verbeterd. En het touchscreen is verbeterd! Het touchscreen is zeker nog niet geweldig, maar het reageert in ieder geval al beter dan voorheen.
Ook is de de multifunctionele lade aangepast. Voorheen was dat gewoon een gleufje. Dat werkt natuurlijk niet, want dan gaat het papier er scheef in. Nu is het echt een 'lade' die je uit kunt trekken. Ik heb hem nog niet gebruikt, maar het zal vast beter werken.
De standaard papierlade is ook aangepast. Daar zie je nu op hoeveel papier er nog in zit. Daarnaast werkt het mechanisme wat beter dan voorheen. Hoe dat precies zit is wat lastig uitleggen. Maar voorheen werd het papier elektrisch omhoog gezet. En nu gebeurt dat mechanisch bij het inschuiven.
Functies die ik gebruik
Ik gebruik bij lange na niet alle functies. Maar wat ik heb ingericht en goed werkt is het volgende.
Menu
De menustructuur is wat aangepast. Je kunt nu eenvoudig icoontjes verslepen en pagina's een naam geven. Ik heb zelf pagina's gemaakt met o.a. print, scan, copy en instellingen. Dat werkt voor mij makkelijk en dan hoef je niet meer te zoeken.
Smb / samba share
Op mijn vorige printer had ik dit nog niet ingeregeld, maar nu wel. Je kunt printen van, en scannen naar een samba share. Dit werkt perfect i.c.m. mijn Truenas server. Hierdoor blijft ook alles binnen het netwerk, en heb je de documentjes meteen bij de hand.
Scan to email
Je kunt een adresboek aanmaken, of direct een e-mailadres ingeven waar de scan heen moet. Beide werkt prima en snel. Vergeet niet de poorten goed te zetten voor SMTP en POP3. Dit staat in een ander menu. De error die je krijgt als het niet goed staat, zegt zoiets van: kan de server niet bereiken, controleer de DNS instelling. Tja. In de handleiding staat wel een opmerking over dat je de poorten goed moet zetten.
Usb
Soms moet ik een paar duizend stuks van 1 documentje printen. Dit deed ik tot nog toe vanaf usb. Dit werkt prima, en dan hoeft er geen pc aan te staan. Scannen naar usb werkt ook prima.
App
De Canon Print app is vernieuwd. Ik gebruik het zelf niet zo vaak, maar uit mijn tests werkt het zoals je zou verwachten. Je kunt scannen naar, of printen vanaf je smartphone. Op zich een handige toevoeging voor als je veel op je tablet of smartphone werkt.
Wat kan beter
- De lade is maar 250 vel. Je kunt een extra lade kopen, maar van mij had het best 500 vel mogen zijn.
- De webpagina van de printer is (voor zover ik heb kunnen vinden) alleen te benaderen vanaf http. Persoonlijk vind ik dat een beetje achterhaald.
- Het touchscreen is verbeterd (hoe die reageert op aanraking), maar kan nog wel wat aandacht gebruiken.
Tot slot
Afbeeldingen en specificaties vind je
hier en
hier.
Canon heeft een
actie voor 3 jaar garantie. Deze printer doet daar ook aan mee.
Ik heb heel veel niet besproken, sommige dingen omdat ik er geen ervaring mee heb, andere dingen omdat ze vanzelfsprekend zijn. Mocht je vragen hebben, zet ze maar in de comments. Dan reageer ik wel even.