€ 1.489,- bij bol

Acer Nitro 16 AN16-42-R1PZ Review

22 juli 2025, laatste update op 11 augustus 2025, 270 views Rapporteer
Product gekocht 0

De hardware die je krijgt voor deze prijs is prima. De Ryzen 9 is erg snel evenals de NVIDIA RTX 4070 Mobile. Ook het scherm is erg mooi maar heeft helaas wel op 2 kleine plekjes screen bleed. De speakers zijn echter verschrikkelijk slecht. Er zit totaal geen bass in en het klinkt allemaal erg "tinny".

Pluspunten

• Mooi 180hz scherm
  • Gewicht is goed te doen
  • Stevige bouwkwaliteit
  • Snelle processor en GPU

Minpunten

• Erg slechte speakers
  • Screen bleed op 2 plekjes
  • Toetsen voelen fijn maar hebben weinig weerstand
  • Touchpad reageert tijdens het typen
  • Update: krakend geluid!

Update:

Na de laptop een tijdje te hebben gebruikt is er een ding dat me echt enorm stoort, namelijk het ploppende en krakende geluid dat de speakers (die al niet geweldig zijn) maken. Vreemd genoeg is dit een probleem dat zich alleen onder Windows 11 voordoet en niet onder Linux Mint. Het lijkt dus een driver issue te zijn. Ik heb de drivers van de Acer website geinstalleerd zonder resultaat. Vervolgens de drivers van Realtek zelf getracht te installeren echter lukt dat niet en krijg je een foutmelding gedurende de installatie. Als laatste hoop heb ik nog Snappy Driver Installer gevraagd om de drivers te updaten, maar ook hierbij geen resultaat. Contact gehad met Acer die vervolgens alleen aangeven dat ik de laptop ter reparatie moet aanbieden. Volstrekt nutteloos aangezien het geen hardware defect is want het werkt gewoon onder Linux. Het is een enorm storend probleem en zeker iets om rekening mee te houden! Als laatste optie heb ik nu een luidspreker set besteld die ik via de aux aansluiting zal gaan gebruiken. Hopelijk is het storende geluid dan weg.

Ik gaf in mijn review aan dat de laptop fans erg stil zijn. In het algemeen klopt dat, echter bij erg hoge belasting zijn ze wel goed hoorbaar. Ik was dus een beetje voorbarig met mijn oordeel daarover.

Omdat de ROG Ally me erg goed beviel als handheld en ik op zoek was naar iets sterkers, maar toch draagbaar, ging ik op zoek naar een goed geprijsde gaming laptop. Na een tijdje zoeken leek de Acer Nitro 16 me de beste keuze wat prijs en performance betreft. Op deze twee vlakken kan ik ook niet klagen. De laptop is echt een "beest" wat betreft performance en kan al mijn favoriete games prima aan zonder enkele problemen. Wellicht minder belangrijk voor velen, maar ook Linux Mint draait prima op de laptop. Er zijn echter ook wat minpunten die wel benoemd mogen worden.

Speakers:
Om te beginnen de speakers. Toen ik de laptop voor het eerst opstartte dacht ik dat er iets mis was met de drivers. Het geluid klinkt erg "tinny" en goedkoop, niet iets wat je zou verwachten van een laptop in deze prijsklasse. Maar, na het updaten van alle drivers bleef de geluidskwaliteit nog steeds hetzelfde. Uit voorzorg even de onderkant eraf geschroeft om te checken of alles wel goed was. Geen enkel probleem te zien. Alles zit perfect aangesloten en de speakers geven beiden ook geluid. Jammer! Dit is iets waar ik in mijn zoektocht eigenlijk totaal geen rekening mee gehouden had en wat achteraf gezien een beetje een domper is. Ik ga dan ook zeker een setje speakers kopen om de ervaring te verbeteren wanneer ik geen koptelefoon draag. Het is absoluut iets om rekening mee te houden wanneer je van plan bent om deze laptop aan te schaffen!

Scherm:
Het scherm heeft een erg mooie kleurweergave, geen zichtbare ghosting of lag en is ook mooi groot. Ik heb eigenlijk niet veel kritiekpuntjes over het scherm behalve het "screen bleeding" effect op 2 kleine plekjes aan de onderzijde. Dit lijkt precies op de plekken te zijn waar de scharnieren van het scherm zitten. Toeval of wellicht een productiefoutje? Het is bij normaal gebruik niet storend en alleen zichtbaar bij zwarte of erg donkere beelden. Geen groot minpuntje dus maar wel de moeite waard om te benoemen.

Toetsenbord:
Het toetsenbord voelt eigenlijk prima aan en typt lekker vlot. De toetsen maken ook maar weinig geluid. Wat me wel opvalt is dat de weerstand van de toetsen erg laag is. Iets meer druk dan je vinger op een toets rusten is al voldoende om de toets in te drukken. Wellicht een bewuste keuze omdat het een gaming laptop is en gamers een directe input response verwachten, maar iets meer weerstand had best gemogen. Absoluut geen groot minpunt en voor velen denk ik niet eens een probleem. De toegevoegde copilot knop heeft voor mij tevens geen enkele meerwaarde aangezien ik vooral op Linux zit en onder Windows geen copilot gebruik. Leuk voor de liefhebbers, maar ik heb liever gewoon een rechter CTRL toets.

Nu de minpuntjes uit de weg zijn is het tijd om ook wat positieve dingen te benoemen!

Bouwkwaliteit:
Ondanks dat de laptop volledig van kunststof is gemaakt voelt hij enorm stevig aan. De behuizing is mooi afgewerkt zonder slordigheidjes en kan gemakkelijk tegen een stootje. Het is me niet helemaal duidelijk of het een bewuste keuze was om geen dust filter bij de 2 fan inlets te plaatsen, of dat dit over het hoofd is gezien. Ik vermoed dat het bewust is gedaan om de lucht toevoer niet te belemmeren. Hierdoor zul je wel iets vaker het stof moeten verwijderen. De behuzing is verder van een prima formaat wat betreft een gaming laptop. Ik had verwacht dat deze veel groter zou uitvallen, maar dat valt reuze mee. De scharnieren van het scherm zijn wat mij betreft perfect! Ze hebben een verassend goede balans tussen weerstand en gemak in bediening. Het scherm beweegt ook niet heen en weer bij wat ruwere bewegingen. Al met al is de bouwkwaliteit dus uitstekend en is er niets op aan te merken.

Geluid onder zware belasting:
Welk geluid? Zelfs wanneer de CPU en GPU volledig worden belast zijn de fans amper hoorbaar. Je voelt wel duidelijk de hitte uit de "uitlaat" openingen komen maar er is amper geluid te horen. Verassend goed en erg fijn tijdens het gamen!

Touchpad:
Hoewel gemaakt van kunststof werkt de touchpad heerlijk. Je vinger glijdt er zonder problemen overheen en er is een subtiele maar voelbare klik aanwezig. Ik ben er persoonlijk erg over te spreken behalve dat het touchpad soms tijdens het typen reageert. Het komt niet vaak voor, maar is wel storend wanneer het voorkomt. Dat doet verder niet af aan de uitstekende ervaring en bediening.

Schermkwaliteit:
De kleurweergave is naar mijn mening uitstekend. Wellicht dat de experts op dit gebied daar een andere mening over hebben, dat kan. Mijn ervaring is echter dat de kleurweergave prima is en het scherm lekker vlot oogt. Dat kan ook haast niet anders met een 180hz verversingssnelheid en 3ms responsetime. Zoals eerder aangegeven heeft het scherm op 2 kleine plekjes (bij de scharnieren) wel het screen bleeding effect. Dat is echter alleen storend bij extreem donkere beelden. Gedurende gameplay sessies in verschillende games heb ik er persoonlijk geen last van gehad. Er is verder geen ghosting zichtbaar en ik heb geen andere issues kunnen ervaren. Prima schermpje!

Performance:
Hier valt weinig over te zeggen. De laptop heeft een Ryzen 9 en RTX 4070 Mobile. Als je een duidelijk beeld wil krijgen over de performance kan ik alleen maar aanraden om wat benchmarks te bekijken. Zover ik heb mogen ervaren draaien al mijn games prima waaronder ook nieuwere games zoals bijvoorbeeld Robocop. De meeste settings staan op high en ik kom alsnog uit boven de 60fps. Het kan dat je bij wat meer veeleisende games de settings wat lager moet zetten. Wat performance betreft is dit echter een heel stuk beter vergeleken met wat de ROG Ally kon leveren. Zeker een aanrader dus als potentieel alternatief voor een gaming handheld.

Aansluitingen:
Wat aansluitingen betreft kan ik persoonlijk ook niet klagen. 1 usb 2 poort aan de linkerzijde, 2 usb 3 poorten aan de rechterzijde en 2 usb C poorten aan de achterzijde bieden meer dan genoeg ruimte voor het aansluiten van al mijn accessoires. Het opladen gaat via een standaard ronde laadaansluiting wat wel een kleine tegenvaller is. Ik had hier liever USB C gezien. Verder beschikt de laptop nog over een koptelefoon aansluiting, volledige ethernet poort, HDMI aansluiting en een Micro SD kaartlezer. Wat mij betreft uitstekend!

Toetsenbord:
Ookal had ik benoemd dat het toetsenbord weinig weerstand heeft, het voelt toch prima aan. Er zit ook een numpad inbegrepen inclusief een drietal media toetsen en een Nitro knop. Ook heeft het toetsenbord backlighting met volledige RGB kleuren. Voor mij hoeft dat allemaal niet, maar leuk voor de liefhebbers.

Conclusie:
Al met al is het een "beest" van een laptop die ik dan ook toepasselijk "Beast" als naam heb gegeven. Ik geniet ervan om mijn games erop te spelen en heb geen enkele performance problemen gehad. De speakers zijn echter wel echt een grote teleurstelling en kunnen de game ervaring behoorlijk verminderen. Laat je niet voor de gek houden door de DTS marketing die vermeld wordt, daar merk je namelijk helemaal niets van. Voor een laptop in deze prijsklasse zijn de speakers gewoon slecht. Ik durf zelfs te zeggen dat ik budget laptops en zelfs telefoons heb gehad met betere speakers. Mocht je van plan zijn om deze laptop aan te schaffen, schaf dan ook meteen een setje speakers of een goede koptelefoon aan!

Heb jij ook een Acer Nitro 16 AN16-42-R1PZ?