€ 1.819,- bij Beterwitgoed

Siemens CT718L1B0 Review

17 juli 2025, laatste update op 17 juli 2025, 165 views Rapporteer
Product gekocht 0

De machine zet een goed bakje koffie maar laat t.o.v. zijn voorganger enkele steken vallen.
Dit lijkt vooral te komen doordat men bij Siemens het design belangrijker vond dan de functionaliteit.

Ook de "cloud herinnering" na precies 100 bakjes is vervelend, ik ben bang dat deze om de 100 bakjes terugkomt, terwijl het niet is uit te zetten.

Daarnaast is een standby tijd van 3 uren gewoon te kort, ik sta te vaak voor een machine die zichzelf heeft uitgeschakeld. De vorige Siemens machine kon ik op 8 uren instellen.

Pluspunten

• zet een goede bak koffie
  • koffiesterkte goed instelbaar
  • makkelijk te onderhouden / reinigen

Minpunten

• schakelt al na max 3 uren niet gebruiken uit
  • vermoedelijk iedere 100 bakjes een melding over niet ingestelde cloud-functie
  • klinkt blikkerig t.o.v. voorganger
  • "touch" aan/uit knop bij schemer niet goed zichtbaar als machine uitstaat
  • gemiste kans: verlichting heeft geen nut bij onderhouden en reinigen

3 van 5 sterren (Voldoende)
Mijn Siemens CT636LES1 kon na 10.330 bakjes koffie (4 per dag) helaas niet meer hersteld worden.
Omdat ik verder wel tevreden was met dit apparaat, heb ik gekozen voor wéér een Siemens als opvolger, namelijk deze CT718L1B0.

- Laat ik voorop stellen: de koffie smaakt goed en het zetten van een bakje koffie gaat iets sneller. Ik heb het bij de oude machine nooit gemeten maar het scheelt zeker enkele seconden.

Toch zijn er ook enkele punten die een achteruitgang betekenen en die hebben grotendeels te maken met "design boven functionaliteit" stellen.

- De oude machine had verlichting die ook nuttig was als de deur geopend was, bijvoorbeeld om water of bonen bij te vullen of bij het reinigen, zodat je kon zien wat je deed. De nieuwe machine heeft het licht in de deur verwerkt maar als je die deur opent verlicht dat niet meer het binnenwerk van de machine en kijk je dus in een "donker gat". Omdat verlichting in een keuken doorgaans van boven komt, werpt dat ook niet meer dan een schaduw dus nu ben ik met een zaklamp in de weer.
Als je ziet wat LED-verlichting kost (wat zelfs in de goedkoopste koelkast zit tegenwoordig), dan is het een gemiste kans.

- De oude machine had een drukknop voor "aan/uit" en ook één voor het zetten van de koffie. Die kon ik op de tast nog vinden. Bij de nieuwe is alles "touch" en als er weinig licht is (schemer / wintermaanden), zie je de "aan/uit" knop niet als hij uit staat. En hij staat nogal vaak uit omdat hij na maximaal 3 uren uitschakelt (wat ook direct het volgende punt is).

- De oude machine bleef (afhankelijk van de instelling) tot 8 uren ingeschakeld, dus als je even weg was of geconcentreerd bezig was in een klus en terug kwam voor een bakje koffie, dan kon je direct een bakje koffie zetten. Deze nieuwe kan tot maximaal 3 uren "standby" ingesteld worden voordat hij uitschakelt (staat standaard op 30 minuten). Dat betekent in de praktijk dat je heel vaak voor een machine staat die uit staat en eerst ingeschakeld moet worden en vervolgens gaat spoelen voor je een bakje koffie kan zetten.

- Verder zit er op de nieuwe machine functionaliteit om iets met een app te doen. Ik gebruik dat niet maar exact bij het 100e bakje koffie werd ik daar wel op de display door herinnerd. Ik hoopt oprecht niet dat dat iedere 100 kopjes weer terug komt, het is ook niet uit te schakelen (alle menu's door geweest).

- Dan het geluidsniveau. Er is denk ik bezuinigd op geluidsisolatie en/of demping. De pomp of compressor is vrij luid en het apparaat klinkt bij het zetten van een bakje koffie vrij blikkerig t.o.v. de voorganger.

Dat zijn na bijna 3,5 weken mijn bevindingen.

Let wel: het is een mooi apparaat en ik weet zeker dat je er tevreden mee zal zijn.
Maar omdat ik de voorganger gehad heb, weet ik ook waar het beter had gekund.

Als de "standby" tijd naar 8 uren is aan te passen en de "cloud" melding uitgeschakeld kon worden, zou ik een ster extra gegeven hebben.

Heb jij ook een Siemens CT718L1B0?