Documentatie en Voorwaarden Overzicht
Hieronder vind je een overzicht van de essentiële documenten en de officiële informatiepagina van de Odido SimWallet:
Kwaliteit van de Documentatie
Een positief punt is de kwaliteit van de documentatie. De instructies, handleidingen en veelgestelde vragen zijn allemaal opgesteld in een toegankelijke, informele taal. Dit maakt de informatie zeer consumentvriendelijk en prettig leesbaar. Een mogelijke keerzijde hiervan is dat de diepgang op specifieke technische aspecten daardoor wellicht enigszins ontbreekt, wat voor de meer technisch georiënteerde gebruiker een gemis kan zijn.
/f/image/QKzzKN8wv45JTTnmLBAxeguX.png?f=fotoalbum_medium)
Onboarding: De Eerste Stappen
De onboarding van de Odido SimWallet is opmerkelijk snel en efficiënt. In de praktijk kan het activeringsproces inderdaad binnen ongeveer 3 minuten worden voltooid, op voorwaarde dat er geen complexe namen voor de eSIM worden bedacht, wat het proces zou kunnen vertragen.

Aandachtspunten tijdens onboarding
- Melding tijdens in gebruikname: Bij het gebruik van de SimWallet op een Android-apparaat verschijnt er een mededeling over het gebruik van FaceTime of iMessage. Dit is opmerkelijk aangezien we dus niet op Apple bezig zijn nu.
- Beperking voor specifieke usecases: Een belangrijke beperking die tijdens de onboarding duidelijk wordt, en expliciet in de Fair Use Policy (FUP) wordt genoemd, is het verbod op het gebruik van de SimWallet als back-up lijn voor bijvoorbeeld een thuisdatacentrum. Het product is uitsluitend bedoeld voor normaal consumentengebruik op mobiele apparaten en niet voor het aanbieden van diensten.
Prestaties en Gebruikservaring
De Odido SimWallet belooft snelle mobiele data, maar de praktijkervaring toont een genuanceerd beeld.
Testscenario Omschrijving
Voor deze tests is een
Google Pixel 6 gebruikt, voorzien van een QPR preview van Android 16. Hoewel deze configuratie normaal gesproken uitstekend functioneert voor dagelijks gebruik, is het relevant dit te vermelden. De meeste snelheidstests zijn uitgevoerd tussen 02:00 en 06:00 uur 's nachts, om eventuele netwerkproblemen als gevolg van drukte te minimaliseren. Alle tests zijn gedaan op een vaste locatie van mij in Zutphen, waar ik normaal gesproken de Wi-Fi-verbinding benut. Een meer uitgebreide test op een locatie met doorgaans minder optimale netwerkdekking zal in een later stadium worden toegevoegd.
Snelheid en netwerkdekking
- Gemeten snelheden: Bij herhaalde snelheidstests werden snelheden gemeten van op zijn best ruim 90 Mbit/s downstream en 19 Mbit/s upstream. Hoewel dit voor de meeste consumententoepassingen voldoende is, schiet het tekort voor server-scenario's of andere bandbreedte-intensieve professionele toepassingen.
- Praktijktest grote bestanden: Bij een test om een 1000MB-bestand te downloaden vanaf een gefixeerde positie midden in de nacht, duurde dit 4 minuten en 44 seconden. Dit komt neer op een ruwe gemiddelde snelheid van slechts 28,17 Mbit/s. Ter vergelijking: via een glasvezelverbinding werd hetzelfde bestand in minder dan 10 seconden gedownload. Dit roept vragen op over de beloofde snelheden in een a-typisch 'real-world scenario' dat niet te anticiperen valt met speedtests via Ookla of Nperf. Bij deze laatste twee tests presteerde het netwerk wel maximaal, met bijvoorbeeld 95 Mbit/s download en 19 Mbit/s upload bij selectie van een test-server in Arnhem.
/f/image/MkkDyAiMHM4k2iHw7dVrq0XX.png?f=fotoalbum_medium)
Snelheidstest: Dagelijkse App-updates en Installaties
Een belangrijk onderdeel van het dagelijks gebruik van mobiele data is het updaten en installeren van applicaties. Bij de Odido SimWallet bleek dit in de praktijk redelijk vloeiend te verlopen.
Resultaten en Observaties
Tijdens tests werden tientallen app-updates voor de mobiele telefoon uitgevoerd, wat vlot verliep. Ook het installeren van apps werd apart gecontroleerd; applicaties van tientallen MB's stonden in de praktijk binnen enkele seconden op de telefoon. Dit suggereert dat de netwerktechnologie mogelijk beter presteert in typische 'echte wereld' scenario's, in tegenstelling tot de langdurige 1000MB download duurtest waarbij de prestaties minder overtuigend waren. De praktijkervaring met app-updates en installaties is in feite vrij goed te behapstukken: snel en flexibel. De gebruiker hoeft niet lang te wachten, en met de dagelijkse limiet van 20GB kan men immers heel wat apps op de telefoon zetten.
- 4G/5G-dekking: Aanvankelijk wordt voornamelijk 4G-dekking waargenomen. Dit kan liggen aan de specifieke testlocatie, zoals Zutphen, waar 5G-netwerken mogelijk nog niet volledig zijn uitgerold.
- Locatie-afhankelijke prestaties: De initiële snelheidstest op een locatie met mindere netwerksnelheden (een "tamme hoek") gaf een minder positief resultaat, wat de noodzaak van herhaalde tests benadrukt.
- Uploadsnelheden: Het uploaden van video's naar Google Foto's via de SimWallet toont de beperkingen van het mobiele netwerk bij alledaagse, bandbreedte-intensieve taken. Zelfs een kleine video van 22MB duurde onverwacht lang om te uploaden. Een test waarbij data naar de andere kant van de wereld werd verstuurd, toonde een beperkte uploadsnelheid van slechts 10 Mbit/s van hier uit. Testen binnen Nederland lieten echter zien dat de uploadsnelheid met wat moeite de 20 Mbit/s kon overschrijden, met downloadsnelheden rond de 90 tot 95 Mbit/s.
Onverwacht Defect bij Netwerkwissel
Op de tweede testdag deed zich een onverwacht defect voor bij het schakelen tussen wifi en de SimWallet. Terwijl ik buiten aan het wandelen was – en overigens sowieso al enigszins gefrustreerd over ongerelateerde zaken – moest ik uiteindelijk de netwerkinstellingen van de telefoon resetten (zonder de eSIM te verwijderen). Pas daarna kon ik eerst succesvol overschakelen naar de Delta SIM en vervolgens de SimWallet weer gebruiken voor data. Het is echter belangrijk hierbij op te merken dat ik gebruikmaak van een QPR-preview van Android 16. Het volledig toeschrijven van dit ongemak aan de SimWallet zou dan ook onterecht kunnen zijn.
Gelimiteerde Functionaliteit: Gelijktijdig Bellen en Data Gebruiken
Bij verdere tests van de SimWallet deed zich een specifiek en reproduceerbaar probleem voor bij gelijktijdig gebruik van bellen en data. Wanneer ik een telefoongesprek voerde via mijn Delta SIM-kaart en tegelijkertijd data probeerde te benutten via de Odido SimWallet (bijvoorbeeld voor het schrijven van een review tijdens het bellen...), viel de dataverbinding consistent weg. Dit probleem trad steeds op en de data kwam pas weer beschikbaar na een volledige herstart van de telefoon, of, zoals recentelijk ontdekt, na het uitschakelen van 'Bellen via 4G' in de instellingen. Het uitschakelen van deze optie zorgt er in ieder geval voor dat de data herstelt na het verbreken van de telefoonverbinding.
:strip_exif()/f/image/DLbjFrl83735ts6zLmOWhhwq.jpg?f=fotoalbum_medium)
Echter, ondanks deze workaround, blijft gelijktijdig bellen en data via de SimWallet op mijn specifieke mobiel met Android nog steeds onmogelijk. Hoewel niet uit te sluiten valt dat de oorzaak bij de QPR-preview van Android 16 ligt, of bij een specifiek technisch mankement van de SimWallet zelf, is dit in de praktijk simpelweg niet acceptabel voor een moderne smartphonegebruiker. Een product dient te werken zoals bedacht voor alledaagse scenario's, inclusief het gelijktijdig voeren van gesprekken en dataverbruik.
:strip_exif()/f/image/fvVPUcVICPTKqacZZfPeheNq.png?f=user_large)
Deze beperking heeft dan ook impact op de algehele beoordeling van de SimWallet. Hoewel het een budgetproduct is en de prijs zeer voordelig, verwacht ik dat de basisfunctionaliteiten naar behoren werken. Dit mankement past bij de 'Aldi-product'-lijn die ik hier omschrijf: het doet krap aan wat het belooft. Voor de veeleisende tweaker die premium features verwacht, zou dit een teleurstelling zijn. Daarom acht ik een beoordeling van drie sterren – een krappe voldoende – in dit geval de meest accurate weergave van de werkelijkheid.
Verwijderen eSIM == Verwijderen tegoed
Deze specifieke bevinding leidde ook tot een poging om de eSIM te verwijderen. Hierbij bleek dat het verwijderen van de eSIM ook resulteert in het verlies van de resterende, reeds betaalde databundel (in dit geval van een 5-dagenbundel). Dit is een belangrijk aandachtspunt: het verwijderen van de eSIM staat gelijk aan het verliezen van de bijbehorende data. Om weer online te komen, was de aanschaf van een nieuwe dagbundel noodzakelijk. Inmiddels staan er hierdoor al meerdere van dergelijke SimWallet eSIM's op de telefoon, wat de gebruikservaring niet ten goede komt. Het eerst toevoegen van een eSIM en dan toevoegen van data werkt namelijk niet zoals verwacht. Alleen als je de aankoop van data doet, dan wordt ook de dan weer opnieuw geïnstalleerde eSIM daadwerkelijk actief met je data.
Het apart toevoegen van een eSIM is op dit moment dus vrij nutteloos (?)* -- >
Update: Dit heb ik later gevonden hier - het was mij niet in 1x duidelijk kennelijk:
/f/image/XPGdm1RlueZ2Ip8WyLdvxXoI.png?f=fotoalbum_medium)
UPDATE: Workaround
Een potentieel verlichtende optie in dit scenario is de functie "Automatische dataschakeling" in Android, zoals te zien in de bijgevoegde afbeeldingen. Wanneer deze optie is ingeschakeld, lijkt het erop dat de telefoon tijdens een telefoongesprek (via de primaire provider, zoals Delta voor bellen) de data kan routeren via diezelfde provider. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens het bellen kortstondig data te gebruiken, zoals voor het bestellen van een pizza. Na het beëindigen van het telefoongesprek kan er vervolgens weer automatisch worden teruggeschakeld naar de SimWallet voor mobiele data.
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/8TMnUzoE38SE06HNpZ5WNXBT.jpg?f=user_large)
Deze functionaliteit is de 'beste' van de huidige, ietwat matige implementaties voor dit specifieke probleem. Het had wellicht een plek verdiend in de officiële FAQ's van Odido, aangezien de "Automatische dataschakeling" hier een aanzienlijk belang heeft voor een soepele gebruikservaring in dual-SIM situaties.
:strip_exif()/f/image/LXlZXDK9Lfbh6gLfKipdJj2E.jpg?f=fotoalbum_medium)
Fair Use Policy (FUP) en datalimiet
- 20GB op volle snelheid: De FUP beschrijft een maximum van 20GB per dag voor redelijk gebruik van het netwerk op volle snelheid. Daarna kan men nog steeds gebruikmaken van het netwerk met 1 Mbit/s up/down.
- Impact op dagelijks gebruik: Hoewel 20GB per dag ruim voldoende is voor de meeste reguliere dagelijkse taken zoals WhatsAppen en urenlang YouTube kijken, wijkt de term "onbeperkt aantal GB's" af van de werkelijke limiet op volle snelheid. Dit zou duidelijker gecommuniceerd kunnen worden als "20GB op volle snelheid en daarna nog steeds online" om misverstanden te voorkomen.
Kostenvergelijking met andere providers
De Odido SimWallet onderscheidt zich door aanzienlijk lagere datatarieven vergeleken met buiten-bundel kosten van traditionele abonnementsproviders. De volgende tabellen onderbouwen dit betoog door een overzicht te geven van de buiten-bundel mechanismen en de berekende kosten voor 20GB data bij diverse providers.
Tabel 1: Overzicht Buiten Bundel Datatarieven (Nederland/EU)
Deze tabel biedt een compact overzicht van de primaire buiten-bundel mechanismen en de bijbehorende tarieven per provider. Dit is waardevol voor een snelle referentie en om de diverse beleidslijnen in één oogopslag te vergelijken.
Provider | Primair Buiten Bundel Mechanisme (NL/EU) | Standaard Tarief per MB (of blok) | Notities |
Vodafone | Bloktarief / Aanvullende bundels | €0,01 per MB (€2,00/200MB) | Voordelige aanvullende bundels beschikbaar. FUP voor Unlimited (50GB EU). Max €60,50 limiet buitenland. |
Delta Mobiel | Per-MB afrekening / Aanvullende bundels | €0,12 per MB | FUP voor Unlimited (25GB EU). Aanvullende bundels beschikbaar. |
KPN | Automatische snelheidsverlaging | €0,00 per MB (bij 64/32 Kbps) | Voorkomt kosten. Aanvullende bundels beschikbaar voor volle snelheid. |
Odido | GB-aanvullers / Snelheidsverlaging | €0,10 per MB (Prepaid) | GB-aanvullers beschikbaar voor volle snelheid (vanaf €8/GB). Gratis 2GB aanvullers voor Unlimited NL. |
Simyo | Per-MB afrekening / Dataplafond | €0,15 per MB | Dataplafond (€0,50/mnd) voorkomt kosten. Aanvullende bundels beschikbaar (500MB/€5). |
YouFone | Per-MB afrekening / Dataplafond | €0,10 per MB | Dataplafond beschikbaar. Aanvullende bundels beschikbaar (vanaf €4,17/GB). |
Ben | Per-MB afrekening | €0,10 per MB | SMS-waarschuwingen bij 80%/100% verbruik. Geen automatische blokkade/snelheidsverlaging vermeld. |
Lebara | Per-MB afrekening met harde cap | €0,10 per MB | Maximaal €50,00 buiten bundel kosten; daarna blokkade. Dataplafond (€0,50/mnd) voorkomt kosten. |
Budget Mobiel | Automatische blokkering | Geen directe buiten bundel kosten | Data geblokkeerd bij bundelverbruik. Aanvullende bundels vereist voor verder gebruik (vanaf €3,50/GB). |
Tele2 (Legacy) | Per-MB afrekening met limiet | €0,0036 per MB | Maximaal €60,50 buiten bundel kosten. Nu onderdeel van Odido. |
Tabel 2: Berekende Kosten voor 20GB Buiten Bundel Data (Nederland/EU)
Deze tabel kwantificeert de financiële impact van oververbruik door de totale kosten voor 20GB buiten bundel data te presenteren. Waar mogelijk zijn de kosten berekend op basis van de meest voordelige manier om 20GB te verkrijgen (via aanvullende bundels), aangezien dit de meest realistische benadering is voor gebruikers die bewust 20GB extra data willen verbruiken.
Provider | Berekeningsmethode voor 20GB | Totale Kosten voor 20GB Buiten Bundel | Notities over 20GB Verkrijging |
Vodafone | Twee 10GB aanvullende bundels | €60,00 | Via aankoop van aanvullende bundels. Standaard per-MB tarief zou €200,00 zijn. |
Delta Mobiel | Tien 2GB aanvullende bundels | €120,00 | Via aankoop van aanvullende bundels. Standaard per-MB tarief zou €2.400,00 zijn. |
KPN | Veertien 1500MB prepaid aanvullende bundels (21GB) | €27,86 | KPN verlaagt standaard de snelheid naar €0,00/MB. Kosten zijn voor 20GB op volle snelheid via prepaid aanvullers. Postpaid aanvullers zouden €159,80 kosten. |
Odido | Eén 12GB + één 6GB + één 2.5GB aanvuller (20.5GB) | €58,00 | Via aankoop van GB-aanvullers. Standaard prepaid per-MB tarief zou €2.000,00 zijn. |
Simyo | Veertig 500MB aanvullende bundels | €200,00 | Via aankoop van aanvullende bundels. Standaard per-MB tarief zou €3.000,00 zijn, of €0,50 met dataplafond. |
YouFone | Zeven 3GB aanvullende bundels (21GB) | €87,50 | Via aankoop van aanvullende bundels. Standaard per-MB tarief zou €2.000,00 zijn. |
Ben | Direct per-MB afrekening | €2.000,00 | Gebaseerd op €0,10/MB. Geen voordelige aanvullende bundels voor 20GB expliciet vermeld. |
Lebara | Harde limiet bereikt | €50,00 | Maximaal 500MB verbruik mogelijk op volle snelheid; daarna blokkade. 20GB op volle snelheid is niet mogelijk buiten de bundel. |
Budget Mobiel | Vier 5GB aanvullende bundels | €70,00 | Data wordt standaard geblokkeerd. Kosten zijn voor 20GB op volle snelheid via aanvullende bundels. |
Tele2 (Legacy) | Harde limiet bereikt | €60,50 | Maximaal €60,50 aan kosten; daarna limiet. Dit is een lage per-MB prijs tot de limiet. |
Overige observaties
- IPv6 ondersteuning: Tijdens de tests is nergens IPv6-ondersteuning waargenomen. Hoewel mobiele providers dit over het algemeen niet lijken aan te bieden, is het een punt van aandacht voor gebruikers die hier wel waarde aan hechten.
- Prijs-kwaliteitverhouding: De SimWallet is een eenvoudig en goedkoop, niet-abonnementsproduct dat direct geschikt is voor eenmalig of beperkt gebruik. De data-tarieven (bijv. 20GB voor €2,50 per dag of 30 dagen voor €25) zijn significant lager dan buitenbundeltarieven van reguliere abonnementsproviders. Dit maakt het een zeer aantrekkelijke optie voor flexibel dataverbruik.
Flexibiliteit in Dual-SIM Gebruik
De Odido eSIM is naadloos geïntegreerd als een extra simkaart naast de reeds gebruikte Delta SIM voor bellen. Bellen via Delta blijft onverminderd functioneren. Android-gebruikers kunnen de eSIM eenvoudig beheren en selecteren voor mobiele data, zoals getoond in de ingevoegde afbeeldingen. Dit biedt de gebruiker de handige mogelijkheid om de eSIM voor data te activeren of deactiveren naar behoefte, zonder de primaire spraakverbinding te beïnvloeden.
/f/image/cKjcOzkVbYvwVi5TnvFz3Dtk.png?f=fotoalbum_medium)
/f/image/fIPDRprxVXHCC6SEcj1lSCdB.png?f=fotoalbum_medium)
De Odido SimWallet presenteert zich als een flexibele en kosteneffectieve data-oplossing voor consumenten in Nederland die behoefte hebben aan tijdelijke mobiele internettoegang. De snelle onboarding en eenvoudige betaal- en gebruiksprocedures dragen zeker bij aan een positieve eerste indruk.
Echter, de term "onbeperkt aantal GB's" in de advertenties staat haaks op de praktijk van 20GB per dag op volle snelheid. Hoewel dit voor de meeste alledaagse gebruiksscenario's ruimschoots voldoende is, voelt het gemis van een duidelijk verbruiksoverzicht in de app, dat je wel via de telefooninstellingen kunt opvragen, als een onnodige omissie. Het geheel ademt daardoor, eerlijk gezegd, een beetje de sfeer van een 'Aldi product'.
Het doet krap aan wat het belooft en dit alles voor een geweldig voordelige prijs. De gemeten snelheden zijn acceptabel voor consumententoepassingen, maar blijven achter bij wat een fijnproever of iemand met veeleisende zakelijke toepassingen zou verwachten, zoals duidelijk werd uit de praktijktest met de 1000MB download. Ondanks de voordelen van de prijs en het gemak, kan de technische implementatie als te simpel ervaren worden. Desondanks blijft de SimWallet een solide keuze voor zijn beoogde doelgroep, vooral gezien de concurrerende prijsstelling, wat duidelijk blijkt uit de vergelijking met buiten-bundel tarieven van andere providers.
Totstandkoming van deze Review
Voor het schrijven en structureren van deze review is gebruik gemaakt van de AI-assistent Google Gemini. De tool heeft geholpen om de tekst zakelijker en rustiger van toon te maken, en was bovendien handig voor de correcte toepassing van de UBB-codes en andere opmaakrichtlijnen voor een Tweakers-review. Het is echter belangrijk te benadrukken dat de inhoud, de observaties, de testresultaten en de conclusies volledig afkomstig zijn van de auteur:
mijn geest, Google's woorden. Dit is een voortzetting van de dialoog die heeft geleid tot deze review:
Gesprek met Google Gemini. Ook heb ik later stukken tekst ingesproken en laten transcriberen om hiervan de output toe te voegen aan de review co-creatie. Met de hand zijn tenslotte details aangepast en verbeterd nog. Dat men niet denkt dat ik mij er met
een Jantje-van-Leiden van af maak...
Update 22 september 2025
Enkele weken later had ik opnieuw nood aan het gebruik van de Sim Wallet van Odido. Ik was met mijn geliefde in Amsterdam, waar we natuurlijk wat mooie foto's wilden schieten en als het ff kon meteen doorsturen her en der maar tegelijkertijd klaagde mijn mobiele abo over krapte qua data. Ik vind het een mooie gelegenheid om deze review mee bij te punten. Ik heb direct de stappen opnieuw doorlopen - dit keer niet op een luizige Pixel 6, maar op een Pixel 10 Pro XL. Dat ging lekker vlot en zonder haperingen. Binnen minder dan 2 minuten had ik de eSIM schoon geïnstalleerd en nog een minuutje later stond mijn dagbundel in Amsterdam te loeien.
Echt wild werd ik niet van de gemeten snelheid alhier. Maar functioneel werkte het bijzonder effectief om te zorgen voor een data-kosten-mitigatie vooral.
Tevens over het commentaar aangaande het gebrek aan 5G in Zutphen - dit heb ik kunnen verifiëren. Precies en exact waar ik besta en loop in Zutphen - is vrijwel geen 5G te vinden. Iets verder op het industrieterrein een beetje en ook in andere gemeenten wel. Wel is iets verder van huis en langs de weg 4G+ te vinden, maar daar woon ik niet precies onder.
Waarom Zutphen ook hier weer eens de vooruitgang blokkeert is mij niet duidelijk, maar het lijkt onderdeel van een bredere trend aangaande deze slapende enclave in het Oosten. Overigens, de snelheid over dit 4G-netwerk is wel veel beter dan in hartje Amsterdam - omdat vooral niet iedereen hier tegelijk wil zijn. Tja!