Achtergrond
Robotstofzuigers leken me altijd overbodig, want in mijn beeld, gebaseerd op de eerste generaties van een jaar of 10 geleden, reden ze maar een beetje willekeurig door de kamers, hopend toevallig wat stof tegen te komen. Dus hoe goed kan zo'n ding nou werken?
Omdat ik door omstandigheden wel wat hulp in de huishouding kon gebruiken, ging ik toch maar eens kijken hoe goed de huidige generatie werkt en of dat misschien toch een optie zou zijn om de schoonmaaklast wat te verminderen.
Nou, na aardig wat tijd besteed te hebben op o.a. vacuumwars, kwam ik tot de conclusie dat er heel veel vooruitgang is geboekt in de afgelopen jaren, qua navigatie, zuigkracht, etc.
Zeker het merk Dreame timmert goed aan de weg en heeft een uitgebreide keuze aan modellen.
In eerste instantie kwamen we qua gewenste functies uit op de L10s Pro, maar vanwege het kleine prijsverschil toch gekozen voor de L10s Plus. Die is identiek, maar komt met een automatisch leegstation (waarover later meer) i.p.v. een oplaadstation. Dat beetje luxe wilde ik mezelf wel gunnen

Ervaring
Stofzuigen
Inmiddels zijn we ruim 2 maanden verder en nog steeds erg tevreden! Ik wilde hem eerst Dustbin Timberlake noemen, maar uiteindelijk vonden we Dusty (Springfield) beter passen.
Elke 5 a 6 dagen mag ze haar ronde doen over 3 verdiepingen. Een "4e verdieping" hebben we in de app in gebruik voor de badkamer, die is weliswaar op de eerste verdieping, maar daar kan Dusty niet zelfstandig komen vanwege de plaats van de deur. Tijdens haar rondes kan ze prima de weg vinden (lidar, camera en andere sensoren), al rijdt ze heel soms niet helemaal strak langs een plint of muur. De app werkt tot nu toe prima en best vlot, je kunt goed volgen waar de stofzuiger rondrijdt en welke route ze gevolgd heeft. Ook de zuigkracht en natheid van de dweilen is tijdens gebruik in te stellen.
Dweilen
Over de dweilfunctie gesproken, we twijfelden of die voor ons nodig was, eigenlijk niet, want op de begane grond dweilen we niet i.v.m. vochtgevoelig parket en een hoogpolig kleed, waar geen enkele mop-lift functie hoog genoeg voor kan. Daarnaast hebben we geen kinderen of huisdieren die de boel bevuilen dus op de andere verdiepingen hoeft het voor ons ook niet per se.
Maar omdat de modellen die wat beter door de kamers kunnen navigeren (lidar) deze functie er meestal standaard op hebben zitten, was het voor ons prima als er toch een dweilfunctie op zat. En ik moet zeggen dat op de verdiepingen die we wel laten dweilen, dit ook best aardig werkt. De eerste keren waren de mop pads na afloop behoorlijk smoezelig, maar na meerdere keren moppen zijn ze steeds minder bevuild.
Leegstation
Dan het automatische leegstation, ook dat stond vooraf niet op onze eisenlijst, ik dacht het stofreservoir gewoon af en toe in de vuilnisbak te gaan legen. Maar gezien de zeer geringe meerprijs hebben we het er toch bij genomen en daar ben ik uiteindelijk wel heel erg blij mee! Na elke verdieping laat ik Dusty even legen en dat werkt prima (hoewel het stofreservoir dan meestal minder dan een kwart vol is). Eens in de paar maanden moet je als onderdeel van het schoonmaken van de stofzuiger ook het filter van het stofreservoir loshalen, leegtikken en spoelen, dat was eigenlijk de enige plek waar wat stof te vinden was, de rest van het reservoir wordt keurig leeggezogen.
Standaard worden er 2 stofzakken meegeleverd (1 geïnstalleerd en 1 reserve los) en daar kunnen we nog wel even mee voort, maar dan moet ik wel zeggen dat we groter vuil zelf al weggooien dus Dusty heeft vooral stof en kleiner vuil om op te zuigen. Elke paar weken ga ik zelf met de grote stofzuiger het huis door voor een echt grondige ronde en dan vooral op de plekken waar Dusty niet kan komen.
Dus al met al zijn we blij met deze aanwinst, ik hoef niet meer zo vaak zelf te stofzuigen en in de tussentijd blijft alles er netjes uitzien doordat Dusty in ieder geval alle voor haar bereikbare stukken schoon houdt.
Mocht je vragen hebben, laat gerust een comment achter.