Lenovo Yoga Slim 7 15ILL9 (83HM002MMH) Review
13 juli 2025, laatste update op 13 juli 2025, 199 views
Rapporteer
Product gekocht
Uitstekende ultra mobile laptop als je het ietwat grotere formaat en gewicht geen probleem vindt.
Pluspunten
- Scherm
- Toetsenbord
- Batterijduur
- Geluidsproductie
- Aansluitmogelijkheden
- Bouwkwaliteit
Ik zocht een "ultra mobile" laptop voor eigen gebruik en ben uiteindelijk op deze uitgekomen. Belangrijkste redenen waren de cpu, het formaat en het scherm.
Dankzij de Intel Lunar Lake CPU is deze laptop zowel snel (in de meeste huis tuin en keuken taken dan) als zuinig en gaat dus lang mee op de batterij en is stil. Veel andere laptops in dit segment hebben een Qualcomm ARM CPU en dat leek me geen goed idee i.v.m. compatabiliteitsproblemen. Snellere Intel/AMD CPUs zijn dan weer grotere energieslurpers met dito lage batterijduur, hogere temperatuur en fan noise.
Daarnaast is dit een van de weinige 15.3 inch laptops die nog "ultra mobile" genoemd kan worden: de meeste concurrenten zijn 14 inch, wat ik toch net iets te klein vind. Wellicht is 14.5 - 15 inch de sweet spot, maar daarin is dan weer bijna niks te krijgen. Nadeel hiervan is het gewicht, wat met 1.5 kg iets hoger is dan de kleinere concurrentie (1.25 kg doorgaans).
Het scherm is een "ouderwets" IPS scherm, waar de meeste concurrenten uitgerust zijn met een OLED scherm. Dit lijkt misschien mooi voor video en foto's, maar voor tekst vind ik het irritant, vanwege de afwijkende subpixelstructuur, waardoor je rare color fringing krijgt waar ik maar niet aan kan wennen. Ook het touch screen blijkt toch handiger dan ik eerder gedacht had, iets wat veel OLED schermen ook moeten missen.
Toetsenbord is uitstekend en het touchpad is prima maar helaas niet haptisch. Speakers zijn oké voor een laptop.
Aansluitmogelijkheden zijn prima. Ideaal zijn de Thunderbolt aansluitingen, waardoor ik deze laptop in mijn Thunderbold dock kan steken (die ik voornameleijk gebruik voor mijn werklaptop) en meteen kan laden en 2 schermen, toetsenbord, muis en netwerk tot mijn beschikking heb.
Enige echte minpuntje is de powerknop die op een onhandige plek zit, namelijk rechts op de body. Als je de laptop oppakt kan het voorkomen dat je deze knop per ongeluk indrukt en zodoende de laptop op de slaapstand zet.