TCL 34R83Q Zwart Review
13 juli 2025, laatste update op 13 juli 2025, 77 views
Rapporteer
Product gekocht
Ik gebruik dit scherm nu een jaar en ben er erg tevreden mee, vooral voor thuiswerken en gamen op mijn PC. Ik was op zoek naar een breedbeeldmonitor die geschikt is voor beide toepassingen. Ik gebruik het scherm op 144Hz met 10-bit kleur. Voor HDR gebruik ik local dimming, terwijl ik voor SDR-content de sRGB-modus gebruik. Gelukkig schakelt het scherm dit automatisch om.
De HDR-weergave op dit scherm is indrukwekkend. Soms is het beeld zelfs zo fel dat ik even moet wegkijken. Kleuren in de sRGB-modus zijn accuraat en zwartwaarden zijn diep, zeker voor een VA-paneel – al blijven ze natuurlijk niet op het niveau van OLED. Ghosting en smearing zijn aanwezig, maar vallen mij in de praktijk nauwelijks op.
Ik zou dit scherm zeker aanraden aan mensen met vergelijkbare wensen: een monitor die geschikt is voor zowel thuiswerken als gamen. Voor alleen gamen zou ik voor een OLED gaan.
Pluspunten
- HDR is echt fel
- 144hz 10bit
- Geschikt voor werk en games
Minpunten
- Voor hetzelfde geld heb je een OLED
- Blijft toch een VA paneel (maar wel een goed VA paneel)
- Kijkhoeken zijn slecht
Ik heb dit scherm nu inmiddels een jaar, en voor mijn specifieke gebruikerswensen ben ik er erg blij mee. Ik zocht naar een mooie breedbeeldmonitor die geschikt was voor zowel thuiswerk als gamen – waarbij ik het dan specifiek gebruik voor gamen op mijn pc.
Voor mij viel OLED daarom af. Alleen al het idee dat bij langdurig gebruik van een OLED-monitor er risico is op burn-in, zou ervoor zorgen dat ik er niet van kan genieten. Ik heb zelf een OLED-tv om series te streamen en PS5-spellen op te spelen, en daarvoor is OLED heel geschikt. Maar vooral voor mijn werk, waarbij ik veel browsertabs en soms Excel-sheets voor lange tijd open heb staan, lijkt OLED mij niet geschikt.
Daarom viel mijn oog op deze monitor, en na een jaar moet ik zeggen dat ik zeer tevreden ben. HDR-content is erg mooi op dit scherm, en het licht kan zo fel zijn in sommige scènes dat ik haast weg moet kijken. Ook in sRGB-modus valt er op de weergave van kleuren op dit scherm weinig aan te merken. Zwart is op dit paneel ook erg mooi in vergelijking met andere typen schermen (maar nog niet zo goed als op een OLED-monitor, natuurlijk).
Het blijft wel een VA-paneel, dus er is wat ghosting en smearing – maar eerlijk gezegd valt dat mij reuze mee. In de praktijk stoort het me nergens, alleen als je er specifiek naar zoekt valt het op. De kijkhoeken zijn natuurlijk wel echt significant minder, maar persoonlijk stoort mij dat ook niet – ik zit toch zelf recht voor de monitor.
Bij dagelijks gebruik draai ik dit scherm op 144Hz, 10-bit kleur, waarbij ik local dimming alleen aan heb voor HDR-content, en voor SDR-content de sRGB-modus gebruik. Gelukkig hoef je het wisselen tussen wel of geen local dimming niet handmatig te doen, maar kan dit gewoon ingesteld worden in het menu.
Dan de conclusie: ik zou dit scherm zeker aanraden voor mensen met dezelfde gebruikerswensen als ik – dus voor gebruik voor thuiswerk en gamen. Zoek je een scherm waarop je alleen wilt gamen, dan zie ik geen enkele reden om niet gewoon voor een OLED te gaan.