Inleiding
Via Tweakers zag ik een actie om een Hisense TV te mogen reviewen voor een korting op de TV of een waardebon. Daar ik nog nooit een review had geschreven, leek me dit een mooie kans om een eerste ervaring op te doen!
Wat zit er in de doos
De doos ziet er stevig uit, bij het openen zitten er aan de bovenzijde de volgende onderdelen verpakt: 2 stevige TV voetjes, een plastic cover en een zakje met de handleiding, boekjes, montage schroefjes en de remote.
Uiterlijk en aansluitingen
Uiterlijk
De voorzijde ziet er strak uit. De TV heeft aan de bovenzijde en de zijkanten zeer kleine bezels van 1mm en aan de onderkant is deze 10mm. Deze bezels zijn van geborsteld metaal en ziet er wel stoer uit. De voetjes zien er door de zwarte kleur wat industrieel uit. Er zit ook een plastic kap bij voor over de voetjes, echter ziet dit er kwalitatief wat goedkoper uit en ik zou deze persoonlijk dan ook niet gebruiken.
De TV is zonder voet is zo'n 77 mm dik, wat in verhouding tot mijn huidige 5 jaar oude Samsung 55RU8000 (59mm) toch best fors is.
Aan de achterzijde van het scherm zit een VESA 400x200 mm aansluitpunt, handig voor als je de TV wilt ophangen.
Aansluitingen
Qua aansluitingen lijken er best veel opties beschikbaar te zijn met de Hisense 55U7Q, namelijk:
- 2x USB-A poort(Waarvan 1x USB 3.0 en de andere USB 2.0)
- 3x HDMI-4K poort (waarvan 1 eARC ondersteunt)
- LAN-poort
- CI+ module
- DVB-S en DVB-T aansluiting
- 2x 3.5mm Audio-poorten
- Digital Audio Out-poort
1e keer opstarten
Bij het eerste keer opstarten word uiteraard gevraagd in welke taal de TV ingesteld mag worden. Na de bevestiging van de keuze komt er een pop met de vraag hoe de settings geïnstalleerd dienen te worden.
Hierbij kan gekozen worden:
1) Via de VIDAA app
2) Via de televisie
Daar ik de TV alleen voor de review wilde testen, heb ik voor optie 2 gekozen. Hierbij word de ervaring wat uitgebreider aangezien je zelf meer moet instellen. Via de VIDAA app gaat de TV namelijk reeds gekoppelde apps en settings overnemen van een bestaand profiel.
Ik verwachtte dat ik veel settings zelf diende in te stellen, echter na het instellen van een wifi wachtwoord en wat privacy agreements kwam ik al in het hoofdmenu uit. Daar ik de handmatige optie verkozen had, zijn allerlei standaard apps geïnstalleerd op de TV.
Smart-tv
Home-scherm
Het startscherm van de TV laat een weergave zien van alle apps die op de tv geïnstalleerd zijn.
Bovenin worden filmpjes weergegeven met reclame van de Hisense applicaties (World cup bijvoorbeeld). Daaronder zijn in lint vorm de andere applicaties en aanbevelingen te zien. Aan de linkerzijde is een rij met functies te zien.
Daar het volledige scherm gevuld word met settings, icoontjes, filmpjes en voorkeuren ziet dit er erg druk uit.
Bij de functies van de TV kan gekozen worden uit:
- Je profiel
- Hierin staan prive settings als je ingelogged bent
- Zoekfunctie
- Handige functie om films of apps te zoeken in library vorm
- FIFA CWC 2025
- Gepromote app van Hisense om wedstrijden te kijken
- Kinderen
- Sub indeling voor kindvriendelijke applicaties
- Spelletjes
- Games die geinstalleerd kunnen worden
- Meldingen
- Berichten over reclame, updates of aanbiedingen
- Instellingen
- Menu voor de instellingen te wijzigen zoals beeld of geluidsinstellingen
Applicaties
De TV biedt een scala aan applicaties om films of series te streamen, voorbeelden hiervan zijn Netflix, Prime, Apple play, Disney Plus, Canal+ en HBO Max. Daarbuiten is er ook een app store waar nog vanalles gedownload kan worden aan games, kids kanalen en muziek apps. Hierin lijkt de keuze best groot, zelf gebruik ik weinig tot geen van deze apps.
Algemene beoordeling
Featureset
De TV beschikt over HI-View AI Engine, door deze optie te activeren zou het kijkgenot vergroot moeten worden daar AI in te zetten voor beeldverfijning.
Met deze optie lijkt het beeld wel iets scherper te worden maar de improvements zijn maar minimaal.
Contrast en helderheid
De helderheid is redelijk goed te noemen. In een donkere omgeving geeft het beeld een mooie weergave met prima kleuren. Met aanpassing van de local dimming kan het beeld nog iets verfijnd worden. Echter als er teveel licht op het scherm valt dan komt er al snel reflectie op het scherm.
De kijkhoek is niet heel erg groot, als je te ver langs de TV gaat staan dan vervagen als snel de kleuren en het contrast.
Pixeldefecten & Inbrandgevoeligheid
Daar ik de TV niet op lange termijn gebruik is het lastig te constateren of er inbrandgevoeligheid is. Ik heb de TV een uur op hetzelfde scherm laten staan echter was er achteraf niks raars te zien aan het scherm. Qua pixels heb ik ook geen bijzonderheden kunnen ontdekken.
Kleurweergave
De kleurweergave is in het algemeen goed, door de minileds kan een hogere kleurweergave bereikt worden en deze zien er ook goed uit.
Het enige wat mij wel opvalt is dat bij de lichtere groentinten dat deze wat minder fijn uit de verf komen.
Bouwkwaliteit
De TV rondom is gemaakt van geborsteld metaal, dit ziet er degelijk en kwalitatief goed uit. De achterzijde is van plastic en dit voelt toch wel wat inferieur of goedkoop. De voetjes of poten zijn van zeer degelijke kwaliteit, de kap die er overheen komt helaas dan weer niet. In het algeheel voelt de TV wel als degelijk aan.
Geluidsproductie
De TV beschikt over interne speakers van 2x10 watt en een sub woofer van 20 watt RMS. Het geluid klinkt aardig goed op normaal geluidsniveau, eigenlijk beter als verwacht. Je merkt echter wel dat als je het volume hoger zet dat het geluid wat scheller begint te worden. Ook is de sub woofer minimaal aanwezig, ik hou zelf van muziek met veel diepe Bass er in, echter is dit bij deze TV niet heel erg diep.
De verwachting is dan ook dat het beter is om met een soundbar te werken om een betere geluidsbeleving te creëren.
Prijs
Ten tijde dat ik deze review schrijf is de TV verkrijgbaar voor 989,- Euro.
Voor een minder bekend merk vind ik dit toch al wat aan de hogere kant.
De TV doet waarvoor hij gemaakt is, hij geeft een vrij mooi 4K beeld en bij een niet al te hoog volume is het ook een mooi geluid. Als je echter iets dieper kijkt en luistert dan vallen er wel een paar dingen op. Het beeld word niet altijd vlekkeloos weergegeven en ook de sub woofer brengt niet zoveel met zich mee. Vooral in het lage bereik is deze minimaal tot niet aanwezig.
Daar dit de meest basale variant van de reeks is kan ik wellicht ook niet de beste resultaten verwachten.