Samsung Neo QLED QN900F 65" Zwart Review
11 juli 2025, laatste update op 11 juli 2025, 120 views
Rapporteer
Product gekocht
Enkele weken in gebruik. TV bevalt goed, mooi beeld, enkele kleine irritaties.
De uitstraling van het metalen frame rond het scherm oogt goed i.c.m. Art mode.
Pluspunten
- Mooi, helder scherm
- Mat scherm bevalt goed
- Metal frame ziet er goed uit icm Art mode
Minpunten
- Dolby Vision niet ondersteund
- Art-mode aanzetten is omslachtig
- ARC problemen
Met de sterk uiteenlopende wensen van mij en mijn vrouw, bleek het erg lastig een tv te vinden waar we het allebei mee eens waren. Ik wilde graag een hoge kwaliteit scherm met mooi beeld, bij voorkeur voor een redelijke prijs.
Mijn vrouw wilde een Samsung Frame.
Deze TV bracht onze wensen samen met een frame-achtige look, Art mode en een goed QLED display.
Display
De tv heeft een mat display, wat in een verlichte woonkamer heel fijn kijkt. Geen weerspiegelingen van verlichting of andere zaken meer die je beeld verstoren. Het nadeel is wel dat de tv gevoeliger is voor strijklicht. Aan het eind van de middag kan er bij ons zonlicht van opzij op de tv vallen, waardoor het beeld minder goed zichtbaar is.
Met de helderheid van het beeld zit het goed, in een verlichte woonkamer is alles goed te zien, maar als je de lichten dimt komt het scherm echt tot leven, helemaal met HDR content.
Daar zit ook meteen een van de zwaktes van Samsung: Dolby Vision wordt niet ondersteund. Gelukkig komt er steeds meer HDR10+ content beschikbaar, wat wel ondersteund wordt.
Local Dimming werkt redelijk goed. Meestal doet de tv zelf goed z'n werk en merk je niets van wat er achter de schermen (pun intended) gebeurt met local dimming. De momenten dat het wel zichtbaar is:
- Bij witte ondertiteling op een donker beeld zie je af en toe blooming: het gebied rond de tekst is dan helderder dan de bedoeling is. Waar mogelijk heb ik de ondertitels grijs gemaakt, waardoor dit niet meer speelt.
- bij ondertiteling die over een contrastovergang gaat, hierbij varieert de helderheid van de ondertiteling. Het valt op maar is voor mij niet erg storend.
- Donkere scenes met korte heldere momenten. De openingscene van Star Wars: The Rise of Skywalker is voornamelijk donker met veel bliksemflitsen. Je merkt dat de tv dan niet echt weet op welk niveu de backlight gezet moet worden, waarbij ook de zwarte balken boven en onder het beeld iets oplichten. Dit lijkt een van de meest uitdagende scenes voor deze displaytechniek, het is mij verder nog nergens opgevallen.
8K, tsja, voor ons was 4K ook prima geweest, zeker omdat de 8K is beperkt tot demo filmpjes op youtube. Ik ben ook nog niet overtuigd van de noodzaak van 8K op een 65" display, maar er was geen 4K tv die onze specifieke tv eisen had.
De 8K upscaling doet z'n werk verder prima zonder dat het opvalt, dus daar heb ik niets over op te merken.
Frame + art mode
In tegenstelling tot de meeste tv's is dit model afgwerkt met een metalen frame. Het is een kwestie van smaak of je dit wil; ik vind het mooi staan. De combinatie met art-mode waarbij de tv zich voordoet als schilderij werkt helemaal goed, omdat je daar ook een dergelijke lijst verwacht.
Bij dit model kost het wel enkele handelingen om de art-mode aan te zetten. Met de uitknop gaat de tv gewoon uit, art-mode moet je in het menu selecteren. Een snelkoppeling of knop op de afstandsbediening zou welkom zijn hiervoor.
Irritaties
De grootste irritatie is dat HDMI-ARC niet werkt met mijn Pioneer receiver van 12 jaar oud. Dolby digital via ARC zorgt voor veel digitaal gekraak over de speakers. Voor nu staat ARC dan ook uit, maar daardoor werkt HDMI-CEC ook niet en heb ik een tweede afstandsbediening nodig om het volume aan te passen.