Wat zit er in de doos
- XGIMI MoGo 4
- Voeding
- Afstandsbediening + batterijen
- Magnetische lens voor ambient effect
- Handleiding
Bouwkwaliteit en afwerking
De projector voelt solide aan en is mooi vormgegeven. De cilindervorm maakt hem ook handzaam al is het best een fors ding. Qua aansluitingen beschikt hij aan de ene kant over een USB-C poort en powerknop en aan de andere kant over een USB-A, HDMI en infrarood-ontvanger. Bovenaan heb je de uitlaat van de ventilator en onderaan een mount die toelaat de projector op een statief te monteren. Het roteren en richten voelt goed aan en de projector blijft stevig op de ingestelde positie staan.
Gebruiksgemak
Vermoedelijk het sterkste punt van deze projector. Je kan hem werkelijk overal zetten en richten op een lege muur of stuk plafond. De auto skew zet het beeld snel en redelijk goed, al is er dikwijls wel nog manuele 'fine tuning' nodig voor de perfecte vorm. De automatische scherpstelling laat echter geregeld te wensen over, maar kan gelukkig makkelijk via een paar handelingen op de afstandsbediening gecorrigeerd worden.
Om het toestel te starten als BT-speaker dien je gewoon de powerknop een paar seconden in te drukken. Wil je projecteren, dan schuif je hem omhoog en draai je hem in de gewenste positie waarbij hij automatisch opstart. Uitschakelen kan door de powerknop in te drukken of de projector naar beneden te draaien en weer dicht te schuiven.
Featureset
Deze is best uitgebreid. Door Google TV heb je een erg groot aanbod aan apps en door de aanwezigheid van de ingebouwde speaker kan je hem ook als BT-speaker gebruiken. Ik heb het toestel een kleine week in gebruik bij het schrijven van deze review en gebruikte hem als volgt:
- In de badkamer tijdens een bad als muziekspeler, met weergave van een fotoalbum van onze vakantie vorige zomer of Spotify video.
- Als +-200" scherm voor het kijken van een film.
- Als BT-speaker tijdens de lunch.
- Als 2e scherm voor m'n partner wanneer ik voetbal keek (geprojecteerd op plafond).
Bijgevoegd vind je ook een extra lens die magnetisch vastklikt op de voorkant. Vervolgens kan je een app installeren die dan automatisch een soort ambient-mode start bij het vastklikken van de lens waarbij rustgevende muziek wordt afgespeeld. Door met je hand voor de projectie te swipen kan je dan de geprojecteerde bol van kleur doen veranderen. Voor mij persoonlijk niets meer dan een gimmick en iets wat ik niet snel opnieuw zal gebruiken.
De projector komt verder met 2 afstandsbedieningen:
De eerste en ook de grootste van de 2 heeft backlit-knoppen voor de belangrijkste functies en werkt via bluetooth. Leuk is dat deze knoppen oplichten wanneer je de afstandsbediening beweegt en je de afstandsbediening niet hoeft te richten naar de projector. Verder zijn er ook dedicated streaming knoppen voor YouTube, Netflix en Prime en gezien ik deze services allemaal gebruik is dit voor mij welgekomen, maar anderen ervaren dat mogelijks anders. De 4e knop is een shortcut-knop die je zelf kan instellen, je hebt keuze uit een mute-knop of het wijzigen van het omgevingslicht (ambient light). Die keuze was snel gemaakt gezien een mute-knop ontbreekt op beide afstandsbedieningen en dat toch een knop is die ik voortdurend gebruik om bv. reclame te dempen. De andere functie (omgevingslicht) vind ik vrij zinloos want dat is de kleur van de ring onderaan die de projector heeft als je hem enkel als speaker gebruikt. Die hoef ik dus niet vaak te wijzigen.
De tweede afstandsbediening hangt standaard aan de projector en is erg basic qua functionaliteit. Deze werkt via infrarood dus moet naar de juiste kant van de projector gericht worden wat niet praktisch werkt. Wellicht handig in het geval je de andere afstandsbediening vergeten bent of niet terugvindt.
Prestaties, beeld, scherpstelling en geluid
De initiële setup duurde best lang, vooraleer je Google TV ingesteld hebt ben je al snel een goed half uur verder. Eens dat gebeurd is, duurt het iets minder dan 1 minuut vooraleer de projector opgestart is na het inschakelen.
Wanneer de projector verplaatst wordt of anders gericht wordt, zal deze zelf het beeld corrigeren via auto skew en automatische scherpstelling. Beide zijn echter zelden perfect en vragen dus dikwijls nog manuele correctie, vooral het scherpstellen. Gelukkig is hiervoor een knop voorzien op de afstandsbediening waardoor dit snel is aangepast.
Er zijn 10 helderheidsniveaus en 3 modi. Op batterij werkt de projector standaard in de eco-mode wat gelijk staat aan niveau 3. Wanneer hij is aangesloten op de voeding, gaat hij automatisch naar de standaard-mode waarbij de helderheid maximaal staat. Indien de kamer volledig verduisterd is, geeft de projector zat licht, maar overdag met invallend licht verlies je best wat detail. Dat is echter perfect normaal voor een projector en op dat gebied zal hij nooit zo goed scoren als bv. een televisie. Het beeld vergelijken met mijn 77" G2 LG OLED zou bijvoorbeeld niet fair zijn, die kost ook een veelvoud van deze projector. Het wow-effect moet meer komen van de grootte van de projectie en niet van de kwaliteit van het beeld.
Het opladen gaat niet bijzonder snel, ondanks de bijgeleverde 65W adapter. Ik merk echter dat ik hem meestal aansluit op de voeding om het beeld zo helder mogelijk te hebben zonder dat de batterij leegloopt.
Het geluid van de ingebouwde speaker is oké en klinkt zuiver, maar verwacht geen diepe of hoogwaardige bass. Mijn JBL Flip 5 speaker geeft bv. een pak voller en beter geluid. Indien gewenst kan je altijd BT-oortjes of een BT-speaker aansluiten voor extern geluid. Bij het kijken van een film ervaarde ik dit echter niet als storend dus het is zeker niet slecht.
Warmte- en geluidsproductie
Qua geluid kan ik kort zijn, deze projector is echt muisstil. Je moet bijna met je oor er tegenaan zitten om het geluid van de fan op te pikken. Zodra je iets van content afspeelt en er dus geluid uit de speaker komt, hoor je al helemaal niets meer.
Op gebied van warmteproductie moet ik nog verder onderzoek doen, maar ik had nooit het gevoel dat dit veel was. Wel rook ik bij gebruik soms een lichte geur van verwarmde lucht, afkomstig van de fan.
Prijs
De prijs lijkt me redelijk normaal voor wat deze projector biedt. Ik zat zelf al even te azen op de BenQ GV50 welke een 100€ meer kost maar voor de rest vergelijkbaar is. Qua vormgeving vind ik de XGIMI echter praktischer en gezien ik deze gratis ontving in ruil voor deze review, kan ik mij er moeilijk over uitspreken. Gezien de veelzijdigheid en de usecases van dit toestel, zou ik hem zeker durven aanbevelen.
Ben je op zoek naar een vaste projector voor dagelijks gebruik in bv. je living, dan denk ik dat er betere alternatieven zijn qua beeldkwaliteit. Ben je echter op zoek naar een veelzijdige projector die je overal kan plaatsen om tv te kijken, muziek te luisteren of bv. je vakantiekiekjes aan familie en vrienden te tonen, dan is de XGIMI MoGo 4 volgens mij een ideale aankoop. Het beeld en geluid is gewoon goed, maar vooral de draagbaarheid en het gebruiksgemak maken dit toestel voor mij een aanrader. Ik ben Tweakers en XGIMI dan ook erg dankbaar voor deze actie.