Voor wie is deze laptop?
Dit is een laptop voor iemand die een wat meer lichtere gaming of grafische werkzaamheden laptop (2,1 KG + 800 gram oplader) zoekt, in deze gewichtsklasse is dit het beste wat je kan krijgen.
Lichtere laptops hebben compromissen gezien ze simpelweg niet meer ruimte voor koeling hebben, en er dus energiezuinigere of, wattage gelimiteerde componenten worden gebruikt.
Wil je een laptop die het maximale uit de componenten weet te persen? Dan zul je voor de zwaardere jongens met meer ruimte voor koeling moeten gaan.
Waarom deze laptop?
Kijk je naar laptops onder de 2,3 KG (wat werkt de Pricewatch toch heerlijk!) met een RTX 5080, dan zijn er op moment van schrijven de ASUS ROG Zephyrus, MSI Stealth, Razer Blade, BTO X-Book en Alternate Thunderstorm.
Ik wilde graag een 16" laptop van een groot merk maar de ASUS ROG Zephyrus en MSI Stealth hebben een gelimiteerde max TGP, 120W voor de ASUS en slechts 105W voor de MSI. De TGP van de Razer Blade gaat tot de maximale 175W.
Bij deze CPU reeks zit het geheugen vast gesoldeerd, hoewel je met 32 GB prima uit de voeten kunt heb ik toch maar voor de 64 GB variant gekozen.
Waarom de RTX 5080?
De RTX 5080 is wat mij betreft al duur genoeg, de RTX 5090 variant (met 32 GB i.p.v. 64 GB) kost 600 euro meer. Ik heb ook het model met de RTX 5070Ti overwogen, hoewel je met 12 GB VRAM de komende paar jaar nog prima vooruit kan wilde ik toch voor iets toekomst bestendigers gaan.
Daarnaast had ik voorheen een RTX 3070 laptop en wilde nu toch wel een stapje hoger.
Prestaties
Deze laptop is gericht op gamen met een 1440p/1600p resolutie al kan deze ook een 4K resolutie met hoge instellingen in de meeste gevallen prima aan.
Om een idee van de prestaties te krijgen raad ik aan de review van Jelle van het RTX 5090 model te lezen (
https://tweakers.net/revi...-de-mobiele-rtx-5090.html) gezien ik geen uitvoerige benchmarks en tests heb gedraaid.
Dit RTX 5080 model presteert gemiddeld 10% lager in games met 1080p resolutie, gemiddeld 13% lager met 1440p en gemiddeld 15-16% lager met 4K.
Tegenover het RTX 5070 Ti model presteert de RTX 5080 gemiddeld 13% hoger met 1080p, gemiddeld 17-18% hoger met 1440p en gemiddeld 23% hoger met 4K resolutie.
De prestatieverschillen data heb ik van video's van Jarrod's Tech, die tests zijn echter wel op laptops met dezelfde CPU uitgevoerd dus het feit dat het duurdere broertje een iets betere CPU heeft kan het verschil iets groter maken.
Kritiek puntjes
Het grootste minpunt naar mijn mening is de CPU reeks, de AMD AI Ryzen 9 CPU's zijn zeker nog heel capabel maar de Intel concurrenten doen het toch wel een stukje beter maargoed, dan kom je al snel uit bij zwaardere laptops.
Daarnaast vind ik het jammer dat deze laptop alleen met een AMD Ryzen AI 9 365 wordt geleverd en er geen AMD Ryzen AI 9 HX 370 optie is, die is alleen i.c.m. de RTX 5090 beschikbaar.
Omtrent gaming, op GPU vlak doet deze laptop het fantastisch maar bij games waar de CPU wat belangrijker is loopt hij wat achter op de concurrentie.
Razer heeft Synapse als software om laptop instellingen zoals o.a. prestatieprofielen, sneltoetsen en de equalizer in te stellen. Ik merkte op dat die applicatie bij mij stottering veroorzaakt tijdens het gamen.
Na wat zoekwerk blijkt Razer dat probleem te bevestigen. Voor nu zijn er 2 workarounds om het te verhelpen.
Je kunt de Razer Synapse software sluiten, of je kunt de pollingsnelheid/rate van je muis (hoe vaak de muis informatie aan je computer rapporteert per seconde) verlagen, bij mij stond dat op 1000, verlaag ik het naar 250, dan heb ik geen last van stottering meer.
Goed om van te voren te weten, op het web wordt redelijk wat geklaagd over dubbele toetsaanslagen door de software en problemen met het trackpad, ik ervaar die problemen niet.
Hij kost aardig wat maar daar krijg je ook zeker een erg premium product voor terug.
Ik ben tot zover ontzettend tevreden, hij draait fantastisch, gamed erg goed en ben erg onder de indruk dat ze toch zoveel kracht in zo'n dunne behuizing hebben weten te proppen.