€ 699,- bij Informatique

MSI Claw - A1M (Ultra 5 135H) Zwart Review

1 juli 2025, laatste update op 3 augustus 2025, 282 views Rapporteer
Product gekocht 0

Mooi scherm en prima ergonomie. Maar windows op een handheld is een drama. MSI software is slecht en ook de hardware laat het vaak afweten met traag en vaak niet werkende speciale knoppen en verlichting.

EDIT: Check mijn up-to-date aanvullende info helemaal onderaan uitgebreide toelichting!
Afbeeldingen zijn toegevoegd. Goede tip voor boost performance.

Pluspunten

• Mooi scherm
  • Goede ergonomie (voelt goed in de handen)
  • Er is een alternatieve SteamOS (Bazzite MSI claw beta) installatie mogelijk

Minpunten

• Windows
  • MSI software
  • Omslachtig
  • Geen handheld/console ervaring
  • Glitchy verlichting

2 van 5 sterren (Slecht)
Met desktop pc’s gebruik ik graag Linux Mint, Bazzite en ChachyOS.
Met Bazzite heb je dan ook steamos/gamemode, al is de MSI Claw versie nog in beta en dus ga ik daar nog niet voor.
Windows met msi claw is momenteel veel sneller dan de Bazzite beta helaas.
Waarom Msi voor Intel is gegaan is mij een vraagteken aangezien AMD hardware straight out of the box nice was geweest voor bijvoorbeeld chimeraos, bazzite, cachyos handheld edition en nobara.

Ben ook wel aardig bekend met Windows 10 en 11, al vind ik het een minder goede keuze voor handheld devices.
Wat een omslachtige bedoeling met een handheld en het voelt niet als een console experience.
Het gehele installatie proces met msi claw en win11 was voor mij ook een drama.
Update dit en dat, duurt een eeuwigheid en dan allemaal bloatware dat je handmatig weer kan verwijderen.
Ben ook bekend met steamos aangezien in het bezit van een steamdeck voor al meer dan 2 jaar.
Steamdeck komt er in testen ook beter voor te liggen vergeleken met de msi claw.
Maar de steamdeck heeft dan ook een veel lagere scherm resolutie.

De Msi claw is wel echt een kwestie van tweaken, optimizen, instellen en zelfs dan ben je niet tevreden.
Je zou uiteindelijk ook steam kunnen opstarten met big picture mode zodra je de pc/msi claw aanzet. Maar big picture mode is in windows 11 ook niet altijd even stabiel.
Heb handmatig dus ook veel windows bloatware verwijderd en ook microsoft edge verwijderd en vervangen met brave browser.
Tijdens windows installatie in het begin had ik alle vragen/opties met NEE beantwoord zoals altijd met een windows installatie. Die privacy invasion en resource impact stuff hoef ik niet.
De quick settings knop van msi claw reageert meestal nooit en alles voelt wel traag aan naar mijn beleving.
Mis wel echt linux (en vooral gemakkelijk te gebruiken met emulatie frontend genaamd retrodeck), wat je dus wel met steamdeck hebt.

Maar ja het gehele installatie proces met de msi claw is gewoon langdradig, irritant en ook vanwege windows 11.
Tijdens windows updates steeds een foutmelding met intel drivers.
Wou de performance ook beter maken en dus raad msi een bios update aan.
Maar bij mij ging het volledig mis door middel van msi control centre.
De bios update bleef hangen (toen de balk al 100% leek te zijn) tijdens het proces. (dat toen werd uitgevoerd in bios)
Vervolgens ging ie vanzelf uit, ik maar wachten op een auto restart en er gebeurde niks.
Vervolgens handmatig aangezet en het beeld ging van uit, aan, uit, aan etc.
Dit ging 3 tot 4x door en daarna ging ie wel gewoon aan.
Na dit gedoe kreeg ik wel issues met de controller LED verlichting.
Had ook de knop combinatie fix uitgevoerd voor de controller led issues. Maar dat hielp tijdelijk.
Via MSI centre de verlichting volledig uitgezet.
Geen idee of er echt verdere issues zijn door die bios failure. Maar voor de rest leek het nog wel prima te doen.

Ben zelf geen next-gen gamer en ben meer van de emulatie (retro) en indie games.
Dus de gaming performance is voor mij meer dan prima.
Virtua Fighter 5 op steam liep in 1080p low settings (soms wat kleine stotters en dippies) wel aardig goed in ieder geval.

Maar de deal van 350 euro is eerlijk gezegd nog te prijzig voor iets dat niet helemaal goed werkt.
De handheld voelt wel goed in de hand en het scherm is bloedmooi.
Maar de Windows en intel combinatie heeft hem helaas een niet waardige handheld ervaring gegeven.
Ga alsjeblieft (spaar je geld daar eerder voor) voor een steamos handheld zoals de steamdeck of lenovo legion go (met steamos) om hoofdpijn en frustraties te vermijden.

Had zelf de tijd teruggedraaid als het kon. Zonde van mijn 350 euro en kon mijn fysieke game verzameling nog wel meer uitbreiden met dat geld.

EDIT: 3-08-2025
Had overigens Bazzite MSI Claw Beta (steamdeck kde environment) uitgetest via een externe 500gb samsung t5 ssd en het werkt meer dan prima.
Heb lang niet alle games uitgetest en waarschijnlijk zijn alle games ook niet perfect met de intel graphics.
Maar voor retrodeck en de indie games waar ik het voor gebruik is het geweldig nice.
Je kan beter via bureaublad bazzite gaan updaten in plaats van steamos/gamemode zodra er nieuwe updates zijn.
Ik zet bazzite msi claw beta waarschijnlijk gewoon op de interne ssd voor volledige vervanging.

TIP!
Kwam er trouwens achter dat er een gigantische fps boost trukje is. Dit allemaal dankzij Eta Prime met zijn magic mike hands.
Lossless scaling is wel mogelijk via decky als het goed is in bazzite, al nog niet zelf getest.

Via steam is er een programmatje te koop genaamd Lossless Scaling. Is niet heel erg duur en is soms in de aanbieding.
Eenmaal via steam geïnstalleerd (als je standaard C installatie hebt gedaan) kun je naar verkenner en zoek naar C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Lossless Scaling en maak een desktop/bureaublad snelkoppeling voor LosslessScaling.exe

In het begin snapte ik het niet helemaal aangezien het precies zo moet en niet anders.
Hoe het werkt is als volgt:
Stap 1: open lossless scaling en stel de settings in zoals in mijn toegevoegde afbeelding (je mag ook fsr of iets anders etc. selecteren en aanpassen naar eigen smaak)
Flow schaal zou je op 70 ofzoiets kunnen zetten. en scherpheid bij schalen op 7 bijvoorbeeld.

Mijn in-game settings voorbeeld is van de indie racegame DRIVE Rally
Stap 2: Open/speel de game in steam (of welk programma dan ook zoals gog, ea etc.) en ga naar de in-game settings van je game.
Zorg er in ieder geval voor dat je in-game (settings van game zelf) vsync uitzet. Want als je van zowel lossless scaling als in-game vsync aan hebt staan, krijg je issues.
Zet in-game beeld setting op window (meestal deze) of fullscreen window (niet fullscreen) en kies bijvoorbeeld 1600x900 (900p) resolutie. Apply.

Stap 3: ga naar lossless scaling app (terwijl je game nog aanstaat) en klik op Schaal.
Ga binnen 5 seconden naar je game en hij past zich aan op het scherm.
Je kan in lossless scaling ook gewoon profielen aanmaken voor specifieke games.

Met een indie game als DRIVE Rally had ik instabiele framerate (lage fps in bepaalde stukken en stotters) in zowel 1080p als lagere resolutie met ultra settings.
De game heeft dan ook geen in-game fsr of iets vergelijkbaars.
Maar lossless scaling booste de game zo erg dat ik ineens veel snellere en stabielere framerate had in 1080p met ultra settings.
Maar in-game vsync moest dus wel uit en daar kwam ik met trial and error achter.

Veel succes!

OVERIG: UGREEN Steam Deck Dock met 4K@120Hz (ik had de 60 euro uitvoering van UGREEN officiële store via amazon nl) werkt trouwens ook perfect voor de msi claw.
Dan kun je ook gemakkelijk muis en toetsenbord gebruiken voor als je iets sneller wilt instellen en aanpassen etc.

Qua extra opslag kan ik gemakkelijk zeggen dat mijn SanDisk Extreme MicroSDXC 512GB - U3 V30 A2 - 160MB/s ook prima werkt in combinatie met de msi claw en games.
exFAT formaat en toevoegen in steam settings>opslagruimte. Werkt ook met bazzite.

Heb jij ook een MSI Claw - A1M (Ultra 5 135H) Zwart?

Interessante review. Ik ben op het moment een Ultra 7 155H aan het testen. Maar de MSI Center M software is echt buggy in mijn ervaring. Ik heb regelmatig dat Center M crasht of dat de integratie in de Game Bar hangt, is dat gedrag dat jij herkent?
Ja dat klopt, het ligt niet aan jouw ervaring.

De quick buttons en center m combinatie blijft soms hangen. Niet altijd goed responsive. Maar dezelfde buttons werken in bazzite msi beta overigens wel zeer goed. Dus het ligt gewoon aan de Windows 11/msi software combinatie.

Ik had bazzite msi claw beta overigens op de interne ssd uitgetest en het beviel me wel aardig, al niet super nog. Maar dan heb je wel die steamos/deck ervaring met msi claw.

Bepaalde games kun je dan natuurlijk niet goed of helemaal niet spelen en je zit wat met bepaalde oudere games die meer dan 1gb vram gebruiken.

Sonic racing transformed in Windows 11 liep wel goed en dus zal Windows 11 vast een automatisch uma frame buffer systeem gebruiken door middel van msi integratie denk ik. In bazzite liep deze game namelijk laggy vanwege frame buffer limiet.

Met steamdeck kun je namelijk in de bios de UMA FRAME BUFFER aanpassen en standaard minimaal vram op 2gb of 4gb zetten. Hierdoor kun je bepaalde oudere games als Sonic racing transformed goed op steamdeck spelen. Maar de msi claw heeft helaas geen enkele uma frame buffer setting in de bios.

Maar opzich zou je bazzite msi beta wel voor indie, retro en nieuwere games kunnen gebruiken. Alleen Windows 11 opnieuw installeren als bazzite niet bevalt is wel een drama overigens. Dan moet je namelijk drivers en alles handmatig installeren. Daar kwam ik uit eigen ervaring achter.

Ben echt geen Windows liefhebber. Gebruik voor mijn desktop pc ook Linux Mint xfce en ben er echt lovend over. Helaas ondersteund msi Linux niet en dat is gewoon een jammer iets naar mijn mening.
Ik moet zeggen dat de MSI Claw echt een zooitje is... hoe vaak de controller hangt, kapt of niet eens initialiseert nadat de Claw uit slaapstand komt is verbazingwekkend.

Ik vind je ervaringen met Bazzite heel interessant! Ik moet nog eens door de BIOS van de Claw heen ploegen, maar dat je die buffer niet kan aanpassen is dan weer verontrustend. De MSI Claw voelt echt als een machine die MSI in elkaar geramd heeft voor Intel om hun relatie te versterken, maar tegelijkertijd alles op Hardmode is gedaan.

En vooral de ogenschijnlijke oneindige lijst aan halfbakken software is verschrikkelijk. Hopelijk lost de Xbox Fullscreen Experience veel op, maar ik ben er bang voor. Ik zit te kijken of ik ReignOS ga proberen op de Claw, maar dan denk ik dat ik de SSD wissel (heb nog een passende SSD rondslingeren) die schijnt nog iets meer met de Claw in gedachte te zijn ontwikkelt.

Mja, dat met de UMA framebuffer ga ik toch eerst uitzoeken en checken.

Dankjewel voor je reactie in elk geval