Wordt verwacht

SwitchBot Roller Shade Review

PeacekeeperNL
1 juli 2025, laatste update op 1 juli 2025, 2.919 views Rapporteer

SwitchBot Roller Shade

De SwitchBot Roller Shade is een slimme, op maat te maken rolgordijn, waarmee je je huidige raamdecoratie kunt vervangen door een geautomatiseerde oplossing. De installatie is goed te doen, al vraagt het enige nauwkeurigheid.

In gebruik biedt de Roller Shade uitgebreide functionaliteiten: naast standaard open/dicht-posities, kun je nog zes extra standen instellen. Verder kun je schema’s programmeren en automatiseringen aanmaken op basis van tijd of lichtniveau (i.c.m. het optionele zonnepaneel).

De QuietDrift-modus maakt het toch al stille rolgordijn nog stiller, al vergt deze stand meer van de accu. Zonder zonnepaneel en in de normale stand moet je het rolgordijn bij normaal gebruik één a twee keer per jaar opladen.

De adviesprijs is zonder aanbiedingen wel wat aan de stevige kant, wat dit echt meer een luxeproduct maakt. Op termijn zie ik het echter wel gebeuren dat de standaardprijs zakt, zoals ik met andere SwitchBot-producten ook zie.

Benieuwd? Lees dan verder!

Pluspunten

• Stil in gebruik
  • Relatief eenvoudige montage
  • Uitgebreide automatiseringsmogelijkheden
  • Met SwitchBot Hub ondersteuning voor Matter
  • Zelf op maat te maken voor de perfecte pasvorm
  • Volledige integratie in het SwitchBot-ecosysteem

Minpunten

• Op moment van schrijven beperkte keuze in stoffen
  • Door hogere adviesprijs vooral interessant als luxeproduct

Historie:
• 20250701 - Initiële review

Disclaimer: Ik heb deze SwitchBot Roller Shade gesponsord gekregen via SwitchBot ten bate van het schrijven van deze review. Ik ontvang, buiten het product, geen financiële vergoeding voor het schrijven van deze review. Het product mag ik wel houden na de review, maar dit staat verder los van mijn uiteindelijke beoordeling.

De review is verder niet door SwitchBot gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Al mijn reviews zijn volledig afkomstig van mijzelf, en mijn mening is niet te koop. Ik help graag mijn medeTweakers met hun productkeuzes en doe daarin mijn best een product zo volledig mogelijk te testen.

Desondanks blijf ik het belangrijk vinden dat jij, mijn lezer, je er bewust van blijft dat ik dit product heb gekregen ten bate van het schrijven van deze review. Daarnaast kan ik niet alle mogelijke scenario’s bedenken en/of testen. Ik vind het dan ook belangrijk om te adviseren ook naar andere reviews te kijken van dit product, om zo een completer beeld te krijgen voordat je een aankoop doet!

En zoals altijd, heb je vragen, opmerkingen of feedback, laat het me vooral weten onderin in de comments, of via een PB'tje! Voor nu veel leesplezier gewenst!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Bq9nPgqro2uKc9V6gGAdf4f5nE0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFOmDtHzojnzaP09ygkUz9siWoF4afvYtpjUOjJN4HAVDr1.jpeg?f=620xauto

Inleiding

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5zLiWLVFnkAwgtUwkIPLgqLgckU=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Inmiddels heb ik al aardig wat SwitchBot producten mogen reviewen. In die tijd is SwitchBot bij mij een beetje bekend komen te staan als een degelijk smarthome merk. De adviesprijzen zijn stevig, maar gezien hoe vaak SwitchBot aanbiedingen heeft in de vorm van behoorlijke percentages korting, zowel via de eigen website als via bijvoorbeeld Amazon, zou ik daar toch voornamelijk meer rekening mee houden.

SwitchBot breidt hun assortiment smarthome producten steeds verder uit. Zo heeft SwitchBot in 2025 de zogenaamde Smart Roller Shades uitgebracht. Dit is een elektrisch, gemotoriseerd rolgordijn voor binnenshuis gebruik, welke eenvoudig in je smarthome kan worden toegevoegd. Standaard in wit en grijs beschikbaar, komt er op termijn ook nog de mogelijkheid voor diverse prints te gebruiken. Daarnaast kan je ook andere stoffen gebruiken met dit rolgordijn, al kent dat dan wel enige beperkingen.

Ben je te lui om zelf je rolgordijn dicht te doen, is dit wellicht dé oplossing waar je op hebt zitten wachten! Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan vooral verder!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4uO0HDpVEZawhouWroO0H9uFfeQ=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1UwxFQp6VHCWIln0fwG5JgqV0V4iIrfcwjWnF3ifmti4aH60Bf.png?f=620xautoTerug naar de inhoudsopgave

Specificaties

De belangrijkste specificaties zijn mijns inziens de afmetingen. De Roller Shade wordt geleverd in maten S, M, L en XL. Alle vier de maten zijn 220 lang, maar verschillen in hun breedtes: 58-80cm, 80-110cm, 110-140cm en 140-185cm breed. Dit zijn de afmetingen van het gehele product, dus inlcusief de aluminium behuizing. De breedtes van de stof, vóór het op maat maken, zijn: 756, 1056, 1356 en 1806mm voor respectievelijk de S, M, L en XL.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/znlRR_iOtSYzSxB4d3DmGzQCcF4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1Uwy7ILt9fzyZY6Xl8DE5NFpbHpPGoJIaZbFg9Ean0rNzqkpY6.jpeg?f=620xauto
Hoewel de behuizing dus verstelbaar is, heeft SwitchBot er goed over nagedacht: De ene zijde heeft kruiskop schroefjes, welke je kunt losdraaien voor verstellen met de meegeleverde schroevendraaier. De andere zijde is voorzien van Torx, waardoor je eigen gereedschap erbij moet zoeken als je die zou willen wijzigen.

Het is mogelijk om het rolgordijn zowel ‘in de dag’ als ‘op de dag’ te monteren. Voor ‘in de dag’, oftewel ín het kozijn, heb je wel ten minste 9cm ruimte nodig. De motor produceert circa 35dB geluid in standaardmodus, of 30dB in de stille modus, en wordt gevoed door twee ingebouwde 18650-lithium cellen, voor een totaal van 2600 mAh batterij. De batterij is via USB-C oplaadbaar, of via een optioneel USB-C zonnepaneel.

Voor de rest van alle specificaties verwijs ik je graag naar de productpagina zelf.

Unboxing

De verpakking van de Roller Shade oogt op het eerste gezicht degelijk en doordacht. Het ziet eruit als een doos voor een uit de kluiten gewassen rolgordijn. Alles zit keurig verpakt en beschermd door middel van stukken foam. Zo blijft alles tijdens transport op zijn plek zitten, en krijg je geen krassen op de strakke, aluminium behuizing.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xzAF5KYbL6smMo3xSw3NRsECBQE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFIq3R1Ez0B7oy1HSdwrpET6iv0OKtbAewSmpdpc5MMCuRh.jpeg?f=620xauto
De inhoud van de eerste doos

In de verpakking vind je de gemotoriseerde rollerunit met voorgeïnstalleerde stof, voorzien van rode stukken tape. Deze moet je écht laten zitten, zoals je in het volgende hoofdstuk zult lezen!

Verder vind je een doosje met onder andere twee montagebeugels, schroeven en pluggen, een handig stuk gereedschap voor het op maat snijden van de stof, een plakbaar waterpasje, een schroevendraaiertje, eenvoudig nietmachientje, positioneringskaarten om de boorgaten te markeren, en een fysieke wandcontroller welke met een 3,5mm jack-plug verbonden kan worden met de main unit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2LLe01o4IR-3cwR8qKrio3gtVLU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFIBgeYIxAqQxXaQUFejNNY4f1S5CDCdFPpAmmwlvfjHuL8.jpeg?f=620xauto
De overige onderdelen afkomstig van het tweede doosje

Mijn eerste indruk is positief: het is overzichtelijk verpakt en oogt redelijk compleet. Het enige wat ik zou missen is een USB-C-kabel, al heeft nagenoeg ieder huishouden deze inmiddels wel in huis. Je hebt weinig extra materialen nodig om met deze klus bezig te gaan. Wel ziet het er wellicht wat uitdagend uit, dus nu gaan we erachter komen of de uitleg in de app goed is. Door naar de installatie!

Installatie

Om te beginnen raadt SwitchBot aan om de installatie met twee personen uit te voeren. Zelf heb ik het in mijn uppie gedaan, en hoewel dat prima te doen is, begrijp ik hun advies wel: met zijn tweeën is het gewoon net wat praktischer en zijn sommige handelingen een stuk makkelijker uit te voeren. Zeker bij het positioneren van het geheel merk je dat een extra paar handen handig kan zijn.

De eerste stap van de installatie is het toevoegen van de Roller Shade in de SwitchBot-app. Dat gaat eenvoudig en snel. Vervolgens krijg je duidelijke instructies, waarbij je kunt kiezen tussen een instructievideo die je kunt pauzeren, of een tekstuele handleiding met illustraties. Zelf geef ik de voorkeur aan die laatste, dan kan ik vooruit lezen en eenvoudig terug naar waar ik was gebleven.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/W58Hx9DGNFQZF2gyIEdWAMPQHoU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFMT87rTZBoUm1C8RalIDsJnlUzCLKXoDwxpATH6GeGtQuv.jpeg?f=620xauto
Om de Roller Shade te activeren, moet je eerst enkele seconden de knop op de zijkant ingedrukt houden tot deze LED begint te knipperen.

Wel is het belangrijk de stappen nauwkeurig te volgen. SwitchBot geeft aan dat je circa een half uur tot veertig minuten bezig bent met de installatie van één Roller Shade. Bij mij duurde het, verspreid over de dag, wel een stuk langer. Dit ligt echter denk ik meer aan het feit dat ik het allemaal aan het ‘overengineeren’ was.

Stap twee is het verzamelen van het benodigde gereedschap: rolmaat, potlood, schaar, (klop)boormachine of boorhamer (afhankelijk van je muur) een hamertje en een trap of krukje. Vervolgens is bij stap drie een onderscheid tussen ‘in de dag’ en ‘op de dag’ montage. Omdat mijn kozijn niet diep genoeg is, heb ik gekozen voor ‘op de dag’.

Vervolgens is het bepalen van de exacte positie voor de montagebeugels aan bod. Dit doe je met behulp van de zogenaamde ‘Bottom Bar’. Deze bestaat uit drie delen die je in elkaar kunt schuiven, wat het op maat maken erg eenvoudig maakt. Wel vond ik deze constructie wat ‘flimsy’ tijdens het aftekenen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Dbs0_en7KG_YF4wCohiBPE9pGmU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFL0ozFSrpw65SeQPRDeQs4WG3I5MXPsU8sCoaEWuYGomDL.jpeg?f=620xauto
De ene zijde krijg je er makkelijk af, dat is de zijde waar je bezig moet. De zijde met de drukknop is de zijde van de motorunit. Die kap kán er ook vanaf, maar is niet de bedoeling!

Stap vier is bepalen of je de stof op maat moet maken, en in stap vijf wordt ervan uitgegaan dat je de stof ook daadwerkelijk op maat moet maken. Het belangrijkste is hierbij dat je, zoals eerder benoemd, de rode plakkers rond de stof laat zitten tot je klaar bent met het op maat maken van de rol. De enige reden waarom je er eerder één zou moeten verwijderen, is als deze rond het gebied zit waar je gaat snijden.

Voor het snijden moet je een brede plakfolie aanbrengen rond de plek waar je gaat snijden, dit houdt het geheel strak op zijn plek tot je klaar bent. Na aanbrengen plaats je de rol terug in de behuizing en vervolgens bevestig je de snijtool. In de app kun je vervolgens het snijproces starten, waarbij de motor de stof rustig laat ronddraaien. Met de meegeleverde schroevendraaier laat je vervolgens het ‘pizzamesje’ rustig zakken om de stof af te snijden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2h2nSBeTb3y-wtaZemwZV2jfCb0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFJ6XiQr0BbMtLOst9ucMyVNtUTYafj8TuQ0E8tEJJwRHP7.jpeg?f=620xauto
Ik vind het een slim systeem, met de mini pizzaroller. Wel is ie wat vettig ;)

Let hierbij goed op dat je het mesje volledig uitdraait, voordat je deze terugbrengt naar de beginpositie. Het mesje markeert namelijk ook het kunststof buisje binnenin, dat je in een volgende stap moet inkorten. Deze kun je breken op de aangebrachte markering, maar ik vond het zelf netter om dit met een fijn (metaal)zaagje te doen. Maar, een zaagje is hierin geen vereiste.

Eén puntje van aandacht is dat de in-app instructies aangeven dat je wel de schroefjes moet losdraaien op de Shade Tube, maar er wordt vervolgens niet aangegeven dat je deze weer moet aandraaien. In de PDF-instructies stond dit dan weer wél juist vermeld, en ik verwacht dat mijn feedback hierover tegen de tijd van publicatie van deze review in de app zal zijn verwerkt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Jp47ekIVA-L3nZbkLQ6_dEn8WSM=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1UwxFQzQai3c8uvxiCa5pClkZnd2Gnhqpj4TxaH62MthApVzK7.png?f=620xauto
Je ziet ze nog zitten, de rode plakkers! Laat ze zitten, tot je het mesje volledig hebt uitgedraaid!

In stap 7 assembleer je het geheel en mag je de rode plakkers verwijderen. Vervolgens niet je de kunststof band aan het uiteinde van de stof vast, met behulp van de meegeleverde mini-nietmachine. Fijn dat SwitchBot die meelevert: niet iedereen zal er nog een in huis hebben. Maar ik merkte wel dat het ding af en toe wat kuren had, waardoor er geen nietjes uit kwamen. Dus als je nog een ouderwetse nietmachine hebt liggen, werkt die waarschijnlijk beter.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/o60Z3Hx4xuQIa8yJHcijUnRVWCk=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1UwxFQsX5y1nGUjuNiGdNxzBtgDgFYG08MPhPvh1sN7DzbBeRB.png?f=620xauto
De meegeleverde afstandsbediening is niet verplicht te gebruiken, maar werkt ook tevens pas nadat de Roller Shade is gecalibreerd.

Eenmaal geassembleerd hang je de Roller Shade in stap 8 op, en in stap 9 kalibreer je het geheel. Dit gaat stapsgewijs en wijst zich vanzelf. En desgewenst kun je ook nog de fysieke drukknoppen aansluiten, al kun je er ook voor kiezen om de Roller Shade uitsluitend via de app en automatiseringen te bedienen. Ook is het mogelijk om de Roller Shade toe te voegen aan de SwitchBot Universal Remote, als je die hebt.

Gebruik

De Roller Shade biedt een verrassend complete gebruikerservaring. Niet alleen kun je de basisbediening regelen via de SwitchBot-app, ook op het gebied van automatisering en personalisatie is er veel mogelijk. Zo werkt het rolgordijn ook samen met HomeAssistant, dus kun je daarin automatiseringen aanmaken. Onderstaand is overigens niet op basis van HomeAssistant, maar gebruik middels de normale app.

Ik gebruik mijn SwitchBot apparatuur allemaal in combinatie met een SwitchBot Hub 2 en inmiddels ook een Hub 3. Houd hier rekening mee, want het kan zijn dat niet alle functies automatisch beschikbaar zijn zonder Hub, omdat het rolgordijn zelf geen wifi-module ingebouwd heeft, en via Bluetooth verbinding maakt en wordt aangestuurd.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/GXAGrZyLwLTfnnNvKKFHu7-CGv8=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1UwxFQMiRH0pahLSsfofj0cXe93By7xragt88L9s3XEXFHKAst.png?f=620xauto

Bediening via de app
Standaard biedt de SwitchBot-app twee opties aan om het rolgordijn te bedienen (buiten zelf te slepen): ‘Fully open’ en ‘Fully closed’. Hiermee open of sluit je het rolgordijn volledig. Voor veel gebruikers zal dit afdoende zijn, lijkt me, maar voor wie meer finesse wil, kan je tot maximaal acht ‘customized actions’ toevoegen, waar dit er al twee van zijn. Dit zijn dus vooraf ingestelde posities waartussen je met één druk op de (virtuele) knop kunt schakelen.

Deze functionaliteit is bijvoorbeeld handig als je een privacy folie op het raam hebt aangebracht, en het rolgordijn tot net bóven deze folie wilt laten sluiten. In plaats van dit iedere keer handmatig te doen, kun je hier dus een vaste positie voor programmeren in de app.

QuietDrift Control
Zoals de naamgeving al laat raden, kun je door deze modus in te schakelen de motor langzamer laten werken. Hierdoor produceert deze minder geluid wanneer het rolgordijn open of dicht gaat. Dit kan ideaal zijn op momenten waarop je stilte waardeert, of graag van natuurlijk licht wakker wordt, in plaats van een motor die zijn werk doet. Wel is het goed om te weten dat deze modus meer stroom verbruikt, wat dus zal resulteren in een kortere accuduur.

Overigens gebruik ik deze modus niet in mijn dagelijks gebruik; in de normale modus vind ik het geluidsniveau van de Roller Shade namelijk al prima acceptabel. Hoewel je hoort dat er iets beweegt, is het in mijn opinie niet storend.

Delay, uitgestelde acties
Een andere wellicht bruikbare functie, is de mogelijkheid om een vertraging (‘Delay’) in te stellen. Hiermee kun je een actie plannen die pas na een zelf ingestelde periode wordt uitgevoerd. De maximale vertraging hiervoor is 23 uur en 59 minuten, dus net niet een hele dag.

Je stelt zelf in naar welke positie het rolgordijn moet bewegen, en of dit in de normale modus of met QuietDrift moet gebeuren. Een praktische toepassing welke ik hiervoor zou kunnen bedenken is het inplannen van een actie voor de volgende ochtend, bijvoorbeeld vlak voor vertrek op vakantie. Zo kun je wakker worden, alsof je een Philips Somneo Wake-up light hebt, maar dan met écht natuurlijk licht. Anders dan dat kon ik niet direct iets bedenken waarom ik een Delay zou instellen.

Dagelijkse schema’s
Wat ik daarentegen dan wél weer handig vind, is een dagelijks schema. Hierdoor kun je naast incidentele acties ook vaste routines instellen. Zeker als je wekker iedere dag op hetzelfde moment staat, is het ideaal als je (rol)gordijn dan ook direct open gaat. En in de avond kun je op die manier automatisch op hetzelfde tijdstip het rolgordijn laten sluiten. Bijkomend voordeel is als je op vakantie bent, je hiermee ook weer een stukje extra het huis bewoond kunt laten lijken, net als met de automatiseringen die ik in Philips Hue heb voor de verlichting in huis.

De schemafunctie werkt eenvoudig en is flexibel. Je kunt een tijdstip instellen, aangeven op welke dagen het moet herhalen, of dat het slechts eenmalig dient te gebeuren. Daarnaast kun je met de slider aangeven hoever open of dicht het rolgordijn moet, en wederom, QuietDrift of niet. Zo kun je voor je hele week een schema instellen, eventueel dus met andere tijdstippen voor het weekend, of voor iedere dag als je dat zou willen!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ThZaTMIjIGekuL4kXMroDJ3-OMs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFFfMdGDBh5KjYHmnnzYx7gBgZaIk2JvQu9fAlSSnlGOPoj.jpeg?f=620xauto
Het optionele zonnepaneel is voorzien van een lichtsensor. Hiermee kun je automatiseren op basis van hoeveelheid omgevingslicht.

Automatisering op basis van licht
Een laatste, in mijn opinie, interessante optie is in combinatie met het optionele zonnepaneel: een automatisering op basis van lichtintensiteit. Op basis hiervan kun je bijvoorbeeld, zoals ik heb gedaan, instellen dat het rolgordijn sluit, als de zon volle bak op het raam staat. Hoewel ik inmiddels een airco heb op mijn werkkamer, vind ik het toch prettiger om de warmte te voorkomen, in plaats van op te lossen.

Ook is het dus mogelijk om in de ochtend het rolgordijn automatisch open te laten gaan als het lichtniveau boven een bepaalde drempel komt, of in de avond dicht gaat als het donker wordt. Hierdoor hoef je geen tijdstippen te programmeren bij de almaar wisselende zonsopkomst en zonsondergang tijdstippen.

Het is ook iets wat denk ik eenvoudig met HomeAssistant te programmeren is, maar voor zij die hier geen gebruik van maken, biedt dit wel een mooie toegevoegde waarde.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/wMDd_9BWtMkHSZsX4BERF-Dd0pU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFKbevJDu837yOY1TMz5Lcj1p15nY9mc1Me77egFj31xJv3.jpeg?f=620xauto
Op de zijde van de motorunit vind je een 3.5mm poort voor de externe schakelaar, en een USB-C poort voor het opladen. Saillant detail: de externe schakelaar heeft ook nog een USB-C ingang, maar ik heb eigenlijk nog niet getest wat ik daarmee kan doen. Ik verwacht echter niet opladen van de Roller Shade...

Opladen
De Roller Shade kan dus opgeladen worden. Via de app zie je vanuit het bedieningsscherm van de Roller Shade rechts bovenin wel een batterij icoontje, waaruit je het percentage enigszins kan afleiden. Voor het actuele percentage moet je echter naar de instellingen van de Roller Shade, en dan onder de noemer ‘Firmware & Battery’ zie je vervolgens het batterijpercentage staan. Wat mij betreft had dit by default bovenin mogen staan, zodat je in één oogopslag ziet hoe vol de batterij is.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WRCFoPsSswEoxjADXSKjX_Q8PgU=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1UwxFQB3nziuG8rnodnADchFInk2GNSw7aLGSDla66qLKnz8I4.png?f=620xauto

Met behulp van het optionele zonnepaneel is het mogelijk om de batterij voldoende geladen te houden, dat je deze nooit meer zelf hoeft op te laden (tot de batterij is versleten en deze vervangen moet worden). Hierbij heb ik echter wel gemerkt dat het echt van belang is waar je het zonnepaneel plaatst. Met de eerste positie waar ik het zonnepaneel had geplaatst, liep de batterij aanvankelijk leeg. De laatste dagen dat het zo volop zonnig was, kwam er ongeveer een procent per twee dagen bij, wat ik niet heel erg veel vind. De plakker zit verder dusdanig goed vast, dat ik deze niet zonder hulp los kreeg.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/GHvWLP6KakuY_D1PexAc6t7nSJQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFGfRbMqKm1OGM9R5R5NjsvegznFqnurRp4FQmDDxtZpdrX.jpeg?f=620xauto
De kleine opening waar de kabel uiteindelijk door komt. Gek genoeg kun je de kabel niet wat inkorten op het inwendige rolsysteem en dan aansluiten. De achterzijde kan dan niet meer dicht...

Als je dit zonnepaneel niet hebt, is het mogelijk om het paneel op te laden middels USB-C. Ik denk dat het opladen in de meeste gevallen het meest praktisch is om te doen met behulp van een powerbank, hoewel niet iedereen er een in huis heeft. Het laden hoeft gelukkig niet vaak, maar als je geen stopcontact in de buurt hebt, en je laadkabel is niet lang genoeg, is dat wel het meest makkelijk. Hoef je niet in de weer met verlengdozen of haspels, of tijdelijk het rolgordijn te demonteren (hoewel dat best makkelijk gaat).

Zonder zonnepaneel zal je één tot twee keer per jaar, bij normaal gebruik, het rolgordijn moeten opladen. Als je consequent gebruik maakt van QuietDrift, zal dit echter wat frequenter zijn.
Terug naar de inhoudsopgave

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/koPzwYeiHlv45xztIoYZHVh5ZL8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFHk58DXK7UyGBVt43kJQWxeo5iZRQFC8miADyNUvprmQS6.jpeg?f=620xauto

De SwitchBot Roller Shade is zonder meer een slimme, veelzijdige oplossing voor wie zijn bestaande raamdecoratie wil automatiseren. Het feit dat je de Roller Shade geheel op maat kunt maken, maakt dit systeem breed inzetbaar. Wel vraagt de installatie de nodige nauwkeurigheid, maar als je instructies goed kunt volgen is het, met de juiste voorbereiding en het nodige geduld, goed te doen, zelfs in je uppie.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4R3ZgIv-1uwENcIEwcAIuHnDXmc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFNA7ewDO85IRXkvB2QZZYWAtufC31tuy7jL1LbOsD1yjvG.jpeg?f=620xauto
Bij mij moest ik hem 'even vlug' plaatsen, omdat de airco zou worden geplaatst. Zo kon ik het geheel beter op elkaar afstemmen.

Zodra je de Roller Shade hebt geplaatst, kan het automatiseren beginnen. Dit kan de gevorderde Tweaker doen met behulp van HomeAssistant, waar ondersteuning voor is, of simpelweg via de SwitchBot app. Zelf heb ik voor de review dit laatste gedaan, in combinatie met de Hub 2 en sinds kort ook de Hub 3 van SwitchBot.

Hierdoor is het mogelijk simpelweg voor open/dicht-bediening te kiezen, gebruik te maken van aangepaste standen, schema’s, automatisering op basis van de lichtsensor van het optionele zonnepaneel, of het activeren van de QuietDrift-modus. Dit alles maakt het systeem wat mij betreft best compleet en volwassen; wellicht komt dit ook doordat SwitchBot al veel ervaring heeft met het automatiseren van raamdecoratie met de Curtain-serie of de Blind Tilt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/exccb0EsNrhhOcMudU8LqB8glOw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1UwxFFZkQqsARPcad7lHk44YJkmUH8FoquhPuDvGAEDWLH8a0Q.jpeg?f=620xauto
Het zonnepaneel wordt standaard niet meegeleverd, maar maakt het geheel wat mij betreft wel af. Nadeel is dat je moet opletten wáár je hem plaatst op het raam. En tevens als nadeel dat je dan een stuk plastic op je raam hebt zitten... keuzes, keuzes... Onder de streep denk ik dat ik hem zonder zonnepaneel en externe schakelaar zou gebruiken, omdat dat strakker staat.

Toch vind ik het ook belangrijk om kritisch te kijken naar de prijsstelling. Niet omdat het geen goed product is – integendeel – maar, omdat je voor het bedrag slechts één raam automatiseert. Voor de adviesprijs van 220 tot 340 euro, afhankelijk van de maat, is dit wat mij betreft op dit moment dan ook echt een luxeproduct. Wel heeft SwitchBot regelmatig (goede) aanbiedingen, waarmee het al betaalbaarder wordt.

Als je deze review over een jaar of twee leest, is de kans aanwezig dat de prijs inmiddels al is gezakt. In mijn ervaring met de robotstofzuigers van SwitchBot is dit ook gebeurd. Daardoor zou ik dit product een stuk beter kunnen aanraden, al ben je op dit moment eerst nog aangewezen op een grijs of wit rolgordijn.

Op kortere termijn verwacht ik dus ook dat er nog nieuwe stoffen met prints en kleurvariaties beschikbaar komen vanuit SwitchBot, al kun je in principe ook zélf wat regelen. Wel moet je er dan rekening mee houden dat het geautomatiseerd inkorten dan mogelijk niet naar behoren werkt.

Heb je al de nodige SwitchBot-producten in huis, of ben je op zoek naar een esthetisch strak, afgewerkte smarthome oplossing voor je raamdecoratie, is dit een product dat absoluut in aanmerking komt. Wel met de kanttekening dat je op dit moment nog wat extra betaalt voor het ‘eerste zijn’.

Afsluiting

Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de SwitchBot Roller Shade, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of je bent het niet eens met de score, laat het me vooral weten in de comments of via een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!

En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!

Tot de volgende review!
Terug naar de inhoudsopgave

Heb jij ook een SwitchBot Roller Shade?