Algemene Beoordeling
Korte samenvatting:
Degelijk gebouwde kast met veel ruimte om tijdens het bouwen overal goed bij te kunnen. Ondersteunt gemakkelijk verschillende maten ventilatorenen ziet er gaaf uit. Top kast voor een realtief kleine prijs.
:strip_exif()/m/344781/1UwBoUtNlbLl6p6TJsulXb6NJpLWoZrePfcarLBg9mSKjZOC6b.jpeg?f=620xauto)
2. Bouwkwaliteit en Afwerking
Materialen:
Grotendeels uit metaal bestaande kast. Kunstof rand aan de voorkant. Mesh bevestiging en sluitsysteem voor de zijwand ook kunstof. De gehele kast voelt steviger aan dan ik zou verwachten voor dit budget.
Afwerking en Coating:
Stevig gebouwde kast en de materialen voelen premium aan. Ik heb geen imperfecties kunnen vinden aan de verf/coating. Tijdens het inbouwen ben ik ook geen scherpe randen tegen gekomen, hier zijn mijn vingers erg dankbaar voor. Ook wel noemenswaardig: de glasplaat heeft een metalen randje aan beide zijkanten. Dat is makkelijker met vastpakken en ter stootbescherming,
Paneelpassing:
Ik zat zelf even te puzzelen met het afhalen en plaatsen van het zijpaneel. Naast dat deze met schroeven aan de achterkant op zijn plaats gehouden word is er ook nog een kliksluiting aan de binnenkant. Hierdoor weet je wel precies wanneer het paneel goed aangesloten zit en blijft deze goed op zijn plek zitten. De eerste keren dat ik het paneel er af wilde halen moest ik wel wat meer kracht gebruiken en twijfelde ik of er niet ergens nog vastgeschroefd zat.
Algemene indruk van stevigheid:
Het is een erg rigide kast, zeker als ik deze vergelijk met kasten die ik in het verleden wel eens gebruikt heb. Ook leeg voelt de kast erg rigide aan en is niet gemakkelijk uit vorm te drukken of te wringen/torderen.
3. Uitgebreide Toelichting
Eerste Indruk & Unboxing:
De verpakking was stevig en de kast was hier ook degelijk in geplaatst om transportschade te voorkomen. Erg jammer vind ik het altijd wel dat er zoveel piepschuim word gebruikt in de verpakking. Ik had hier graag karton gezien. Verder was de kast prima ingepakt, de glasplaat goed beschermd en extra gezekerd met wat tape. Een los doosje met de schroefjes, ty-raps en extra onderdelen maakt het makkelijk om alles bij elkaar te houden. Er zit een standaard "warranty card" bij, maar een (verkorte) handleiding ontbreekt, alleen een QR code met een link naar de handleiding. Die digitale handleiding leid overigens wel naar een mobile-friendly website met de instructies en niet een lastig-op-de-telefoon-te-lezen-pdf.
Esthetiek en Ontwerp:
Smaak is en blijft persoonlijk. Ik vind het een gave kast. Strakke lijnen met de golfvormen in de voorkant. Ook de roosters boven en aan de zijkant bestaan niet uit rondjes, maar uit een Y patroon. Dit zou de airflow en geluidsopbrengst ook moeten verbeteren. Onder de glasplaat zit nog een mooi afgelsoten deel van de kast wat het geheel een stuk netter doet uitzien.
:strip_exif()/m/344781/1UwBoVnuE0FYHNVM7Reh8xcg4u4o3IKGaZZcztezqdnPhmJsnD.jpeg?f=620xauto)
4. Gebruiksgemak (Bouwervaring)
Componenten Installeren:
Moederbord standoffs waren al voorgemonteerd voor mijn ATX moederbor, dus dat scheelde al weer wat gepriegel. De standoff in het midden is (zoals vaak) eentje zonder schroefdraad, maar puur om moederbord op de plek te houden.
Mijn CPU koeler (een single fan AIO oplossing) kon ik gemakkelijk aansluiten, maar de radiator moest ik wel aan de achterkant van de kast plaatsen omdat de slangen te kort waren voor montage voorin. Ruimte zat in de kast dus.
In de kast zit standaard al een anti-sag beugel voor de immer groter wordende videokaarten van tegenwoordig. Mijn videokaart had deze niet nodig (en kwam er zelfs niet bij in de buurt) dus deze heb ik gedemonteerd. Wel handig dat de beugel gemakkelijk te verplaatsen en/of demonteren is.
Er is ruimte genoeg voor een grotere videokaart. (tot 430mm)
Bij het plaatsen van de voeding was ik in het verleden bij verschillende kasten wel gecharmeerd van het monteren van een klein frame om de voeding om deze vervolgens in de kast te schuiven en vast te zetten. Dat maakte het voor mij ook vaak makkelijker om de modulaire stekkers in de voeding te plaatsen. Bij deze kast is dit helaas niet het geval, dus ik moest de voeding via de zijkant in de kast plaatsen en dan zit deze op z'n plek. Voor mijn gevoel had ik wel meer ruimte in de kast om dan de modulaire stekkers in de voeding te plaatsen. Ik kon er ook van beide zijkanten bij.
Twee identieke plaatjes waar ik 2 (2.5") SSD's of 1 HDD op kon monteren maakte het makkelijk om deze in de kast te plaatsen. In mijn geval 2 SSD's achter het moederbord en 1 HDD onder in de kast. Echter zijn dat de enige manieren om een SSD/HDD te monteren. Ik heb zelf nog een ARGB controller ter grootte van een SSD en had ooit nog een 2e HDD. Deze kan ik niet op standaard plekken kwijt. De 2e HDD had ik niet meer nodig, maar de ARGB controller heb ik dan maar een creatieve plek achter de cable-shroud gegeven.Toch wel een minpuntje...
Handleiding en Documentatie:
Zoals hierboven al gemeld, een fisieke handleiding zit er niet bij, maar gelukkig is het ook geen mobile-unfriendly pdf documentje. De mobiele website is helder en met duidelijke afbeeldingen, maar ik denk eerlijk gezegd dat de meeste mensen deze nooit zullen/willen nodig hebben.
Toegankelijkheid voor Onderhoud:
Ik bouw wel vaker pc onderdelen in een kast, maar op de een-of-andere manier vergeet ik altijd wel een stapje, doe ik iets in de verkeerde volgorde of wil ik het toch anders tijdens het bouwen. Bij deze kast viel het mij op dat ik overal nog gewoon bij kon met mijn vingers, ook in de (bij sommige kasten) onmogelijke hoekjes. Zoals linksbovenin, het aansluiten van de CPU power connector. Dat is normaal altijd een enorm gepriegel en gedoe, zeker als de radiator+fan van de cpu AIO waterkoeling al gemonteerd zijn. Bij deze kast kon ik er echter wel gewoon bij zonder dat ik vanalles moest demonteren of heel erg moelijk moest gaan doen.
Verder waren alle componenten ook goed bereikbaar en zelfs met het aansluiten op mijn modulaire voeding had ik geen problemen.
:strip_exif()/m/344781/1UwBoV6DS3WgRSvnNKnpYfqh9FTfGczlMKQAcAFd6x5dm65aC8.jpeg?f=620xauto)
Tool-less Features:
Alle schroeven om de kast open te maken en de brackets voor de SSD/HDD zijn zonder gereedschap makkelijk open te draaien. Het plaatsen van het moederbord, ventilatoren e.d. heb je wel een schroevendraaier voor nodig. Bij de PCI slots aan de achterkant zitten ook van die grote schroeven waar je vingers goed grip op kunnen krijgen, maar deze kreeg ik echt niet met de hand losgedraaid, daar heb ik dus ook de schroevendraaier voor nodig gehad.
5. Featureset
Front I/O Paneel:
Zit onder op de kast, dat is wel iets om rekening mee te houden als je de kast op de grond wilt plaatsen of op je bureau. Power button is makkelijk te vinden, ook in het donker omdat er een mooi lichtgevend randje omheen zit. De powerbutton steekt niet uit, dus perongeluk indrukken gebeurt niet zo makkelijk.
Twee keer USB-A, 1x USB-c en 1 jack plug aan de voorkant. (hier moet je natuurlijk wel de aansluiting voor hebben op je moederbord)
Opslagmogelijkheden:
Zoals aangegeven, wat mij betreft wel een minpuntje. Er is ruimte genoeg in de kast, maar standaard zijn er "maar" 2 monteerplekken voor 2xSSD/1xHDD.
Stoffilters:
Stoffilter aan de onderkant, voorkant en zijkant. Helaas verder geen stoffilters aan de bovenkant, en achterkant.
Meegeleverde Ventilatoren:
Ik heb de Frame 4000D RS ARGB, dat betekent dat er 3x Corsair RS120 ARGB ventilatoren voorgemonteerd meegeleverd zijn. Ik heb er nog eentje extra bij verkregen voor het testen en wat mij hieraan opviel is dat de bedrading van de extra ventilator korter waren dan de voorgemonteerde ventilatoren, terwijl het hetzelfde type is... vreemd. Ik heb er daarom ook eentje omgewisseld om mijzelf iets meer kabelruimte te geven,
:strip_exif()/m/344781/1UwBoVCCUxXmK4F2YFChaCI3VzPWBgBNlDCG3c2jcyvjuvRiMb.jpeg?f=620xauto)
Verticale GPU Montage:
Is een optie op deze kast. De PCI slot openingen aan de achterkant kun je gemakkelijk omdraaien voor een verticale montage. Hierbij raak je wel de mogelijkheid kwijt om andere PCI sloten makkelijk te gebruiken. Ik heb zelf geen verticale montage gedaan, want hiervoor heb je ook nog een aparte bracket nodig die niet is meegeleverd.
Overige Features:
Het is mogelijk om het cable shroud frame te vervangen door het meegeleverde side-fan frame. Op die manier is het mogelijk nog extra side-fans te monteren.
Ook is het mogelijk om het gehele framewerk wat om de voeding heen zit te verwijderen. Corsair heeft zelfs een 3d printable en STEP file geleverd om hier je eigen 3D designs te maken om het volledig te customizen.
Daarnaast is het ook mogelijk om het moederbord frame te verwijderen en is er compatibiliteit voor reverse connector moederborden.
6. Prestaties (Algemeen)
Airflow:
Ik heb een redelijk standaard airflow setup. 3 fans voor, 2 fans boven, en dan nog mijn AIO radiator+120mm fan achter in de kast. Dus airflow van voor naar achter/boven.
Er is genoeg ruimte in de kast en er zit niets in de weg voor de airflow.
De Y vormige mesh die Corsair gebruikt zou er voor moeten zorgen dat de airflow verbeterd word en de geluidsopbrengst lager is. Ik heb uitgebreide meetapparatuur om dit te bevestigen of te ontkrachten, maar de combinatie van genoeg ruimte en ventilatoren betekent dat de ventilatoren op een lager toerental kunnen draaien en het geheel stil genoeg is voor mij. Fluisterstil is het niet, maar ik heb er totaal geen last van als de computer aan staat.
7. Warmte- en Geluidsproductie
Testmethode en Systeemconfiguratie:
Ik heb geen uitgebreide geluid en temperatuur meetapparatuur, dus ik maag gebruik van de sensoren die ik uitlees via OpenHardwareMonitor en probeer in een stille omgeving zo goed mogelijk te luisteren.
Systeemspecificaties:
---|
Idle (Rust) | 34 °C | 36 °C |
CPU Load | 70 °C | 40°C |
Gaming Load | 64°C | 67°C |
Ik heb hier bijvoorbeeld Horizon: Forbidden West gespeeld met redelijk high settings.
Dit is natuurlijk geen wetenschappelijk geweldige test, maar bewijst voor mij wel dat de kast zijn warmte goed kwijt kan ondanks zware belasting. Mijn componenten blijven op acceptabele temperaturen.
Geluidsproductie:
Standaard is de pc behoorlijk stil, je hoor wel dat de ventilatoren draaien, maar mijn koelkast in de keuken maakt standaard meer lawaar. Bij het op 100% zetten van de ventilatoren zie je dat de kast snel afkoelt, maar de geluidsproductie is dan ook een stuk hoger,
Tijdens het gamen zie ik niet dat de fans naar de 100% gaan, maar deze blijven prima op temperatuur rond de 70% snelheid draaien. Alleen de GPU die gaat af en toe wat harder loeien om het geheel wat koel te houden.
Verder hoor ik geen rare trillingen/resonantie bij de ventilatoren, wat ik in het verleden bij andere kasten wel eens merkte. Dit komt mogelijk omdat deze kast steviger is, of is het de Y vorm van de mesh?
8. InfiniRail™ Ventilator Montagesysteem
Gebruikservaring met flexibele ventilator montage:
Dit vind ik eigenlijk best gaaf/vernuftig! Ik had zelf nog een aantal 140mm fans die ik graag in deze build wilde gebruiken. Schroefje los, schuif de rail opzij en het past prima. Geen lompe brackets met zoveel mogelijk gaten om alle maten te ondersteunen. Ik vind dit wel handig in ieder geval! Mocht ik in de toekomst ooit nog eens voor 200mm fans willen kiezen, dan kan ik die zonder al te veel moeite hier makkelijk in bouwen.
Flexibiliteit:
Bovenin heb ik nu 2x 140mm fans geplaats. Dat past prima, maar ik kon 1 schroef niet plaatsen. Dus 1 van de 2 fans zit met 3 schroeven in plaats van 4 vast. Dit komt omdat de bovenkant van de case ook verwijderbaar is, en net op dat punt zit een inkeping voor de montage hiervan. Levert uiteindelijk geen problemen op, want de fan zit met 3 schroeven prima stevig vast.
De InfiniRail is wel weer een extra "beweegbaar" component van de kast, maar gelukkig zit deze stevig op zijn plek (mede dankzij de fans) waardoor deze niet los zit en/of trilt voor zover ik kan waarnemen.
Vergelijking:
Is dat InifniRail nou echt een enorme verbetering t.o.v. "ouderwetse" systemen? Enorm veel merk ik er denk ik niet van, maar het zorg er wel voor dat ik makkelijk flexibel ben met de grootte van de fans zonder dat dit extra plaatmateriaal en gaten oplevert. Plus, dit gaat tot 200mm, top!
9. Kabelmanagement
Zoals eerder vermeld ben ik erg blij met de ruimte in de kast. Ik kon makkelijk overal bij met mijn grote handen, ook als ik fans en radiator al had gemonteerd. Achter het moederbord zit genoeg ruimte om ook dikkere kabels makkelijk weg te werken.
Op verschillende plekken in de case zijn standaard klittenbandjes aangebracht om de kabels vast te zetten en te geleiden. Ook zijn er een aantal plekken om makkelijk (meegeleverde) ty-raps te gebruiken.
:strip_exif()/m/344781/1UwBoVdFdVtGG80NCP0yrLpYzt7n4JI5JoJntVNUMvyWejYKDZ.jpeg?f=620xauto)
Resultaat:
Ik heb mijn kabels naar mijn inzicht goed weg kunnen werken en fit levert een cleane look op.
:strip_exif()/m/344781/1UwBoVcWfHqUdoJt6oy0nfFXI99d3tCXYZj9YQlCnJFtgyRA47.jpeg?f=620xauto)
Verbeterpunten:
Ik heb dus uiteindelijk mijn ARGB controller op een creatieve manier moeten monteren, di had ik graag anders gezien. Dit creatieve monteren had ook makkelijker gemaakt kunnen worden door op dat frame deel wat meer ty-rap ogen te hebben of iets dergelijks.
10. Prijs en Prijs-Kwaliteitverhouding
Aanschafprijs:
Ik heb de Corsair 4000D Airflow RS ARGB via het Tweakers Testpanel ter test aangeboden gekregen.
De huidige prijs in de Pricewatch is op moment van schrijven €119 voor deze uitvoering.
Waarde voor het Geld:
Voor de prijs van €119 vind ik dat de Corsair 4000D Airflow RS ARGB een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. Het is een stevige kast, de airflow is goed en ik vind de kast er mooi uit zien. De meegeleverde ventilatoren zijn top en het feit dat de kast verschillende maten fans ondersteunt tot en met 200mm maakt het een flexibele keuze voor verschillende builds en eventuele toekomstige upgrades. De InfiniRail™ fan montage vind ik wel handig en de ruimte voor kabelmanagement en bereikbaaarheid tijdens het bouwen is ook een groot pluspunt.
Vergelijking met andere kasten (persoonlije ervaring):
Ik heb het wel eens meegemaakt in dit prijssegment dat de kast scherpere randen had waar ik voor moest oppassen, of dat de kast niet stevig genoeg aanvoelde. Bij deze kast heb ik dat totaal niet. Ook de bereikbaarheid van alle componenten om deze aan te sluiten is ruimer dan bij de meeste andere kasten die ik in het verleden heb gebruikt.
Doelgroep en Aanbeveling:
Zoek jij een stevige kast waarbij je gemakkelijk bij alle componenten kunt komen, waar je grotere ventilatoren in kunt plaatsen? Vind je het niet erg dat de kast wat groot is? Vind je het ook niet erg dat er niet super veel ruimte is voor meerdere HDD's en SSD's. En wil je niet de hoofdprijs betalen? Volgens mij is dit een prima kast voor jou!
_______________________________________________
Erg tevreden met de Corsair 4000D Airflow RS ARGB. Het is een stevige kast, de airflow is goed en ik vind de kast er mooi uit zien. Voor de komende jaren zit mijn pc in deze kast prima.