Inleiding
Ik wil als eerst vermelden dat ik deze Corsair Frame 4000D RS heb gekregen in ruil voor een review van het Tweakers Testpanel.
Vergelijkingsmateriaal
Ik zal de case vooral vergelijken met mijn oude BeQuiet 500DX, waar m'n build tot voor kort in zat.
Gebruikt met
Ik heb de case gebruikt met mijn huidige (voornamelijk zwarte) build; 5800X3D + RTX 3090 Suprim , met een MSI B550 Gaming Edge Wifi mobo, een enigszinds sketchy 8+8+16 RAM config, een boel opslag en alles gevoed door een best wel grote Corsair HX1000 V2.
Verder heb ik een boel RGB spul; 3x140MM BeQuiet Light Wings van een vorig testpanel, 3x120MM Thermalright S-12-S en een boel strips en andere ongein.
Verder komt deze versie van de kast ook met 3x Corsair RS120 ARGB fans, die ik aan de voorkant heb laten zitten. Corsair heeft ook nog een extra 120MM RS White fan meegeleverd (die dus niet standaard), maar daar heb ik helaas nog geen goede plek voor kunnen bedenken die een beetje past in het algehele idee. Als ik geen fans zelf al had gehad is het een prima exhaust fan, natuurlijk.
Verpakking
Komt geleverd in een grote doos met piepschuim dat de kast beschermt. Verder nog een accessoiredoosje met onder andere extra sidepaneelfanmountding, schroefjes en PSU shroud inlays.
:strip_exif()/m/308732/1UvAC4eg15aChjiJy8ZQ3KzQfD4ntkS33igZ7HG4uZ8LWyUBNh.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/308732/1UvAC46qHjlU4WRY2Hi27IcHu7QH7YNu8sX9ZMi8o2lj9TScT2.jpeg?f=620xauto)
Installatie
Installatie ging over het algemeen soepel. Vrijwel alle panelen kunnen er gemakkelijk af, wat bouwen en kabels trekken erg prettig maakt.
:strip_exif()/m/308732/1UvAC4KVFneyzfJ5SvCOvSspfvBzL4torN3gsniljfUKVp4TUP.jpeg?f=620xauto)
Toegang tot het PSU-gedeelte is zowel van voren als van achteren prima, maar in de lengte is het wat krap voor grotere voedingen zoals mijn Corsair HX1000 V2. Je kunt er nog mee werken, maar het vereist wel wat gefriemel en planning, en vooral gebuig van kabels.
Kabelmanagement is verder erg goed geregeld: voldoende ruimte achter het moederbordtray, veel tie-downs en klittenbandstrips. Ik gebruik meerdere ARGB-controllers en wat extensions, en die kon ik allemaal redelijk kwijt.
:strip_exif()/m/308732/1UvAC5S1i3ZSrXokgAd80s8TKEVY86KdWtQU2KeDYEZ5iJ59lY.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/308732/1UvAC6YAPBjNejtv6RU2bQsYYolTIxYNJhKfK0HVrmjcoXphC4.jpeg?f=620xauto)
Vergeleken met m'n oude 500DX is er iets meer ruimte beschikbaar, maar het is niet enorm veel ruimer. Wat ik wel mis is de mogelijkheid om onder de PSU shroud makkelijk kabels weg te stoppen; deze shroud is maar half en loopt dus niet volledig door. Hij is overigens maar half omdat je dus dat hele paneel wat kabels kan verstoppen kan vervangen door een 3x120mm side-intake rail ding. Ik heb alleen geen idee hoe ik dat zou moeten kabelmanagen en verstoppen in mijn build.
Wel heeft ie ook 2x120mm fanmounts boven de PSU zitten die ik in gebruik heb. De achterste doet niet superveel en zit er vooral voor de mooi volgens mij (zit heel weinig ruimte tussen de PSU en de side-intake), maar de voorste heeft best wel vrije lucht en voel ik wel echt verse lucht in m'n GPU gooien, en god knows dat m'n 3090 dat nodig heeft.
:strip_exif()/m/308732/1UvAC6me4ICAZwM5n5auEp6k3thwZeupxGl4iHRUlGAE6E4PtH.jpeg?f=620xauto)
Featureset
PSU Shroud die zowel open (voor betere GPU intake) als dicht kan, met een plastic semi-diffuus en volledig witte inlay. Alle modi valt wat voor te zeggen, vooral met zwarte PSU en wat RGB.
GPU anti-sag houder die prima werkt.
Beetje onhandige magnetische inlay voor achter het mobo door de BTF-compatible gaten in de mobo tray. Blijft niet echt lekker zitten doordat er door de ledstrip en kabels tegenaangeduwd wordt.
De voorkant heeft een mooi 3D meshachtig ding met fancy Corsair benaming, met daar achter een optie tot stoffilter. Lijkt prima te werken tot nu toe. Laat meer lucht door dan de 500DX.
Bovenkant was makkelijk fans mounten ook met het rail systeem; rail stond al op 140mm dus hoefde opzich niets aan te passen naar 120mm daar, maar het kan dus wel heel makkelijk. De voorkant heeft een net iets andere rail, maar daar zaten de fans al gepremount dus hoefde ook daar niets te doen.
:strip_exif()/m/308732/1UvAC5Z6Olu8y7dgpNIcECYPLqgPLBCNskZYPMQlSg71Si8Yx0.jpeg?f=620xauto)
Bouwkwaliteit
Hier heb ik wel een paar minpuntjes. Een tabje van het glazen paneel kwam bij mij pre-bent, en die heb ik dus zelf moeten terugbuigen. Ik heb op een paar YouTube-reviews hetzelfde issue gezien.
:strip_exif()/m/308732/1UvAC56HG07XcKrtsjuBWKrq0DngkpfqwFD1Yx5DF32DqjZCLC.jpeg?f=620xauto)
Wat andere reviewers ook al hebben opgemerkt is dat de meshstructuur aan de bovenkant zowat een trampoline is, in tegenstelling tot de hele stevige voorkant. Mij maakt dat niet echt iets uit, maar echt stabiel voelt het niet.
Geluidsproductie
De Corsair RS120 fans waren bij mij best wel luid met DC aansturing, wat ik ook probeerde met FanControl. Best hoge minimum RPM voordat ze gingen draaien ook. Na ze in BIOS op PWM te zetten was dat opgelost. Zijn wel hoorbaar in de hogere RPMs, maar prima stil te houden tijdens lage loads en komen niet boven CPU/GPU fans uit tijdens hoge loads. Ben best kieskeurig qua stilte, en was hier dus erg benieuwd naar, vooral omdat ik ooit Corsair LL120 fans had die dramatisch waren. Wat mij betrefd geslaagd.
Modulair?
Modulariteit moet nog bewezen worden, is nu vooral dat veel panelen en dingen als de frontpanel er makkelijk af kunnen, maar er zijn nog amper echt alternatieven te koop. Vooral veel beloftes. Ik hoop zelf op een glazen voorpaneel, zodat ik nog meer een showcase van de case kan maken. Dat, of het al aangekondigde houten frontje.
Prijs
De door mij ontvangen versie kost momenteel ongeveer €103.
Voor die prijs krijg je een case met:
Drie goede PWM-fans (RS120) met ARGB
Een modulair frame met veel bouwgemak
Een heleboel fan en rad mounts
En een net afgewerkt uiterlijk
Vergeleken met andere cases in dit segment, zoals de Fractal North of NZXT H6, biedt Corsair meer modulaire mogelijkheden en betere airflow, maar soms iets dunnere materialen. Ook is ie wel iets ruimer denk ik dan de meeste 'big name' kasten rond deze prijs. Wat wel zo is is dat de meer budgetknallers (denk aan Montech en Antec) wel echt een boel meer bieden voor vaak minder. En qua bouwkwaliteit is het niet eens zo heel veel anders.
Je betaalt hier dus voor naam en modulariteit, niet per se voor premium materialen.
De Corsair Frame 4000D RS is een veelzijdige en opvallend flexibele case die zich prima leent voor zowel minimalistische builds als complete RGB-feestjes.
De modulaire opzet maakt bouwen makkelijk, en met drie degelijke ARGB-fans, slimme airflow-oplossingen en goed kabelmanagement krijg je veel waar voor je geld.
Mijn zwarte componenten staken mooi af tegen het witte interieur, en met wat extra RGB komt het geheel echt tot leven.
Minpunten zijn er ook: vooral rond de PSU is het krap, en de beloofde modulariteit moet zich nog bewijzen zolang er geen extra componenten te koop zijn. De bouwkwaliteit is toch wel iets minder dan ik van Corsair verwacht.
Kortom: een uitstekende keuze in de €100-klasse voor iedereen die op zoek is naar iets flexibels, fraais en goed geventileerd. Voor mij persoonlijk een duidelijke upgrade tov mijn BeQuiet 500DX. Ik was al langer naar iets aan het kijken met betere luchtaanvoer voor m'n GPU, wat deze kast dus heeft.