Bosch Serie | 8 Bosch WNC254A0NL Serie 8 Home Connect Review
26 juni 2025, laatste update op 26 juni 2025, 807 views
Rapporteer
Product gekocht
Gewoon een goede, degelijke wasmachine zoals je van Bosh mag verwachten. Laadvermogen hoog ook vergelijken met veel andere grote trommels, wat altijd fijn is.
Fijn om via mijn Home Assistant notificaties te krijgen als de was klaar is, hoef ik niet voor niks naar de zolder.
iDOS zou moeten helpen met besparen doordat je het bakje vol wasmiddel kan gooien en hij enkel pakt wat nodig, waarbij je enkel hoeft bij te vullen als hij bijna leeg is. Maar doordat er maar 2 bakjes zijn kun je geen onderscheid maken tussen wit, kleur, zwart, en delicaat wasmiddel waardoor ik in de praktijk toch gewoon zelf een scheut in het "gewone" bakje gooi.
Pluspunten
- Smarthome integratie
- Hoge laadcapaciteit
- Wash & Droog in 1
- Gewoon een goed, deugdelijk ding
Minpunten
- Wash-droog combi's zijn gevoeliger voor breken
- Geen mogelijkheid tot handmatige vullen van wasmiddel voor-was, hoofdwas (en verzachter soms onduidelijk)
- Maar 2 iDOS bakken, dus geen optie voor wit, kleur, zwart, en delicaat wasmiddel via iDOS
- Soms wat onduidelijk, ook voor degene die altijd de was doet
- Geen WiFi als hij (langer) idle is, waardoor smarthome opties dan niet meer werken
Bosch Serie 8 wasmachine met Home Connect
Gewoon een goede, degelijke wasmachine zoals je van Bosh mag verwachten. Laadvermogen lekker hoog ook vergelijken met veel andere grote trommels, wat altijd fijn is.iDOS?
Ook nemen de iDOS bakjes de plek in van voorwas en wasverzachter, waarbij iDOS2 ook voor wasverzachter is. Echter is het niet heel duidelijk of dit als iDOS2 wasmiddel OF wasverzachter is bedoeld, of dat de iDOS2 altijd wasverzachter hoort te bevatten, en hoe je deze dan aan moet zetten om verschil te maken tussen wasmiddel optie 2 of wasverzachter. Waar bijna elke wasmachine wel vanzelfsprekend is voor mensen die vaak de was doen, had ik hierdoor toch af en toe ff de handleiding nodig. Aka, de wasmachine is niet 100% intuitief.
Ah fijn, ik gebruik voor het behoud van mijn was toch enkel normaal wasmiddel, maar voor mensen die wel met wasverzachter en voorwas werken een gemis.Voordelen/nadelen was-droog combi
Om diezelfde reden (slecht voor je kleding, slijt het sneller) gebruik ik de droger enkel voor specifieke doeleiden, vooral handdoeken (worden ze lekker zacht van) en beddengoed. Daarvoor is een was-droog combi ideaal. Hoewel je niet kan wassen als je droogt (wat met 2 losse apparaten natuurlijk wel kan) kun je wel meteen het drogen aanzetten zodat het in 1x door gaat en de was eruit komt klaar om in de kast te leggen. Ook scheelt het ruimte, zeker fijn op bijv. zolders waar er geen 2 op elkaar passen.
Let er wel op dat was-droogcombi's gevoeliger zijn voor slijtage en kapotgaan. Hoewel ze met net gebruik ook prima net zo lang mee kunnen gaan als een gewone wasmachine. En let erop dat maximaal vulgewicht voor drogen (voor elke combi) een stuk lager is dan wassen, en dat natte kleding waarmee je de droger "vult" ook meer wegen dan ze droog doen. Met een overvolle trommel drogen droogt in het beste geval niet geheel, in het ergste geeft het extra slijtage (en uiteindelijk vroegtijdig defect raken) als gevolg.Smarthome
Maar dan het leukste stukje. De smarthome integratie. Hoewel de machine prima werkt zonder Wi-Fi, is alles leuker als het wel in je smarthome hangt. De wasmachine kan toegevoegd worden aan Home Connect. Vanaf daar heb ik hem weer toegevoegd aan Home Assistant. Ondersteuning van dit apparaat specifiek gaat prima. Je krijgt hiermee de optie om te zien hoe ver de was is, hoe lang voordat hij klaar is, wat sensoren zoals of de deur dicht is of niet, en wat knopjes zoals het activeren en de-activeren van child-lock. Ik wordt vooral blij van de notificatie dat de was klaar is. Gezien hij op zolder staat sowieso fijn, maar ook meteen een mooie reminder dat ik de was er ff uit moet halen en ophangen zodat het er niet zo bij in schiet.
Nadeel is wel dat de wasmachine een tijdje nadat hij niks staat te doen uit gaat, en daarmee dus ook niet meer beschikbaar is online. Hoewel dit in de meeste gevallen niet veel uitmaakt omdat hij aan zal staan tijdens het gros van de tijd dat je er automations op wil draaien of notificaties wil ontvangen (je zal toch fysiek de was erin moeten doen, en dan gaat hij aan tot een tijdje nadat de was klaar is), betekend dat wel dat knoppen als van afstand de child-lock erop of eraf halen niet meer werken tot je er eerst naartoe loopt en hem aan zet.