Ik was op zoek naar welk platform ik mijn nieuwe PC zou baseren. AM5 welke erg goed is, Intel 14th gen, heel aantrekkelijk geprijsd maar mogelijk degradatie en/of corrosie of de nieuwe Intel Core Ultra 200? Deze laatste is minder populair dan AMD op dit moment en het is een nieuw platform op LGA 1851, met minder beschikbare moederborden. Al is er zeker genoeg keuze. Ook lees ik hier en daar dat de prestatie wel verbeterd zijn t.o.v. de eerste reviews. Het idle stroom verbruik spreekt ook in het voordeel voor Intel. En natuurlijk 20 cores wat ook lekker is meegenomen ten opzichte van bijvoorbeeld Ryzen 7000/9000. Verder heeft de Core Ultra een ingebouwde NPU en een prima iGPU die de nieuwste snufjes heeft.
Ik heb in Excel allerlei CPU's gezet met de actuele prijs en de single- en multicore scores van Passmark en de prijs gedeeld door de scores. Hoe hoger de uitkomst, hoe beter de prijs-performance verhouding. Mijn shortlist was de Ryzen 5 9600x of de Ryzen 7 9700x / 7700 of Intel I7 14700K / I5 14600K of Cure Ultra 5 245K en de Core Ultra 7 265K. Allemaal in de range van net onder de €200 tot iets meer dan €300 euro eind mei / begin juni 2025. Voor mij is de single cpu score van belang voor de software die ik veel gebruik. Gamen is niet wat ik deed, echter nu wil ik af en toe nog wel een game spelen. Single-core had de 265K de hoogste scores en ook multi-core erg sterk.
Dus een gunstige prijs / performance verhouding voor de 265K. En door de verlaagde prijzen van Intel en met 2 gratis games, een goede iGPU en een NPU de keuze maar gemaakt. Het upgrade pad voor een CPU boeit mij niet zo. Ik ga hier nog makkelijk 5+ jaren gebruik van maken en zal eerder een keer de GPU vervangen of audio interface aan de TB poort hangen.
Ook heb ik Cinebench 2024.1 geïnstalleerd en met verschillende power settings laten draaien.
De scores waren bij een 28C kamertemperatuur:
PL1 en PL2 185W/250W -> single 138 pts | multi 2008 pts (gelimiteerd door 185W long therm power setting)
PL1 en PL2 250W/250W -> single 139 pts | multi 2043 pts (geen begrenzing meer)
Bij de single-core test verbruikt het totale systeem aan het stopcontact 87W en voor multi-core zelfs een whopping 320W met de hoogste power settings.
De temps van de CPU en VRM waren tijdens testen respectievelijk voor single-core 59 en 44 graden en voor multi-core 85 en 59 graden.
Aidi64 CPU test max. 60 graden, FPU test 100 graden en grijpt denk ik de thermische beveiliging in. Throttling is dan 0% en CPU package gebruik 248W max. Tegen de max. powersettings 250/250W in de BIOS aan.
Echter zijn powersettings wel in te stellen en te finetunen evenals de koeling om het allemaal redelijk koel en snel te houden.
Ik gebruik de Core Ultra 7 265K in combinatie met een MSI Pro B860M-A moederbord met daarop 2x16GB G-Skill Trident Z5 8000MT/s cl38 modules. Op de CPU zit Arctic MX-4 pasta, een Thermalright CPU contact frame met een FSP MP7 dual tower dual fan aircooler. Voeding is een NZXT C850 Watt en de GPU is een Asus Prime RTX 5070. De behuizing is een Lian Li A3 met meshed panelen en voorzien van 7 Arctic P12 fans. SSD-tje is de Samsung 990 Evo 2TB.
De koeler heb ik gekocht op basis van een YT video van Hardware Canucks,
YouTube: The Best NEW CPU Air Coolers. Ik wilde graag wel full ram clearance en deze koeler heeft dat.
Als je de 265K echt maximaal pushed of gaat overklokken dan redt je het denk ik niet meer met luchtkoeling en zal je thermalthrottling kunnen krijgen. Maar ik zie eigenlijk ook de noodzaak niet van in van overklokken.
De CPU kan maximaal 105 graden volgens de specs al lijkt mij niet erg goed voor je CPU.
Maar ik kreeg de CPU ook niet heter dan ~99 graden met stresstest in Aida64. Wellicht door een thermische begrenzing.
Maar de FSP MP7 koeler doet goed werk met koelen op die hogere temperaturen, maar wel met fans op 1800/1900rpm net als de 7 casefans. Dus lekker stil is anders :-)
aanvulling: 29-06-2025: Ik heb in totaal 9 fans van 120mm met dezelfde eigenschappen. Dat maakt dat het klinkt als een rustig gezoem. Ik bedoel daarmee dat met een afwijkende fan in bijvoorbeeld de voeding je afwijkende trillingen en gezoem/pitch waarneemt wat ik als veel minder prettig heb ervaren. Bij recente ervaring met een 360mm AIO vond ik dat ook geen prettig geluid, dat zal denk ik te maken hebben met de radiator waar naast ventilator geluid ook nog eens luchtstromingsgeluid komt en dit door een meshed paneel geblazen moet worden. Al heb je wel het voordeel dat het pas luider wordt bij een hogere CPU temperatuur t.o.v. luchtkoeling.
Onder normaal gebruik, 3D modelling of een game is het allemaal prima qua temperaturen en geluid. Idle is de CPU tussen de 35 en 37 graden.
De prestaties zijn beduidend veel beter dan mijn 5 jaar oude Dell laptop met een Intel i7-10750H 6C/12T, GTX1650 4GB en PCIe gen3 x4 SSD. 3D Modelling met veel polygonen, meshes of morphs lopen veel soepeler in het 3D venster. (dit is door betere single core performance) ESP32 code compileren gaat ook een stuk sneller. Heel fijn, want daar op wachten heb ik een hekel aan.
Vorige maand heb ik een PC met een Ryzen 7- 9700x en RX 7800 xt gebouwd voor mijn broer.
Die is ook fantastisch snel. Verschil zonder direct A/B vergelijk met de Core Ultra 7 is in de meeste gevallen niet merkbaar denk ik. En dan nog, meer of minder framerates of een paar % langzamer of sneller. Voor mij is dat niet zo relevant. Besides, de Asus Prime 360 AIO ging ook wel flink blazen bij een stresstest van de 9700x.
Ik ben een man van middelbare leeftijd, met een reactietijd van >1s, die sinds 2001 geen games meer heeft gespeelt (nog van CD-rom) en zich sinds kort prima vermaakt met een potje Doom 2016 of Civilization VII op een ouwe lullen scherm van 27" en 60Hz met eyecare functie
Happy (Intel)user hier.
Update: 28-06-2025
Screenshots Aida FPU test en bios cpu settings toegevoegd.