€ 429,- bij Amazon.nl

Alto Professional TS415 Review

25 juni 2025, laatste update op 25 juni 2025, 123 views Rapporteer
Product gekocht 0

Heb een set van deze speakers gekocht voor DJ-optredens, en ze hebben inmiddels al ruimschoots voldaan aan de door mij gestelde eisen. Ze zijn niet lichtgewicht, maar dan heb je ook wat. Ze gaan echt heel mooi laag, een stuk lager dan de meeste andere 15" tops die je kunt vinden op dit moment, zeker binnen deze prijsklasse is dat verbazingwekkend te noemen. Ook de respons in het allerhoogste hoog is schoon en zuiver, maar de kleuring van het totaal is aan smaak onderhevig.

Pluspunten

• Zeer brede frequentie-respons voor 15 inch
  • Goed werkende DSP-clipping protectie
  • Stevige solide materialen, goede handvaten
  • Vrijwel onmogelijk om op te blazen door slimme DSP

Minpunten

• Bluetooth commando geluiden belachelijk hard
  • zwaargewichten
  • blauwe front-led kan niet uit

Het geluid van deze speakers doet mij nog het meest denken aan dat van een vroegere Dual-set die een oom ooit had in de jaren zeventig, deze speakers geven op mij een veel warmere indruk dan bijv Yamaha, RCF, ElectroVox, Behringer of Mackie 15 inches. Ze zijn ook op heel zacht geluidsniveau erg netjes binnen het hele spectrum. Veel PA-speakers hebben dat ze bij weinig input bijv een iel geluidje zonder laag gaan geven, dat is bij de TS415 echt niet het geval.

Je kunt een heel end komen met je eigen klankvoorkeuren middels de Alto Pro app en de custom EQ profielen waar je de speakers mee kunt uitrusten, maar het verdient wel aanbeveling daar echt een paar uurtjes voor uit te trekken. Mocht je de speakers op een locatie plaatsen waar je van weet dat er later uren publiek bij gaat zijn dan is het ook goed even te checken of je EQ-profiel wel actief is.

Bij tests kom je er al snel achter dat ze echt enorm hard kunnen, maar dat er wel een clipping-limiter op de ingebouwde DSP actief is (die je niet uit kunt schakelen overigens). Ik adviseer dan ook om de volume-knop achterop de speaker zelf minstens 75% of verder open te zetten, en het gewenste geluidsniveau bij aansturing te bepalen. Dan is de respons veel schoner, krijg je ruim voldoende hoog en laag zonder vervorming de ruimte in. Heb je wel een beetje meer ruis, maar eerlijk is eerlijk, de ruis die je uit de ingebouwde versterker van deze alto hoort komen is nog altijd een fractie van wat je hoorde in discotheken, drive-in-shows en outdoor-event installaties in de jaren zeventig, dus mij hoor je daar niet over klagen. ;-) Zodra er geluid op staat en ze gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn (een publiek van plusminus 200 mensen) hoort niemand die ruis.

Wat ik een beetje jammer vind is dat je de blauwe LED aan de voorkant van de speaker niet uit kunt schakelen. Het is wel vrij simpel te verhelpen als je het aandurft om de speaker open te schroeven door de led gewoon los te pluggen van de print. Wat natuurlijk ook kan (dat had ik in het begin gedaan) is een stukje zwarte duct-tape over de merknaam heen plakken, maar dat geeft al gauw zo'n houtje-touwtje indruk op je event als je het niet heel netjes doet..

Je kunt deze speakers zelfs middels bluetooth verbinden aan mobiele telefoon/ipad/laptop en dan flink wat herrie schoppen ;) maar gezien het kwaliteitsniveau van de speakers is dat een wat vreemde toepassing. Wel fijn dat 't kan, en je kunt een set van twee keurig stereo-linken op 1 bluetooth connectie. De Bluetooth v5.0 van deze TS415 ondersteunt aptX LL, aptX HD, aptX en SBC, dus aan kwaliteit en korte latency-opties geen gebrek! De BT-optie is vooral handig voor even vlug ergens vooraf testen van de akoestiek e.d. maar ik zou nooit een mixer, DJ-set of andere performance output over bluetooth laten lopen bij professioneel gebruik. Gewoon bekabelen met mooie XLR is veel netter, altijd betrouwbaar en levert je de optimale kwaliteit die deze PA's kunnen.

Ik heb ze nu ruim een half jaar in bezit en ben vooral enthousiast over hoe goed ze klinken in de open lucht, buiten. In die setting heb ik er ook van anderen complimenten over gekregen.

Heb jij ook een Alto Professional TS415?