Sinds enige tijd heb ik een flink snelle internetlijn (120Mbit/20Mbit) en een Usenet account. Ik ben niet iemand die veel films kijkt, en eigenlijk koop ik ook liever mijn spullen. Echter, ik ben wel een documentaire freak, en die zijn niet of nauwelijks te koop op DVD.
Tot een tijdje geleden gebruikte ik gewoon een laptop met HDMI aan de tv, en dat werkte prima. De collectie te bekijken docu's werd echter groter en groter, en de laptop moest ook wel eens voor andere zaken ingezet worden, er moest dus een slimmere oplossing komen.
Eisen en productkeuze
De eisen waren simpel:
- Makkelijk in gebruik
- Mogelijkheden tot WiFi
- Zelfstandig Usenet downloads
- Snel
Na enige tijd zoeken, kwam ik op de Eminent 7080. Er was een mogelijkheid tot een N adapter, en mijn aandacht was getrokken. Een quote van hun site:
Eminent EM4576 Draadloze 300N USB Adapter creëert toegang tot een draadloos netwerk. Dankzij de hoge snelheid van het 11N netwerk gaat het kopiëren van grote bestanden of videostreaming nu supersnel.
Met de allernieuwste 802.11N technologie profiteer je van een supersnel draadloos netwerk.
Kijk, dat klonk goed. 1TB voor de opslag, WiFi N connectie en een 120Mbit pijp erachter, wat kon een mens meer wensen? Op de site van Eminent staan nog flink wat andere kreten over de enorme snelheid van het netwerk en het apparaat, dit werd hem....
Het uitpakken en installeren
Een keurige doos werd afgeleverd, en het product was meer dan compleet. Prima verpakt zaten behalve het apparaat, de AB en batterijen, alle mogelijke kabels die je nodig kan hebben. Component, HDMI, USB, Optical, completer dan dit pakketje heb ik het niet gezien, echt top.
Installatie was een fluitje. Via HDMI op mijn slaapkamer tv aangesloten, WiFi stickje er in, en werken. Alles in 1 keer, geen probleem.
Het gebruik
Het menu van het apparaat viel tegen. Je moet gewoon door mappen (inclusief systeemmappen) bladeren om tot je bestanden te komen, dat is jammer. Inmiddels klik ik er zo doorheen, maar mensen die van een mooi UI houden moeten ver weg blijven, en zoeken naar een leverancier die wel tijd in de interface wil steken.
Ik heb mijn laptop aangesloten om de bestanden die ik al had te voeden naar het apparaat. Via de USB ingang was dat er makkelijk, maar hij blijft wel hangen op een 13MB/s. Het is dus zaak na het aansluiten wat anders te gaan doen. Alles wat ik het apparaat heb gegeven, draait hij zonder enig probleem. Snel en eenvoudig, prima beeld, geen klagen.
Aan de slag met usenet downloads, en daar kwamen de problemen. Wat ik ook deed, ik kreeg het niet aan de praat. Ik kreeg van foutmeldingen die ik heb opgezocht op het Eminent forum. De oplossing was simpel, een format. Geweldig, net 2 uur staan kopiëren, kan alles er weer af
Na de format, werkte het downloaden wel. Ook hier is de interface gewoon slecht, totaal geen aandacht aan besteed. Maar, het doet wat het moet doen, het downloaden ging beginnen.
En toen, ging het mis
Kijkend naar het scherm kwam het gekozen bestand binnen, maar nou niet bepaald met de snelheid die ik in gedachten had: 950KB/s en heel soms een uitschieter richting de 1500KB/s.
Na alles te hebben nagekeken (Ziggo gaf daadwerkelijk 120Mbit door, de WNDR3700 wat minder, maar toch een steady 80Mbit), maar eens de fora bekeken. En wat ik daar zag, beviel me helemaal niet.
Alle gebruikers gaven aan dat dat de maximale snelheid was. Ik nog maar eens de papieren, doos en website van Eminent erbij gepakt:
Maak optimaal gebruik van uw supersnelle Wireless N netwerk
Hmm, dat leek niet helemaal te kloppen. Op het Eminent forum melde medewerkers aan mensen die tegen hetzelfde probleem aanliepen, dat het geen probleem was. Immers, en ik quote:
This is perfectly normal and has been brought up several times before. There's no quadcore 4 Ghz cpu inside the EM7080, so it cannot download as fast as your PC.
Nou, en bedankt

Overal op de site roepen hoe mega snel het ding is, en hoe fijn je 300Mbit toegang is tot het netwerk, en dan zo'n antwoord op het forum, van Eminent zelf notabene

Op 1 of andere manier staat nergens op de doos: 300Mbit access (will only use 1.5MB/s). Ik heb echt gezocht, maar dat zinnetje niet gevonden.
Eminent verschuilt zich achter de chipset, dat die niet meer aan kan. Dat snap ik nu inmiddels, maar zeg het dan niet. De claims die Eminent doet kunnen niet meer onder het kopje marketing worden geschaard, maar is meer leugenachtig.
Had ik beter moeten kijken op voorhand? Misschien wel, maar ik ben in deze ook gewoon een consument. Ik ga niet uitzoeken welke chipset er in zit, en wat de beperkingen zijn. Ik kijk wat de fabrikant meldt, en ga daar op af. Dat het ding geen 120Mbit haalt, prima, dat had ik ook niet verwacht. Maar dan 80, 70, 60? Niks van dat alles. Als Tweaker had ik wellicht beter moeten weten, als consument voel ik me gewoon genaaid.
En verder
De Eminent is bepaald niet stil. Als je een film of serie kijkt, komt het geluid absoluut niet boven de TV uit. Echter, zodra het geluid uit is, is er een zeer duidelijke zoem aanwezig. Geen herrie, maar stil is anders.
Er zit ook een integratie in met Uitzending Gemist en RTL Gemist. Deze werken, soms, meestal niet. Op het forum zijn er ook veel mensen die dit stoplicht systeem hebben. Of ik nu draadloos of direct bekabeld zit op het modem maakt niet uit. De beeldkwaliteit als hij het wel doet is slecht, slechter dan als ik mijn laptop aansluit. Het is leuke functionaliteit als hij het doet, maar koop hem er maar niet voor.
Is het echt een slecht apparaat?
Nee, dat is het niet. Sterker nog, als Eminent ergens in hun interne processen het woordje Ethiek zouden hebben staan, was het ook niet zo erg geweest. De Eminent speelt alles af wat ik wil, zonder morren. Het beeld is erg goed, geluid is prima, ondertiteling pakt hij altijd goed op, geen klagen als Media speler.
Ik had echter verwacht, met productsheet in de hand, dat het een alles in 1 apparaat was, en dat is het gewoon niet. De extra's werken langzaam en zijn onbetrouwbaar.
Gebruik hem als Mediatank onder je tv? Gewoon kopen het ding. Verwacht je meer? Lekker laten liggen.