Gigabyte AORUS GeForce RTX 5080 MASTER 16G Review
24 juni 2025, laatste update op 24 juni 2025, 53 views
Rapporteer
Product gekocht
Als je positieve ervaringen hebt met frame generation, is het een uitkomst. Ik snap de fake frames-ophef wel, maar zit er persoonlijk minder mee. Als je maar voldoende basisframes haalt. In mijn ervaring moet je streven naar minimaal 40 echte frames, 30-35 is echt op het randje.
Dat in acht nemende is dit wel een kaart om nieuwe, slecht geoptimaliseerde UE5-games op te spelen met maximale instellingen. Daar moet je wel een investering voor doen. Of je het dat waard vindt, is altijd een persoonlijke afweging. Ik wel, ik doe niet graag concessies en gamen is voor mij ook plaatjes kijken.
Hopelijk gaan game developers hun games weer goed optimaliseren en/of wordt UE een minder log monster. Want eigenlijk horen we deze kaart en MFG niet nodig te hebben.
Pluspunten
- Multi frame generation (MFG)
- Eén van de snellere 5080-modellen
- Draait slecht geoptimaliseerde games op max. instellingen
Minpunten
- 16G
- Kinderachtig ledschermpje
- Voedingsconnector zit in het midden
- Duur
Afweging
Na twijfel toch voor een 50xx serie kaart gegaan voor gamen op 1440p. Wilde eerst tweedehands een 4090 hebben, maar die hebben zich in prijs ruim boven de 5080 gepositioneerd. De 4090 is dan ook wat sneller.
Dat in acht nemende zit deze kaart iets onder een 4090 qua prestatie en zo'n 400 euro qua prijs. Daarvoor krijg je ook nog Multi Frame Generation. Daarmee was voor mij de keus gemaakt.
Dit model
Voor 1440p maak ik me met 16G voorlopig geen zorgen; maar terechte kritiek dat er niet meer op zit. Qua design zit er helaas veel led op en een lelijk ledschermpje. Voedingsconnector had w.m.b. iets meer naar achter mogen zitten.
Multi Frame Generation
Mijn ervaring met frame generation was bij de vorige generatie positief, en dat blijft zo bij multi frame generation. Hierdoor bijvoorbeeld voor mij mogelijk om Oblivion Remastered met DLAA te spelen in plaats van met DLSS op vrij hoge framerates, zeg 150-200. Voor mij is de stap van DLSS naar DLAA, en bijvoorbeeld hardware Lumen, belangrijker dan de 'downgrade' om multi frame gen te gebruiken. Ik merk daarvan nagenoeg geen nadelen. Ik zie wel ghosting tegen lichte achtergronden, maar die lijkt na testen niet aan MFG te liggen, maar aan de DLSS/DLAA-techniek of aan Unreal Engine/Lumen, ik krijg hem in ieder geval niet weg. Input blijft ook gewoon responsief.