Wordt verwacht

ASUS Vivobook S16 OLED M5606WA-MX045W Review

21 juni 2025, laatste update op 21 juni 2025, 705 views Rapporteer

De Vivobook is een lichte, dunne en stijlvolle laptop met een prachtig OLED-scherm en sterke prestaties. Voor werk en dagelijks gebruik is dit een zeer geschikte keuze, mede dankzij de goede accuduur en het prettige toetsenbord. Het scherm blinkt uit in kleur en scherpte, al zijn reflecties soms storend. De bouwkwaliteit is degelijk, al zie je snel vingerafdrukken. Qua aansluitingen en geluid scoort de laptop goed, en de webcam met privacy cover is een fijne extra. De vooraf geïnstalleerde Asus-software is beperkt aanwezig en niet storend. Jammer dat standaard alleen Windows Home wordt meegeleverd. Al met al biedt de Vivobook veel waar voor zijn geld, vooral als je op zoek bent naar een draagbare en veelzijdige laptop voor werk of studie.

Pluspunten

• Prachtig helder scherm
  • Snelle processor
  • Dunne en lichte laptop met deze specs
  • Groot trackpad
  • Lange accuduur

Minpunten

• Je hoort de fans wel zo nu en dan draaien, al valt het mee vind ik zelf
  • Buitenkant is vingerafdruk gevoelig
  • Bij dichtklappen gaat ie soms helemaal uit in plaats van slaapstand
  • Windows Home ipv Pro, maar misschien verschilt dat per leverancier

Indruk & uiterlijk

De laptop voelt goed in gebruik, is heel licht en relatief dun tegenover de specificaties die deze laptop heeft. Doordat ie dun is ziet er ook meteen strak uit. Verder staat de laptop goed stevig op een bureau en kan je de laptop openklappen met 1 vinger zonder dat de onderkant omhoog veert.

Ik gebruik hem zelf voor werk en twijfelde tussen de Zenbook en deze. De Zenbook ziet er denk ik nog wat strakker uit qua vormgeving, deze Vivobook is wat neutraler en minder opvallend. Dat is voor mij helemaal prima en scheelt weer wat in de portemonnee!

Wel zie je erg snel vingerafdrukken op de laptop. Ik heb nog wat foto's toegevoegd voor het voorbeeld. Dat zal je bij de Zenbook niet zo snel hebben. Deze Vivobook is zwart en de buitenkant zorgt er ook wat sneller voor dat je vingerafdrukken ziet.

Scherm

Het Oled scherm met 3.2K resolutie maakt de laptop wel weer heel opvallend i.c.m. het 16 inch scherm. De kleuren zijn prachtig en je zal met het blote oog geen pixels zien bij deze resolutie. Wat je wel snel ziet zijn reflecties, hoe fel je het scherm ook zet. Ik vind dat zelf wel irritant soms, maar werk vaak met een tweede scherm. Een mat scherm heeft weer andere nadelen natuurlijk. De kleuren springen d'r hier wel uit.

Toetsenbord & Touchpad

Het typen gaat goed, het voelt natuurlijk aan bij de toetsen. In de backspace zit software matig een vertraging waar ik wel aan moet wennen (is vast uit te zetten), maar dat lijkt bedoeld te zijn dat je niet in één keer een hele rits aan letters verwijderd. Hij haalt 1 letter weg en wacht dan even een seconde, terwijl ik vaak meteen een halve zin wil verwijderen. Daarnaast vind ik de pijltjes toetsen wel te smal qua hoogte. De omhoog en omlaag knop zijn wat lastiger te onderscheiden en in te drukken (ja vast dikke vingers :| ). Ik zie ook niet echt in hoe ze die bij dit formaat groter hadden kunnen maken in de bouw.

Touchpad voelt goed licht aan en heeft een fijn groot oppervlak. Wat wel beter zou kunnen is als je hele kleine bewegingen wilt doen, dan mag ie van mij een iets betere aanraakgevoeligheid hebben. Het lijkt dan alsof ie je vinger niet perfect aan voelt. Het klikken met een touch (dus niet fysiek) voelt ook goed aan en reageert snel.

Prestaties & Accuduur

De laptop heeft een snelle processor. Ik werk zelf in de IT en bouw mee aan software. Voor mij zijn de prestaties daarin goed. Al heb ik de laptop nog maar een paar weken, dus op lange termijn kan ik er nog weinig over zeggen. De 50TOPS zorgen ervoor dat je LLM snel kan draaien op deze laptop. Er zit ook een copilot knop op, maar moet zeggen dat ik meer gebruik maak van Perplexity op moment van schrijven (half 2025). Lokale LLM's wil ik nog een keer gaan proberen.

Qua accuduur is deze laptop een groot pluspunt. De accu gaat zeker een dag mee met normaal gebruik en daarbij heb ik ook een instelling aanstaan dat de laptop nooit meer dan 80% de accu oplaadt. Hopelijk blijft de accu goed presteren op lange termijn.

Ik merk soms verder wel dat de laptop helemaal uitgaat als je de laptop dichtklapt. Wellicht is dat een stand die ik nog niet goed ken, maar het viel me op dat ie soms wel in slaapstand is gegaan en meteen openstaat met alle applicaties open en soms niet meer.

Als de laptop veel te verduren heeft met veel tabs open in je browser of veel handelingen moet uitvoeren dan hoor je de fans wel gaan. Maar tot nu toe vind ik het niet extreem storend.

Connectiviteit & Poorten

Verbindingen zijn gewoon allemaal naar behoren, geen problemen gehad met wifi of bluetooth. Er zit geen Wifi 7 op, mocht je dat willen voor de toekomst.

Qua poorten maak ik gebruik van de 2 type c aansluitingen en soms HDMI en USB A. SD card en 3.5mm eigenlijk niet, maar is wellicht voor sommigen wel handig.

Geluid & Webcam

Geluid van Harman/Kardon is wel echt top en volgens recensies vergelijkbaar met een MacBook, en ik denk dat dat wel kan kloppen. Maar beoordeel zelf even via Youtube bijvoorbeeld. Webcam heeft ook prachtig beeld en er zit een privacy cover ingebouwd overheen wat handig is.

Software & Extra's

Helaas zat er bij mijn aankoop Windows Home bij via Megekko. Wellicht hebben andere leveranciers wel Windows Pro. Ik zou wel wat extra willen betalen om Pro te krijgen, aangezien ik het voor m'n werk gebruik en ook Bitlocker wel handig vindt.

Qua bloatware (en doe zelf even een interpretatie wat je bloatware vindt) krijg je wel wat Asus software erop. Ik weet even niet meer hoeveel van Asus is, maar het zullen 4 a 5 applicaties zijn. Al valt het mee hoeveel meldingen ze in beeld brengen. Bij Lenovo zag ik dat iets meer, al was dat een game laptop.

De Vivobook biedt een uitstekende balans tussen draagbaarheid, prestaties en prijs. Het lichte, dunne ontwerp maakt de laptop makkelijk mee te nemen en prettig in gebruik, al is het uiterlijk wat neutraler vergeleken met de Zenbook. Het OLED-scherm met hoge resolutie zorgt voor prachtige kleuren en scherp beeld, al kunnen reflecties soms storend zijn. Het toetsenbord en touchpad werken over het algemeen prettig, met hier en daar wat kleine minpunten zoals de smalle pijltjestoetsen en de gevoeligheid van het touchpad bij hele fijne bewegingen.

Qua prestaties is deze laptop zeer geschikt voor werk, ook als je zware software draait of met AI-toepassingen aan de slag wilt. De accuduur is een groot pluspunt en zorgt ervoor dat je de hele dag door kunt werken zonder op te laden. De aanwezige poorten zijn veelzijdig, al ontbreekt Wifi 7 voor wie dat belangrijk vindt.

Het geluid is van hoge kwaliteit en de webcam voldoet ruim voor videobellen, met een handige privacy cover. Op softwaregebied is het jammer dat standaard Windows Home wordt meegeleverd en dat er wat Asus-apps vooraf geïnstalleerd zijn, maar dit is niet storend in dagelijks gebruik.

Al met al is de Vivobook een betrouwbare, veelzijdige laptop die vooral uitblinkt in schermkwaliteit, accuduur en draagbaarheid. Ideaal voor werk en dagelijks gebruik, zeker als je een goede prijs-kwaliteitverhouding zoekt.

Heb jij ook een ASUS Vivobook S16 OLED M5606WA-MX045W?

fijne review, heb je nu een paar weken later nog extra opmerkingen nu je hem langer heb gebruikt? Nog steeds tevreden?
Dank.

Nog steeds tevreden ja. Qua geluid en ventilatoren vind ik m wel meevallen. Alleen als ie zelf in slaapstand gaat met een extern scherm blijft ie in sommige gevallen steeds connectie maken en dan produceert ie constant systeemgeluiden.

Verder bevalt ie me prima!