MadCatz Cyborg R.A.T. 3 matzwart Review
Omdat mijn de ontvanger van mijn oude, draadloze muis het (alweer) had begeven, besloot ik een bedrade gamemuis te kopen. En deze muis was geen miskoop.
Vormgeving
De muis ziet er bijzonder uit. Erg stoer en halfopen, waardoor er een mooie dieprode kabelzichtbaar is in de muis. De muis ligt er lekker in de hand. Vooral voor mensen met grote, brede handen is deze muis prettig. Een ander positief punt is de 'thumbrest'. Een plaatje waar je je duim op kan leggen. Gewone muizen hebben die niet en mis je die ook niet, maar wanneer je een muis gebruikt die wel een thumbrest heeft dan merk je hoe prettig dat is dat je duim niet over het oppervlak van de tafel schuift maar lekker op dat plaatje ligt.
De muis heeft een aantal extra...
Pluspunten
- Ziet er erg stoer en mooi uit
- Ligt lekker in de (grote) hand
- 3 programeerbare knoppen
- 3 modi
- Thumbrest
- Prijs
Minpunten
- Achterste 'duimknop' is te ver naar achteren geplaatst
- Onvolledige driver meegeleverd waardoor je de knoppen niet kan programeren, je moet een nieuwe driver downloaden.
- Het is onhandig om van modus te veranderen en te zien welke modus je nu gebruikt.
- De muis neemt elke keer het standaard profiel aan
Vormgeving
De muis heeft een aantal extra knoppen.
- Je kan het DPI verhogen en verlagen. Deze knop gebruik ik zelf zelden.
- Je kan de scrollwheel indrukken (deze functie van deze knop kan je zelf instellen).
- Er zitten 2 knoppen ter hoogte van de duim. Ook deze kan je zelf instellen. Standaard zijn ze ingesteld om in de webbrowser naar de volgende of vorige pagina te gaan.
- Er zit een knop op waarmee je van modus kan veranderen. In elke modus kunnen de programeerbare knoppen een andere functie hebben. Er zijn in totaal 3 modi.
De modusswitch knop zit op een lastige plek, je drukt het daardoor niet zomaar in. Maar omdat je in praktijk niet ineens van modus hoeft te veranderen is dit eigenlijk geen probleem. In het knopje zit een lichte dat aangeeft welke modus je in gebruik hebt, maar deze is lastig te zien.
De achterste van de twee knoppen die bij de duim zitten is iets te ver naar achteren geplaatst waardoor het een beetje lastig is om deze te bedienen. Ingame moet je die niet instellen als melee attack. Daarentegen is de voorste knop wel makkelijk te gebruiken.
Het snoer ziet er mooi en degelijk uit. Het is niet van rubber/plastic zoals vele andere muizen, maar het is een snoer van gevlochten touw (klinkt heel lelijk, maar is het zeker niet) met daar binnen het draad waar de signalen over verstuurd worden.
Programeerbaarheid
Zoals eerder gezegd zijn er die programeerbare knoppen op de muis en er zit een knop op om van modus te veranderen. Je kan dus aan elke progameerbare knop drie betekenissen geven.
De bijgeleverde driver om de knoppen in te stellen was involledig. Daardoor was het onmogelijk om de knoppen te programeren. Dit is een bekend probleem en het is simpel op te lossen door de driver van de website van Saitek te downloaden. Maar toch vind ik dit slecht.
De DPI niveaus zijn zelf in te stellen. Er zijn in totaal 4 DPI niveaus. Met behulp van lichtjes op de muis is duidelijk te zien op wel niveau je zit.
Je kan alle instelling opslaan in een profiel en je kan zoveel profielen aanmaken als je wilt. Enig nadeel is dat de muis bij het opstarten altijd het default profiel aanneemt. Wanneer je een eigen profiel wilt instellen moet je dat elke keer weer met 2 klikken jouw profiel actief maken.
Ik heb een aantal negatieve punten genoemd, maar dat zijn kleine dingetjes. Over het algemeen genomen is deze muis goed te noemen. En met deze prijs heeft de muis een goede prijs/kwaliteitverhouding.