€ 274,90 bij Megekko

MSI MAG Z890 TOMAHAWK WIFI Review

11 juni 2025, laatste update op 14 augustus 2025, 113 views Rapporteer

Voor deze review ontvang ik Steam tegoed.

Pluspunten

• Snelle verbindingen en USB aansluitingen
  • Goede prijs/prestatie verhouding
  • Makkelijke installatie
  • Geen RGB verlichting

Minpunten

• LAN driver niet geïnstalleerd
  • Als de stroomkabel is losgemaakt van je computer moet je je BIOS instellingen (oa XMP profiel en je fancurve) opnieuw instellen. Hier is een fix (zie site van MSI) voor, waarna dit zich niet meer voordoet.
  • Audio aansluitingen

Lang heb ik getwijfeld tussen de AMD X870E en Intel Z890 versie van dit moederbord. Uiteindelijk heb ik dus gekozen voor de Intel versie. Vooral het prijsvoordeel van de Intel (Zowel de processor als het moederbord) heeft de doorslag gegeven. Dit moederbord heeft een goed prijs/prestatie verhouding.

Ik heb dit moederbord gecombineerd met een Intel Core Ultra 7 265K, 32GB DDR5 @ 6800MT/s, AMD RX9070, M.2 80mm PCI-5.0x4 van 2 TB, M.2 80mm PCI-e 4.0x4 van 4TB en een ATX12V 3.1 voeding van 750W. Dit alles heb ik in een Define 7 kast geplaatst. Het installeren van het moederbord verliep goed, Eerst via “flash” de nieuwste UEFI versie erop gezet. Het plaatsen van de diverse componenten ging ook makkelijk, met name de videokaart en de SSD’s door de “EZ DIY” van MSI. Bij het installeren van Windows 11 kwam ik toch een probleempje tegen. De LAN driver is niet vooraf geïnstalleerd. Dus moest ik eerst even Duckduckgo raadplegen. Er is “omweg” om Windows 11 te activeren zonder internetverbinding. Na het installeren van Windwos was het installeren van de diverse drivers een fluitje van een cent.

Ik vind het moederbord er mooi uitzien. Een pluspunt is dat het moederbord niet is voorzien van RGB verlichting. Het moederbord heeft veel snelle verbindingen en USB aansluitingen. De SSD’s blijven door het M.2 “Shield Frozr” koel. Sowieso blijft het moederbord koel. Alleen de Z890 chipset wordt wat warmer tot 60 graden. Dit is niet zo vreemd, aangezien de heatsink door de videokaart wordt afgedekt. Hierdoor krijgt de heatsink geen of nauwelijks airflow. Voor mijn 5.1 luidspeakers heb ik een 5.1 geluidskaart gekocht. De audio aansluitingen van het moederbord voldoen voor mij niet, aangezien ik de 3e kabel niet in voorste audio aansluiting van mijn kast kan plaatsen. Het moederbord kan tot 9200MT/s aan DDR5 hebben. Het moederbord is van 8 fanheaders voorzien, waarvan ik er 5 in gebruik heb. Met 16 x 90A is het VRM robuust genoeg om (licht) over te klokken. Sinds een update van het UEFI wordt ook Intel Core Ultra 200s boost ondersteund.

Heb jij ook een MSI MAG Z890 TOMAHAWK WIFI?