€ 352,99 bij NBB.com

Seagate Exos X20 (SATA, Standard), 20TB Review

crzyhiphopazn
6 juni 2025, laatste update op 6 juni 2025, 217 views Rapporteer Product gekocht

Seagate Exos X20 (SATA, Standard), 20TB

Ik heb vorig jaar een kapotte Seagate Archive schijf moeten vervangen.
Gelijk maar een EXOS 20TB gekozen omdat het een schijf is voor 24/7 gebruik en dat doe ik vaak met mijn PC.
Opstart geluid na standby is dat je de koppen hoort, maar dat is normaal bij HDD's.
Vind het niet zo erg dat ik ze hoor opspinnen.

Schijf nr 1 is zeer betrouwbaar gebleven tot nu ongeveer 9 maanden later.
Vorig jaar wilde ik al een 2e schijf erbij kopen en dat heb ik in Januari dan ook gedaan.

Terwijl ik dit nu schrijf sta ik op het punt om nog 2 te kopen om de laatste oude schijven van mijn PC te vervangen.

Binnen een half jaar zullen en er nog 5 bijkomen voor de aankomende Minisforum N5 Pro

Pluspunten

• Snel voor de hoeveelheid TB
  • CMR
  • EXOS = 24/7 en tot nu toe betrouwbaar in mijn PC.
  • Op zich prima geprijsd voor nu.
  • Nog geen nieuws gezien over kapotte batches

Minpunten

• Opstarten na HDD standby is wat aan de luide kant.

Ik heb vorig jaar een kapotte Seagate Archive schijf moeten vervangen.
Veel reasearch gedaan en ik wilde schijven hebben met grote capaciteit en het moest als prio 24/7 aan kunnen blijven indien nodig.
Lijstje gemaakt met welke schijven voldeden aan mijn eisen en veel video's en reviews bekeken.
Hierop voor de Seagate EXOS 20TB gekozen omdat het een schijf is voor 24/7 gebruik en dat doe ik vaak met mijn PC.

Warmte productie
Heb ik niet bekeken. Niet zo spannend voor mij aangezien ik een mega kast heb.

Geluid productie
Alleen opstarten van de schijf hoor je even daarna is het nagenoeg onhoorbaar.

(Voorlopige) Betrouwbaarheid
Schijf nr 1 is zeer betrouwbaar gebleven tot nu ongeveer 9 maanden later.

Seagate FARM-gate
In Februari 2025 kwam naar buiten via de Duitse nieuwssite HEISE dat er minimaal 1 supplier zwaar gebruikte Seagate EXOS schijven op de markt had gebracht die al 1000-en vlieguren had gemaakt in Datacenters.
Hierop artikelen gelezen en de tools gedownload om de FARM data van mijn EXOS schijven te controleren.
Gelukkig waren mijn schijven die via Megekko geleverd waren niet de schijven welke uit de FARM-gate saga kwamen.

Toekomst

Heb jij ook een Seagate Exos X20 (SATA, Standard), 20TB?

Gezien de klachten over de afhandeling door Megekko van FARM-gate saga schijven zou ik overwegen ze nu elders te bestellen.
Ik heb de andere nu bij Alternate besteld omdat ze daar ongeveer zelfde prijs zijn gebleven.