ASUS ROG Astral GeForce RTX 5090 32GB GDDR7 OC Edition Review
5 juni 2025, laatste update op 5 juni 2025, 120 views
Rapporteer
Product gekocht
Een waardige upgrade voor de 2080Ti strijders in het veld! Een krachtpatser van formaat en prestaties.
Pluspunten
- Flink formaat
- Extra 'blowthrough' fan is een toevoeging
- Boostclocks zijn stabiel
- Indicatielampje 12VHPWR
- RGB is niet overkill en stijlvol
Minpunten
- Prijskaartje
- 12VHPWR maakt zorgen
- Gewicht van de kaart
- Luidruchtig boven 50-60% fanspeed
- ASUS bloatware kan vervelend zijn
Toen ik wist dat de 5090 lijn uitkwam was ik natuurlijk enthousiast, net als ieder ander. Toen kwamen de leveringsproblemen en het prijskaartje. Nou heeft dit inhoudelijk niets te maken met de looks, feel & presetaties van de kaart, maar toch is dit wel een kruisje achter wat anders een perfecte upgrade had kunnen zijn voor mijn 2080Ti van MSI.
De kaart is een flinke jongen maar desondanks zijn formaat (afhankelijk van de case) was het installeren net zo makkelijk als dat ik dat al 25+ jaar doe. De 12VHPWR maakt nog steeds zorgen, helemaal sinds het probleem van de 4090 blijkbaar is overgewaaid. Jammer, had niet gehoeven.
Desondanks dat hebben ze bij ASUS wel geinnoveerd en een indicatielampje voor een goede 'seating' toegevoegd, waar ik erg over te spreken ben.
Natuurlijk moet je innoveren op het gebied van graphics en performance, maar naast het bovenstaande euvel voor te willen zijn met een kleine hardwarematige upgrade vind ik een blowthrough fan op de kaart wel een mooie toevoeging. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik niet zeker weet of dit nieuw is, maar hun oplossing is wel gaaf!
Ik houd het voor nu kort. Ik ga hem de komende tijd aan de tand voelen en waar nodig en van toegevoegde waarde deze review updaten met mijn bevindingen en ervaring. Dit is een 'in een oogopslag'-post-installatie review, niet naar 2-3 maand gebruik, waar ik meer een voorstander van ben.