€ 1.242,98 bij CAPS

Gigabyte GeForce RTX 5080 AERO OC SFF 16G Review

2 juni 2025, laatste update op 2 juni 2025, 550 views Rapporteer
Product gekocht 0

Ik ben overgestapt van een RTX 3080 naar de 5080 voor betere prestaties op mijn 4K-tv. De 5080 draait moderne games zoals MH: Wilds moeiteloos op 4K/120 FPS. Hij is stil, blijft koel (~65°C), en past in mijn SFF-behuizing. FrameGen en Ray Reconstruction zijn fijne toevoegingen. Hoewel 16 GB VRAM wat beperkt aanvoelt voor de toekomst, is de prestatie uitstekend. Het enige echte nadeel is de hoge prijs.

Pluspunten

• Klein formaat
  • Temperatuur is goed

Minpunten

• Prijzig

Na vijf jaar gebruik van een RTX 3080 10 GB heb ik onlangs geüpgraded naar de RTX 5080. De reden hiervoor was dat ik nieuwere games op mijn 4K-tv wilde spelen met hogere framerates en maximale instellingen. Hoewel mijn oude kaart nog steeds goed functioneerde, had hij moeite met recente AAA-titels op 4K.

De RTX 5080 presteert merkbaar beter. Ik speel momenteel Monster Hunter: Wilds op 4K met alle instellingen op maximaal en haal constant 120 FPS zonder problemen. De GPU blijft koel onder belasting (rond de 65°C) en is erg stil, zelfs in een compacte SFF-behuizing. Het feit dat de kaart compatibel is met standaard SFF-formaten is een groot voordeel voor kleine builds.

Functies zoals Frame Generation en Ray Reconstruction verbeteren de game-ervaring in ondersteunde titels. Hoewel 16 GB VRAM wat aan de krappe kant is voor toekomstige games, heeft de kaart veel overklokpotentieel en draait hij tot nu toe alles zonder moeite.

Het grootste nadeel is de prijs—het is een dure kaart. Maar als je op zoek bent naar krachtige 4K-prestaties in een compact systeem, dan stelt de RTX 5080 niet teleur.

Heb jij ook een Gigabyte GeForce RTX 5080 AERO OC SFF 16G?